Pokrój go w kostkę, wstaw do słoika i zalej olejem. Przetrwa nawet najtrudniejsze czasy

Marynowanie żywności to popularny sposób, dzięki któremu możemy cieszyć się smakiem ulubionych produktów przez naprawdę długi czas. Pasteryzujemy warzywa, przygotowujemy ulubione sałatki. Coraz częściej stosowanym patentem jest również marynowanie sera żółtego. Czy wiesz, że ser w słoiku przetrwa nawet najtrudniejsze czasy?

ObrazekSer w słoiku - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Kwasior Official
Karol Wiak

Ser w słoiku - prosty sposób na ulubioną przekąskę na trudne czasy

Na samym wstępie możemy Cię zapewnić, że tak zamarynowany ser żółty przetrwa nawet dobrych kilka lat. Wysoka temperatura zabije tu wszystko, co niepożądane, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się smakiem sera przez naprawdę długi czas. Ulubione dodatki sprawią, że nasz marynowany ser nabierze odpowiedniego smaku i będziemy mogli go spożywać przy każdej możliwej okazji. Pamiętaj, że oprócz sera żółtego, w ten sam sposób możesz zamarynować ulubiony twaróg lub ser feta. Ser w słoiku stanowi naprawdę świetne rozwiązanie na pyszną przekąskę.

Obrazek
Wekowanie serów - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Kwasior Official

Jak przygotować marynowany ser w słoiku?

To bardzo proste. W tym wszystkim najważniejsza jest odpowiednia pasteryzacja, dzięki której nasz ser przetrwa naprawdę długi czas. Reszta pójdzie już z górki. Poznaj prosty przepis na ser w słoiku.

Składniki:

  • czerwona cebula
  • 40 - 50 dag sera żółtego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 5 papryczek chilli
  • 3 listki laurowe
  • 450 ml oleju
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
  • słoiki.

Sposób przygotowania:

Zanim zamarynujemy ser w słoiku, musimy odpowiednio przygotować wszystkie składniki. Rozpoczynamy od pokrojenia sera w kostkę ok. 1,5 cm. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Jeśli chodzi o papryczki chilli, to należy je pokroić na cienkie krążki. Rozmaryn płuczemy i dokładnie osuszamy. Kolejny krok to włożenia sera, czosnku, papryczki i cebuli do słoików. Dodajemy gałązki rozmarynu porwane na kawałki, ziarenka pieprzu i liście laurowe. Wszystko dokładnie zalewamy olejem, by składniki nie wystawały. Dobrze zakręć słoik i przystąp do pasteryzowania.

Obrazek
Ser w słoiku - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Kwasior Official

Jeśli nakrętki przy zakręcaniu przeskoczą, to musimy ją wymienić. Przygotowujemy garnek ze ściereczką na spodzie. Wstawiamy do niego słoiki, aby nie obijały się o siebie. Zalewamy wodą do wysokości nakrętek, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki. Nasz ser w słoiku jest już gotowy. Można go odstawić w spokojne miejsce i spożywać za kilka dni lub za kilka lat. Smacznego!

Taki ser to świetna przekąska na imprezę. Oprócz niego dobrze jest podać sałatkę chryzantema. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇