Usłyszysz nazwę i parskniesz śmiechem. Mięciutki wypiek z cynamonem podbił polskie stoły

Chlebek bananowy znają już doskonale wszyscy, jednak hitem tej jesieni jest zupełnie inne ciasto. Monkey bread łączy w sobie słodkie, nieco lepkie ciasto z cynamonową nutą i słodką polewą. Przepadają za nią Amerykanie, ale jest tak smaczne, że zdecydowanie nie ma ono narodowości.

Monkey bread - PysznościMonkey bread - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Małpi chlebek (po angielsku monkey bread) to niezwykle smaczne i efektowne ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza niecodziennej formie – przypomina bowiem kulę pełną małych, słodkich kuleczek. Niektórzy porównują ją do mózgu, stąd też wzięła się nietypowa nazwa. To idealny deser na specjalne okazje lub po prostu słodka przekąska na co dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Małpi chlebek - przepis na jesienne ciasto

Tradycyjny małpi chleb jest słodki, aromatyczny i lekko przyprawiony. Często dodaje się do niego cynamon, ale można eksperymentować z innymi przyprawami, np. gałką muszkatołową czy kardamonem. Pachnie jak jesień i smakuje tak, że odgoni małe smuteczki i wywoła uśmiech na twarzy.

Małpi chlebek w wykonaniu Ewy Szczęsnej
Małpi chlebek w wykonaniu Ewy Szczęsnej © Instagram | Ewa Szczesna (screenshot)

Przygotowanie małpiego chleba może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest dość proste. Wystarczy przygotować drożdżowe ciasto, uformować z niego kulki i obtoczyć w posypce. To ciasto kochają dzieci i dorośli. Zdecydowanie warto postawić na ten chlebek.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 14 g suszonych drożdży,
  • 50 g cukru,
  • 1 płaska łyżeczki soli,
  • 300 ml mleka,
  • 50 g masła.

Posypka:

  • 100 g masła,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • lukier do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i solą.
  2. Stopniowo dodawaj ciepłe mleko i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  4. Wymieszaj roztopione masło z cukrem trzcinowym i cynamonem.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt i pokrój na małe kwadraty.
  6. Każdy kwadrat obtocz w roztopionym maśle, a następnie w mieszance cukru i cynamonu.
  7. Formę do babki wysmaruj masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu.
  8. Ułóż przygotowane kwadraty ciasta w formie.
  9. Odstaw na 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
  10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 30 minut.

Upieczone ciasto udekoruj lukrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą