InspiracjeUżywaj zamiast masła na kanapki. Wartościowe źródło błonnika i witamin

Używaj zamiast masła na kanapki. Wartościowe źródło błonnika i witamin

Kawior z bakłażana, idealny na kanapki - Pyszności; foto: Canva
Kawior z bakłażana, idealny na kanapki - Pyszności; foto: Canva
21.07.2023 09:15

To smarowidło do kanapek, zwane też roślinnym kawiorem, pochodzi z Kaukazu i nie zawahamy się stwierdzenia, że jest dla nas równie smaczne i cenne, co ikra jesiotra. Doskonały smak, pożywność i zdrowie to tylko część jego zalet. A wszystko za sprawą... bakłażana. 

Kuchnia wegańska jest pełna inspirujących przepisów, z których często korzystają również standardowi "mięsożercy". Wiele osób waha się przed zainteresowaniem się tym segmentem kulinariów, uważając, że jest on jedynie stworzonym na siłę wymysłem, desperacką próbą zastąpienia mięsa. Tymczasem taka kuchnia to już coś znacznie, znacznie więcej.

Kawior z bakłażana? To naprawdę działa! - Pyszności; foto: Canva
Kawior z bakłażana? To naprawdę działa! - Pyszności; foto: Canva

Przykładem na to, że weganie potrafią stworzyć wybitne potrawy bez użycia wyrobów mięsnych, jest niewątpliwie kawior z bakłażana. Ta zabawna nazwa to nic innego jak warzywna pasta tworzona od lat na Kaukazie. Przygotuj ją według poniższego przepisu, zamknij w słoiczku i umieść w lodówce. Gwarantujemy, że będziesz po nią sięgał choćby codziennie i stanie się jednym z twoich ulubionych śniadaniowych produktów. Zyska na tym również twój organizm, bo kawior z bakłażana to cenne źródło błonnika i przeciwutleniaczy. Jedno słowo: WARTO!

Kawior z bakłażana

Składniki:

  • 1 duży bakłażan,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin,
  • duży pomidor,
  • 1 duża cebula,
  • ząbek czosnku,
  • natka pietruszki,
  • cytryna,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana przekrój wzdłuż, wysmaruj niewielką ilością oliwy z oliwek i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstaw ją do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Odstaw do ostygnięcia, a następnie drobno posiekaj.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Po chwili dodaj poszatkowanego pomidora, a po około 10 minutach smażenia na małym ogniu dorzuć jeszcze bakłażana.
  3. Całość dopraw solą, pieprzem, cukrem i odrobiną soku i startej skórki cytryny. Na koniec dorzuć jeszcze przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj i smaż przez kolejne 10 minut.
  4. Zdjęty z patelni kawior z bakłażana wymieszaj jeszcze z posiekaną natką pietruszki (możesz też użyć listków bazylii). Po ostygnięciu pastę przełóż do czystego słoiczka. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także