Weź jajko i kostkę twarogu. W 10 minut usmażysz górę pysznych serniczków

Są puszyste i mięciutkie, a po spróbowaniu od razu na twarzy pojawia się uśmiech. Serniczki, nazywane również syrniczkami, to prosty przepis inspirowany kuchnią ukraińską.

Puszyste i pyszne syrniczkiPuszyste i pyszne syrniczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  EWM

Są o niebo lepsze od amerykańskich pancakes i pożywniejsze niż zwykłe naleśniki. To głównie zasługa twarogu, który jest ich głównym składnikiem. Twaróg, będąc bogatym źródłem białka, zapewnia uczucie sytości na dłużej, co jest szczególnie cenne podczas śniadania. Serniczki sprawdzą się także na pożywny podwieczorek, a zapakowane na wynos umilą drugie śniadanie lub lunch w pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pomysł na lunchbox do szkoły. Takie pudełka zawsze wracają puste

Puszyste smażone serniczki z patelni

Zaskakująco proste i niezwykle smaczne – takie są serniczki z patelni, które szybko staną się ulubionym śniadaniem. To pyszny zamiennik dla kanapek, omletów i zwykłych placuszków na mące pszennej. Zaledwie 4 składniki i chwila spędzona w kuchni wystarczą, by wyczarować pyszne i oryginalne śniadanie.

Prosty przepis na serniczki z patelni
Prosty przepis na serniczki z patelni © Pyszności

Serniczki z patelni to świetna propozycja na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie. Ich głównym atutem jest twaróg, który jest bogatym źródłem białka, wapnia oraz witamin z grupy B. Białko jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek, wapń wzmacnia kości i zęby, a witaminy z grupy B wspierają pracę układu nerwowego i metabolizm.

Jeśli chcesz odchudzić serniczki, cukier wanilinowy zastąp erytrytolem. Możesz wtedy do masy dorzucić ziarenka z laski wanilii.

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć twaróg widelcem, dodaj jajko, 2 łyżki mąki i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  2. Posyp stolnicę mąką, przełóż na nią ciasto i krótko ugniataj.
  3. Odrywaj małe kawałki ciasta, formuj kulki i spłaszczaj je dłonią.
  4. Smaż serniczki na rozgrzanym oleju lub maśle, aż będą złociste.

Gotowe serniczki podaj z ulubionymi dodatkami. Możesz zaserwować je z cukrem pudrem, dżemem, miodem, syropem klonowym, świeżymi owocami (np. jagodami, malinami, truskawkami), bitą śmietaną, jogurtem naturalnym, sosem czekoladowym lub karmelem. Opcji jest naprawdę sporo, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Jesienią dodaję do krupniku. Jest 1000x smaczniejszy niż tradycyjny
Jesienią dodaję do krupniku. Jest 1000x smaczniejszy niż tradycyjny
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną