Wiele osób nie usuwa tej części czosnku. Potem skarżą się na ból brzucha
Lubisz czosnek, ale po zjedzeniu choćby odrobiny zaczynają doskwierać ci nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Bóle brzucha, wzdęcia? Być może to nie kwestia szkodliwości całej główki, a małego fragmentu ząbka czosnku. Dietetyczka wskazuje jasno, że jeśli chcemy cieszyć się smakiem i właściwościami czosnku, wystarczy wyciąć jego niewielką część.
16.07.2023 | aktual.: 16.07.2023 10:35
Anastazja Stekla to dyplomowana dietetyczka i kosmetolożka. Specjalistka prowadzi autorskiego bloga oraz media społecznościowe, gdzie zamieszcza wpisy na temat odżywiania i gotowania. Jak sama przyznaje, najmocniej czuje się w obszarze zdrowia jelit. W jednym z ostatnich wpisów na TikTiku Stekla poruszyła temat czosnku, a konkretnie tego, dlaczego u niektórych osób wywołuje przykre objawy, np. bóle brzucha. Winnym ma być niewielki fragment warzywa.
Boli cię brzuch po zjedzeniu czosnku?
Mowa konkretnie o kiełku czosnku. Ten znajduje się wewnątrz ząbka, często też widoczny jest na zewnątrz w formie krótkiego zielonego pędu. Nasze babcie uważały, że kiełki czosnku są trujące. Przekrawały więc ząbki na pół i usuwały delikatnie młode pędy. Tę toksyczność poddał w wątpliwość Jong-Sang Kim, autor pracy opublikowanej na łamach magazynu "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Wskazał, że kiełki czosnku zawierają dużo przeciwutleniaczy, pozytywnie mają też wpływać na zdrowie serca i układu krwionośnego. Kucharze usuwają kiełki, twierdząc, że te mogą nadać potrawie nieprzyjemnej i intensywnej goryczy. Dietetyczka Anastazja Stekla, w wideo opublikowanym na TikToku, podkreśla zaś, że kiełek czosnku może wywoływać bóle brzucha.
Dlaczego warto jeść czosnek?
Tak więc, jeśli odczuwasz nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po zjedzeniu czosnku, ta informacja może być dla ciebie bardzo przydatna. Czosnek bowiem jest bardzo zdrowym składnikiem diety. Zawiera związki siarkowe, takie jak allicyna, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Jest również bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników i redukują stres oksydacyjny w organizmie.
Ponadto czosnek wzmacnia układ odpornościowy poprzez stymulację działania limfocytów, które są kluczowe dla obrony organizmu przed infekcjami. Zawiera też związki o działaniu przeciwzapalnym, może również pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Czosnek łagodzi objawów przeziębienia: katar, kaszel i ból gardła. Ma działanie rozgrzewające i wykrztuśne, co może przynieść ulgę podczas infekcji dróg oddechowych.