W PRL-u gospodynie piekły to ciasto na okrągło. Nie ma na nie lepszego i łatwiejszego przepisu

Kiedy drzewa uginały się pod ciężarem dojrzałych, słodkich śliwek, oznaczało to, że w ruch szedł piekarnik. Proste ciasto ze śliwkami w polskich domach znane jest od pokoleń. Chociaż nieco zachłysnęliśmy się bezami, tortami i wymyślnymi wypiekami, to warto wrócić do korzeni i przypomnieć sobie ciasto, które królowało w czasach PRLu.

Ciasto ze śliwkami - PysznościCiasto ze śliwkami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To ciasto to prawdziwy kawałek nostalgii na talerzu. Nasze babcie wiedziały, jak upiec ciasto, które rozpływało się w ustach, a przy tym było naprawdę proste w przygotowaniu. To świetny sposób, aby wykorzystać nadmiar śliwek, gdy nie masz czasu na przygotowanie powideł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni

Najlepsze śliwki do ciasta

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów śliwek, ale do ciast najczęściej wybieramy węgierki, renklody i mirabelki. Do ciast najchętniej wybiera się jednak węgierki. Ich słodki smak i mięsista konsystencja sprawiają, że doskonale nadają się do pieczenia. Śliwki te mają również wysoką zawartość cukrów naturalnych, co zbliża je do smaków, które dzieci i dorośli uwielbiają. Ich jędrność sprawia, że nie rozpadają się podczas pieczenia, a ciasto zyskuje idealną strukturę.

śliwki węgierki
śliwki węgierki © Pixabay

Ciasto ze śliwkami jak za dawnych lat

Sezon na śliwki w pełni, więc warto wykorzystać ten czas na przygotowanie pysznego deseru, którym zachwycisz całą swoją rodzinę. Sekretnym składnikiem, który wyróżnia ten przepis od innych, jest kisiel. Nadaje on ciastu charakterystyczny kolor i smak, który kojarzy się wielu osobom z dzieciństwem.

Ciasto ze śliwkami.
Ciasto ze śliwkami. © Pixabay

Ciasto ze śliwkami, które podbijało serca w czasach PRL-u, jest bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina chęci, by cieszyć się domowym wypiekiem. Żadne ciasto z owocami z cukierni nie może mu się równać.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 450 g śliwek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 6 jajek,
  • 2 opakowanie kisielu truskawkowego,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij białka na sztywno, dodając odrobinę soli. Stopniowo dodawaj żółtka, cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając.
  2. Wlej płynne składniki: mleko i olej.
  3. Delikatnie wmieszaj przesiane suche składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kisiel.
  4. Przełóż ciasto do formy i wyłóż śliwkami.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez około godzinę. Sprawdź przy pomocy patyczka, czy jest już gotowe.

Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem i podaj swoim bliskim. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa