W PRL-u gospodynie piekły to ciasto na okrągło. Nie ma na nie lepszego i łatwiejszego przepisu

Kiedy drzewa uginały się pod ciężarem dojrzałych, słodkich śliwek, oznaczało to, że w ruch szedł piekarnik. Proste ciasto ze śliwkami w polskich domach znane jest od pokoleń. Chociaż nieco zachłysnęliśmy się bezami, tortami i wymyślnymi wypiekami, to warto wrócić do korzeni i przypomnieć sobie ciasto, które królowało w czasach PRLu.

Ciasto ze śliwkami - PysznościCiasto ze śliwkami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To ciasto to prawdziwy kawałek nostalgii na talerzu. Nasze babcie wiedziały, jak upiec ciasto, które rozpływało się w ustach, a przy tym było naprawdę proste w przygotowaniu. To świetny sposób, aby wykorzystać nadmiar śliwek, gdy nie masz czasu na przygotowanie powideł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni

Najlepsze śliwki do ciasta

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów śliwek, ale do ciast najczęściej wybieramy węgierki, renklody i mirabelki. Do ciast najchętniej wybiera się jednak węgierki. Ich słodki smak i mięsista konsystencja sprawiają, że doskonale nadają się do pieczenia. Śliwki te mają również wysoką zawartość cukrów naturalnych, co zbliża je do smaków, które dzieci i dorośli uwielbiają. Ich jędrność sprawia, że nie rozpadają się podczas pieczenia, a ciasto zyskuje idealną strukturę.

śliwki węgierki
śliwki węgierki © Pixabay

Ciasto ze śliwkami jak za dawnych lat

Sezon na śliwki w pełni, więc warto wykorzystać ten czas na przygotowanie pysznego deseru, którym zachwycisz całą swoją rodzinę. Sekretnym składnikiem, który wyróżnia ten przepis od innych, jest kisiel. Nadaje on ciastu charakterystyczny kolor i smak, który kojarzy się wielu osobom z dzieciństwem.

Ciasto ze śliwkami.
Ciasto ze śliwkami. © Pixabay

Ciasto ze śliwkami, które podbijało serca w czasach PRL-u, jest bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina chęci, by cieszyć się domowym wypiekiem. Żadne ciasto z owocami z cukierni nie może mu się równać.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 450 g śliwek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 6 jajek,
  • 2 opakowanie kisielu truskawkowego,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij białka na sztywno, dodając odrobinę soli. Stopniowo dodawaj żółtka, cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając.
  2. Wlej płynne składniki: mleko i olej.
  3. Delikatnie wmieszaj przesiane suche składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kisiel.
  4. Przełóż ciasto do formy i wyłóż śliwkami.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez około godzinę. Sprawdź przy pomocy patyczka, czy jest już gotowe.

Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem i podaj swoim bliskim. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości