W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce, a domowy oczywiście smakuje najlepiej. W tej odsłonie zyskuje nie tylko wyjątkowy charakter, ale także piękny, apetyczny wygląd. Owoce nadają mu lekkości, świeżości oraz delikatnej kwaskowatości, która doskonale przełamuje słodycz.
Latem chętniej sięgamy po lekkie ciasta, które pozwalają wykorzystać sezonowe owoce. Dodają one sernikowi wyjątkowego charakteru, przełamując jego słodycz i wnosząc miły akcent, który świetnie komponuje się na przykład z poranną kawą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smerfetka bez pieczenia – efektowne i banalnie proste
Dlaczego warto jeść owoce leśne?
Owoce leśne, to prawdziwy skarb lata — nie tylko pyszne, ale też pełne wartości odżywczych. Są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które wspierają odporność i pomagają opóźniać procesy starzenia. Co więcej, mogą pozytywnie wpływać na pracę serca i wspierać pamięć oraz koncentrację. A przy tym wszystkim są po prostu pyszne i świetnie odnajdują się w letnich deserach — zwłaszcza w serniku.
Sezon na jagody przypada na samo lato. W Polsce najczęściej zbiera się je od czerwca do sierpnia, co czyni je idealnym dodatkiem do letnich deserów. Warto wykorzystać ten krótki czas, by sięgnąć po świeże owoce i w pełni skorzystać z ich smaku oraz wartości odżywczych. A jeśli lato zaskoczy nas brakiem jagód, mrożone również świetnie się sprawdzą — zachowują większość swoich właściwości i są dostępne przez cały rok.
Przepis na sernik z jagodami
Zanim przejdziesz do przygotowania sernika, warto wcześniej schłodzić śmietankę kremówkę — najlepiej przez całą noc w lodówce. Jeśli nie masz tyle czasu, wystarczy kilka godzin chłodzenia.
Składniki:
Na spód:
- 220 g herbatników,
- 100 g masła.
Na masę serową:
- 1 kg gotowego sera na sernik (z wiaderka),
- 250 g mascarpone,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru,
- 12 g cukru z prawdziwą wanilią,
- 200 g cukru,
- cytryna, skórka otarta z połowy cytryny,
- 3 duże jajka,
- 220 g umytych i osączonych jagód,
- 80 g umytych i osączonych borówek.
Na wierzch:
- 300 ml kremówki 30 proc.,
- łyżka cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
- fix do śmietany (opcjonalnie).
Na polewę jagodową:
- 90–100 g jagód (część jagód można zastąpić borówką, malinami lub truskawkami),
- łyżka cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Spód:
- Herbatniki rozkrusz na drobno przy pomocy blendera.
- Masło roztop w garnku i ostudź.
- Połącz masło z herbatnikami i dokładnie wymieszaj.
- Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Dociśnij spód równomiernie i wstaw do lodówki, na czas przygotowania pozostałych części sernika.
Masa serowa:
- Sparz cytrynę, a następnie dokładnie ją osusz i zetrzyj skórkę z jej połowy na drobnej tarce.
- W dużej misce połącz ser na sernik, mascarpone oraz jogurt naturalny.
- Dodaj do nich startą skórkę cytryny, proszek budyniowy, cukier z naturalnej wanilii i zwykły cukier, mieszając do uzyskania jednolitej masy.
- Wbijaj jajka jedno po drugim, miksując krótko po każdym dodaniu.
- Dokładnie umyj i osusz owoce.
- Ostrożnie wmieszaj jagody oraz borówki z masą sernikową.
- Gotową masę wylej na wcześniej schłodzony spód.
- Ustaw piekarnik na 160 stopni Celsjusza, korzystając z funkcji góra-dół.
- Piecz sernik przez około 60-70 minut, aż jego środek będzie ścięty, ale wciąż lekko sprężysty.
- Po zakończeniu pieczenia pozostaw sernik w uchylonym piekarniku na kilkanaście minut, aby ostygł.
- Następnie umieść go w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby dobrze się schłodził.
Wierzch:
- Przed ubijaniem, schłodź śmietankę kremówkę przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc.
- Następnie ubij ją z dodatkiem cukru pudru, cukru z naturalnej wanilii oraz opcjonalnie fixu do śmietany.
- Ubijaj aż uzyskasz sztywną pianę.
- Gotową masę śmietanową równomiernie rozprowadź na dobrze schłodzonym serniku.
Sos jagodowy:
- Na małym ogniu podgrzewaj jagody lub mieszankę jagód z innymi owocami, dodając cukier puder.
- Gotuj, aż owoce zaczną puszczać sok i delikatnie się rozpadną.
- Odstaw sos do ostygnięcia.
- Przed podaniem polej nim wierzch sernika.