Weź rondelek i 3 składniki. W moment wyczarujesz pyszny i zdrowy deser
Masz ochotę na pyszny, czekoladowy deser, ale nie masz czasu piec ciasta? Żaden problem. Już za moment staniesz się dumnym posiadaczem receptury na rewelacyjne kulki deserowe z 3 składników. Przygotowanie ich nie zajmie ci więcej niż 10 minut, a doskonały efekt gwarantowany!
11.04.2024 | aktual.: 11.04.2024 08:29
Ochota na słodkości ma to do siebie, że warto zaspokajać ją w domu. Kupując słodycze w sklepie mamy niemal jak w banku to, że wraz z pożądanym wtedy cukrem do naszych organizmów trafią tony barwników, utwardzaczy, konserwantów i innego chemicznego syfu. Nie wiemy jak ty, ale my za te "smakowite" dodatki rodem z laboratorium producenta podziękujemy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie zawsze jednak mamy czas przygotowywać w domu wymyślne ciasta. A ochota na słodkości nadal jest. Co z tym zrobić? To proste: trzeba sięgnąć do prostego i sprawdzonego przepisu, który już za moment ci pokażemy. Kulki czekoladowe stworzysz za pomocą trzech składników: czekolady (lub masy kajmakowej), masła i płatków śniadaniowych. Co do tych ostatnich polecamy uważnie czytać składy i unikać w nich syropu glukozowo-fruktozowego, soli i regulatorów kwasowości.
Jeśli wszystkie potrzebne składniki masz już na miejscu, czas przejść do przepisu. Podążaj jego wskazówkami, a później ciesz się pysznym deserem. Powodzenia!
Ekspresowy czekoladowy deser
Składniki:
- 100 g czekolady (najlepiej mlecznej),
- 1 łyżka masła,
- 1 szklanka płatków kukurydzianych.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę pokrusz w dłoniach. Przełóż do rondelka, dodaj łyżkę masła. Zacznij podgrzewać na niewielkiej mocy palnika.
- Mieszaj zawartość rondelka do momentu, w którym składniki się rozpuszczą. Następnie dodaj szklankę płatków kukurydzianych. Wymieszaj i wyłącz palnik. Odstaw powstałą masę do ostudzenia.
- Kiedy składniki będą już na tyle ostudzone, by można ich dotykać dłońmi, uformuj z masy kulki. Przełóż je na talerz i poczekaj, aż zastygną. To wszystko — twój pyszny deser jest już gotowy. Smacznego!