Weź jajko i kostkę twarogu. W 10 minut usmażysz górę pysznych serniczków

Są puszyste i mięciutkie, a po spróbowaniu od razu na twarzy pojawia się uśmiech. Serniczki, nazywane również syrniczkami, to prosty przepis inspirowany kuchnią ukraińską.

Puszyste i pyszne syrniczkiPuszyste i pyszne syrniczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  EWM

Są o niebo lepsze od amerykańskich pancakes i pożywniejsze niż zwykłe naleśniki. To głównie zasługa twarogu, który jest ich głównym składnikiem. Twaróg, będąc bogatym źródłem białka, zapewnia uczucie sytości na dłużej, co jest szczególnie cenne podczas śniadania. Serniczki sprawdzą się także na pożywny podwieczorek, a zapakowane na wynos umilą drugie śniadanie lub lunch w pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pomysł na lunchbox do szkoły. Takie pudełka zawsze wracają puste

Puszyste smażone serniczki z patelni

Zaskakująco proste i niezwykle smaczne – takie są serniczki z patelni, które szybko staną się ulubionym śniadaniem. To pyszny zamiennik dla kanapek, omletów i zwykłych placuszków na mące pszennej. Zaledwie 4 składniki i chwila spędzona w kuchni wystarczą, by wyczarować pyszne i oryginalne śniadanie.

Prosty przepis na serniczki z patelni
Prosty przepis na serniczki z patelni © Pyszności

Serniczki z patelni to świetna propozycja na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie. Ich głównym atutem jest twaróg, który jest bogatym źródłem białka, wapnia oraz witamin z grupy B. Białko jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek, wapń wzmacnia kości i zęby, a witaminy z grupy B wspierają pracę układu nerwowego i metabolizm.

Jeśli chcesz odchudzić serniczki, cukier wanilinowy zastąp erytrytolem. Możesz wtedy do masy dorzucić ziarenka z laski wanilii.

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć twaróg widelcem, dodaj jajko, 2 łyżki mąki i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  2. Posyp stolnicę mąką, przełóż na nią ciasto i krótko ugniataj.
  3. Odrywaj małe kawałki ciasta, formuj kulki i spłaszczaj je dłonią.
  4. Smaż serniczki na rozgrzanym oleju lub maśle, aż będą złociste.

Gotowe serniczki podaj z ulubionymi dodatkami. Możesz zaserwować je z cukrem pudrem, dżemem, miodem, syropem klonowym, świeżymi owocami (np. jagodami, malinami, truskawkami), bitą śmietaną, jogurtem naturalnym, sosem czekoladowym lub karmelem. Opcji jest naprawdę sporo, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają