Weź jajko i kostkę twarogu. W 10 minut usmażysz górę pysznych serniczków

Są puszyste i mięciutkie, a po spróbowaniu od razu na twarzy pojawia się uśmiech. Serniczki, nazywane również syrniczkami, to prosty przepis inspirowany kuchnią ukraińską.

Puszyste i pyszne syrniczkiPuszyste i pyszne syrniczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  EWM

Są o niebo lepsze od amerykańskich pancakes i pożywniejsze niż zwykłe naleśniki. To głównie zasługa twarogu, który jest ich głównym składnikiem. Twaróg, będąc bogatym źródłem białka, zapewnia uczucie sytości na dłużej, co jest szczególnie cenne podczas śniadania. Serniczki sprawdzą się także na pożywny podwieczorek, a zapakowane na wynos umilą drugie śniadanie lub lunch w pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pomysł na lunchbox do szkoły. Takie pudełka zawsze wracają puste

Puszyste smażone serniczki z patelni

Zaskakująco proste i niezwykle smaczne – takie są serniczki z patelni, które szybko staną się ulubionym śniadaniem. To pyszny zamiennik dla kanapek, omletów i zwykłych placuszków na mące pszennej. Zaledwie 4 składniki i chwila spędzona w kuchni wystarczą, by wyczarować pyszne i oryginalne śniadanie.

Prosty przepis na serniczki z patelni
Prosty przepis na serniczki z patelni © Pyszności

Serniczki z patelni to świetna propozycja na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie. Ich głównym atutem jest twaróg, który jest bogatym źródłem białka, wapnia oraz witamin z grupy B. Białko jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek, wapń wzmacnia kości i zęby, a witaminy z grupy B wspierają pracę układu nerwowego i metabolizm.

Jeśli chcesz odchudzić serniczki, cukier wanilinowy zastąp erytrytolem. Możesz wtedy do masy dorzucić ziarenka z laski wanilii.

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć twaróg widelcem, dodaj jajko, 2 łyżki mąki i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  2. Posyp stolnicę mąką, przełóż na nią ciasto i krótko ugniataj.
  3. Odrywaj małe kawałki ciasta, formuj kulki i spłaszczaj je dłonią.
  4. Smaż serniczki na rozgrzanym oleju lub maśle, aż będą złociste.

Gotowe serniczki podaj z ulubionymi dodatkami. Możesz zaserwować je z cukrem pudrem, dżemem, miodem, syropem klonowym, świeżymi owocami (np. jagodami, malinami, truskawkami), bitą śmietaną, jogurtem naturalnym, sosem czekoladowym lub karmelem. Opcji jest naprawdę sporo, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku