Weź rondelek i 3 składniki. W moment wyczarujesz pyszny i zdrowy deser

Masz ochotę na pyszny, czekoladowy deser, ale nie masz czasu piec ciasta? Żaden problem. Już za moment staniesz się dumnym posiadaczem receptury na rewelacyjne kulki deserowe z 3 składników. Przygotowanie ich nie zajmie ci więcej niż 10 minut, a doskonały efekt gwarantowany!

Deser z czekolady i płatków kukurydzianych. Pycha!Deser z czekolady i płatków kukurydzianych. Pycha!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | photo20ast

Ochota na słodkości ma to do siebie, że warto zaspokajać ją w domu. Kupując słodycze w sklepie mamy niemal jak w banku to, że wraz z pożądanym wtedy cukrem do naszych organizmów trafią tony barwników, utwardzaczy, konserwantów i innego chemicznego syfu. Nie wiemy jak ty, ale my za te "smakowite" dodatki rodem z laboratorium producenta podziękujemy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczne kotleciki z patelni to gotowa receptura na smaczną kolację

Nie zawsze jednak mamy czas przygotowywać w domu wymyślne ciasta. A ochota na słodkości nadal jest. Co z tym zrobić? To proste: trzeba sięgnąć do prostego i sprawdzonego przepisu, który już za moment ci pokażemy. Kulki czekoladowe stworzysz za pomocą trzech składników: czekolady (lub masy kajmakowej), masła i płatków śniadaniowych. Co do tych ostatnich polecamy uważnie czytać składy i unikać w nich syropu glukozowo-fruktozowego, soli i regulatorów kwasowości.

Jeśli wszystkie potrzebne składniki masz już na miejscu, czas przejść do przepisu. Podążaj jego wskazówkami, a później ciesz się pysznym deserem. Powodzenia!

Ekspresowy czekoladowy deser

Składniki:

  • 100 g czekolady (najlepiej mlecznej),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych.
Ten deser można też przyrządzić z płatków owsianych
Ten deser można też przyrządzić z płatków owsianych © Canva | Deepa Gopinath

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę pokrusz w dłoniach. Przełóż do rondelka, dodaj łyżkę masła. Zacznij podgrzewać na niewielkiej mocy palnika.
  2. Mieszaj zawartość rondelka do momentu, w którym składniki się rozpuszczą. Następnie dodaj szklankę płatków kukurydzianych. Wymieszaj i wyłącz palnik. Odstaw powstałą masę do ostudzenia.
  3. Kiedy składniki będą już na tyle ostudzone, by można ich dotykać dłońmi, uformuj z masy kulki. Przełóż je na talerz i poczekaj, aż zastygną. To wszystko — twój pyszny deser jest już gotowy. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟