Usłyszysz nazwę i parskniesz śmiechem. Mięciutki wypiek z cynamonem podbił polskie stoły

Chlebek bananowy znają już doskonale wszyscy, jednak hitem tej jesieni jest zupełnie inne ciasto. Monkey bread łączy w sobie słodkie, nieco lepkie ciasto z cynamonową nutą i słodką polewą. Przepadają za nią Amerykanie, ale jest tak smaczne, że zdecydowanie nie ma ono narodowości.

Monkey bread - PysznościMonkey bread - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Małpi chlebek (po angielsku monkey bread) to niezwykle smaczne i efektowne ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza niecodziennej formie – przypomina bowiem kulę pełną małych, słodkich kuleczek. Niektórzy porównują ją do mózgu, stąd też wzięła się nietypowa nazwa. To idealny deser na specjalne okazje lub po prostu słodka przekąska na co dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Małpi chlebek - przepis na jesienne ciasto

Tradycyjny małpi chleb jest słodki, aromatyczny i lekko przyprawiony. Często dodaje się do niego cynamon, ale można eksperymentować z innymi przyprawami, np. gałką muszkatołową czy kardamonem. Pachnie jak jesień i smakuje tak, że odgoni małe smuteczki i wywoła uśmiech na twarzy.

Małpi chlebek w wykonaniu Ewy Szczęsnej
Małpi chlebek w wykonaniu Ewy Szczęsnej © Instagram | Ewa Szczesna (screenshot)

Przygotowanie małpiego chleba może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest dość proste. Wystarczy przygotować drożdżowe ciasto, uformować z niego kulki i obtoczyć w posypce. To ciasto kochają dzieci i dorośli. Zdecydowanie warto postawić na ten chlebek.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 14 g suszonych drożdży,
  • 50 g cukru,
  • 1 płaska łyżeczki soli,
  • 300 ml mleka,
  • 50 g masła.

Posypka:

  • 100 g masła,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • lukier do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i solą.
  2. Stopniowo dodawaj ciepłe mleko i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  4. Wymieszaj roztopione masło z cukrem trzcinowym i cynamonem.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt i pokrój na małe kwadraty.
  6. Każdy kwadrat obtocz w roztopionym maśle, a następnie w mieszance cukru i cynamonu.
  7. Formę do babki wysmaruj masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu.
  8. Ułóż przygotowane kwadraty ciasta w formie.
  9. Odstaw na 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
  10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 30 minut.

Upieczone ciasto udekoruj lukrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟