W PRL‑u gospodynie piekły to ciasto na okrągło. Nie ma na nie lepszego i łatwiejszego przepisu
Kiedy drzewa uginały się pod ciężarem dojrzałych, słodkich śliwek, oznaczało to, że w ruch szedł piekarnik. Proste ciasto ze śliwkami w polskich domach znane jest od pokoleń. Chociaż nieco zachłysnęliśmy się bezami, tortami i wymyślnymi wypiekami, to warto wrócić do korzeni i przypomnieć sobie ciasto, które królowało w czasach PRLu.
22.08.2024 11:30
To ciasto to prawdziwy kawałek nostalgii na talerzu. Nasze babcie wiedziały, jak upiec ciasto, które rozpływało się w ustach, a przy tym było naprawdę proste w przygotowaniu. To świetny sposób, aby wykorzystać nadmiar śliwek, gdy nie masz czasu na przygotowanie powideł.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze śliwki do ciasta
W sklepach znajdziemy wiele rodzajów śliwek, ale do ciast najczęściej wybieramy węgierki, renklody i mirabelki. Do ciast najchętniej wybiera się jednak węgierki. Ich słodki smak i mięsista konsystencja sprawiają, że doskonale nadają się do pieczenia. Śliwki te mają również wysoką zawartość cukrów naturalnych, co zbliża je do smaków, które dzieci i dorośli uwielbiają. Ich jędrność sprawia, że nie rozpadają się podczas pieczenia, a ciasto zyskuje idealną strukturę.
Ciasto ze śliwkami jak za dawnych lat
Sezon na śliwki w pełni, więc warto wykorzystać ten czas na przygotowanie pysznego deseru, którym zachwycisz całą swoją rodzinę. Sekretnym składnikiem, który wyróżnia ten przepis od innych, jest kisiel. Nadaje on ciastu charakterystyczny kolor i smak, który kojarzy się wielu osobom z dzieciństwem.
Ciasto ze śliwkami, które podbijało serca w czasach PRL-u, jest bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina chęci, by cieszyć się domowym wypiekiem. Żadne ciasto z owocami z cukierni nie może mu się równać.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 450 g śliwek,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka oleju,
- 6 jajek,
- 2 opakowanie kisielu truskawkowego,
- 2 łyżki cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Ubij białka na sztywno, dodając odrobinę soli. Stopniowo dodawaj żółtka, cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając.
- Wlej płynne składniki: mleko i olej.
- Delikatnie wmieszaj przesiane suche składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kisiel.
- Przełóż ciasto do formy i wyłóż śliwkami.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez około godzinę. Sprawdź przy pomocy patyczka, czy jest już gotowe.
Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem i podaj swoim bliskim. Smacznego!