Weź rondelek i 3 składniki. W moment wyczarujesz pyszny i zdrowy deser

Masz ochotę na pyszny, czekoladowy deser, ale nie masz czasu piec ciasta? Żaden problem. Już za moment staniesz się dumnym posiadaczem receptury na rewelacyjne kulki deserowe z 3 składników. Przygotowanie ich nie zajmie ci więcej niż 10 minut, a doskonały efekt gwarantowany!

Deser z czekolady i płatków kukurydzianych. Pycha!Deser z czekolady i płatków kukurydzianych. Pycha!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | photo20ast

Ochota na słodkości ma to do siebie, że warto zaspokajać ją w domu. Kupując słodycze w sklepie mamy niemal jak w banku to, że wraz z pożądanym wtedy cukrem do naszych organizmów trafią tony barwników, utwardzaczy, konserwantów i innego chemicznego syfu. Nie wiemy jak ty, ale my za te "smakowite" dodatki rodem z laboratorium producenta podziękujemy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczne kotleciki z patelni to gotowa receptura na smaczną kolację

Nie zawsze jednak mamy czas przygotowywać w domu wymyślne ciasta. A ochota na słodkości nadal jest. Co z tym zrobić? To proste: trzeba sięgnąć do prostego i sprawdzonego przepisu, który już za moment ci pokażemy. Kulki czekoladowe stworzysz za pomocą trzech składników: czekolady (lub masy kajmakowej), masła i płatków śniadaniowych. Co do tych ostatnich polecamy uważnie czytać składy i unikać w nich syropu glukozowo-fruktozowego, soli i regulatorów kwasowości.

Jeśli wszystkie potrzebne składniki masz już na miejscu, czas przejść do przepisu. Podążaj jego wskazówkami, a później ciesz się pysznym deserem. Powodzenia!

Ekspresowy czekoladowy deser

Składniki:

  • 100 g czekolady (najlepiej mlecznej),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych.
Ten deser można też przyrządzić z płatków owsianych
Ten deser można też przyrządzić z płatków owsianych © Canva | Deepa Gopinath

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę pokrusz w dłoniach. Przełóż do rondelka, dodaj łyżkę masła. Zacznij podgrzewać na niewielkiej mocy palnika.
  2. Mieszaj zawartość rondelka do momentu, w którym składniki się rozpuszczą. Następnie dodaj szklankę płatków kukurydzianych. Wymieszaj i wyłącz palnik. Odstaw powstałą masę do ostudzenia.
  3. Kiedy składniki będą już na tyle ostudzone, by można ich dotykać dłońmi, uformuj z masy kulki. Przełóż je na talerz i poczekaj, aż zastygną. To wszystko — twój pyszny deser jest już gotowy. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej