Większość wyrzuca, a ja ścieram i dodaję do ciasta. Każdy pyta o przepis na te paluchy

Łodygi brokułu często trafiają do kosza, a można z nich przygotować pyszną i zdrową przekąskę. Wystarczy tylko zetrzeć je na tarce, połączyć z kilkoma składnikami i wstawić do piekarnika, aby cieszyć się chrupiącymi paluchami. Sprawdź, jak w pełni wykorzystać brokuł i uniknąć marnowania żywności.

Paluchy z łodygi brokułaPaluchy z łodygi brokuła
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Petr Stepanek Stepanek Photography

Brokuł to zdrowe warzywo, najczęściej jemy tylko jego różyczki, a jego łodyga jest zupełnie pomijana. Tymczasem to właśnie ona kryje w sobie mnóstwo smaku i wartości odżywczych. Zamiast wyrzucać ją do kosza, przygotuj z niej paluchy. To danie jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i wymaga kilku składników, które zapewne znajdziesz w swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki faworkowe niczym włoskie cannoli - z pistacjami i czekoladą smakują obłędnie

Warto odsączyć brokuł z nadmiaru wody

Sekret idealnych paluchów tkwi w odpowiednim przygotowaniu brokułowej łodygi. Po starciu dokładnie odsącz ją z nadmiaru wody - dzięki temu masa będzie miała lepszą konsystencję i paluchy upieką się równomiernie. Możesz też poeksperymentować z dodatkami: ja dodaję oregano i paprykę wędzoną, ale inne przyprawy również są dozwolone. Używam mąki kukurydzianej, której duży plus to brak glutenu, ale zwykła mąka pszenna też się sprawdzi.

Przepis na paluchy

Składniki:

  • 1 łodyga brokułu,
  • 1 jajko,
  • 50 g tartej mozzarelli lub parmezanu,
  • 150 g mąki kukurydzianej lub pszennej,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku,
  • poł łyżeczki wędzonej papryki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • oliwa,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Obierz łodygę brokułu z twardej skórki i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
  2. Umieść startą łodygę na czystej ściereczce kuchennej lub ręczniku papierowym, a następnie mocno odciśnij nadmiar wody.
  3. W misce wymieszaj startą i odsączoną łodygę brokułu z mąką, jajkiem, tartym serem, dwiema łyżkami oliwy oraz przyprawami. Dodaj proszek do pieczenia, aby paluchy były bardziej puszyste.
  4. Zagniataj masę, aż powstanie elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody lub mleka.
  5. Podziel ciasto na równe porcje i uformuj cienkie paluchy. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Posmaruj paluchy oliwą i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej