PrzepisCiastaUsłyszysz nazwę i parskniesz śmiechem. Mięciutki wypiek z cynamonem podbił polskie stoły

Usłyszysz nazwę i parskniesz śmiechem. Mięciutki wypiek z cynamonem podbił polskie stoły

Monkey bread - Pyszności
Monkey bread - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.09.2024 08:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chlebek bananowy znają już doskonale wszyscy, jednak hitem tej jesieni jest zupełnie inne ciasto. Monkey bread łączy w sobie słodkie, nieco lepkie ciasto z cynamonową nutą i słodką polewą. Przepadają za nią Amerykanie, ale jest tak smaczne, że zdecydowanie nie ma ono narodowości.

Małpi chlebek (po angielsku monkey bread) to niezwykle smaczne i efektowne ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza niecodziennej formie – przypomina bowiem kulę pełną małych, słodkich kuleczek. Niektórzy porównują ją do mózgu, stąd też wzięła się nietypowa nazwa. To idealny deser na specjalne okazje lub po prostu słodka przekąska na co dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Małpi chlebek - przepis na jesienne ciasto

Tradycyjny małpi chleb jest słodki, aromatyczny i lekko przyprawiony. Często dodaje się do niego cynamon, ale można eksperymentować z innymi przyprawami, np. gałką muszkatołową czy kardamonem. Pachnie jak jesień i smakuje tak, że odgoni małe smuteczki i wywoła uśmiech na twarzy.

Małpi chlebek w wykonaniu Ewy Szczęsnej
Małpi chlebek w wykonaniu Ewy Szczęsnej © Instagram | Ewa Szczesna (screenshot)

Przygotowanie małpiego chleba może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest dość proste. Wystarczy przygotować drożdżowe ciasto, uformować z niego kulki i obtoczyć w posypce. To ciasto kochają dzieci i dorośli. Zdecydowanie warto postawić na ten chlebek.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 14 g suszonych drożdży,
  • 50 g cukru,
  • 1 płaska łyżeczki soli,
  • 300 ml mleka,
  • 50 g masła.

Posypka:

  • 100 g masła,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • lukier do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i solą.
  2. Stopniowo dodawaj ciepłe mleko i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  4. Wymieszaj roztopione masło z cukrem trzcinowym i cynamonem.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt i pokrój na małe kwadraty.
  6. Każdy kwadrat obtocz w roztopionym maśle, a następnie w mieszance cukru i cynamonu.
  7. Formę do babki wysmaruj masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu.
  8. Ułóż przygotowane kwadraty ciasta w formie.
  9. Odstaw na 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
  10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 30 minut.

Upieczone ciasto udekoruj lukrem. Smacznego!

przepisInspiracjeciasto