Chroni przez osteoporozą. Jedz na kilogramy, jeśli masz więcej niż 50 lat

W pewnym momencie życia zbliżamy się już do momentu, w którym bezapelacyjnie należy bardziej niż wcześniej przyglądać się swojemu zdrowiu, a także temu, jak wpływa na nie to, co jemy. Uzupełnienie diety w zdrowe produkty spożywcze to strzał w dziesiątkę i dla organizmu, i dla podniebienia. Przecież to, co zdrowe, wcale nie oznacza: niesmaczne. A skoro o tym mowa, to musisz wiedzieć, co można zyskać na spożywaniu sera halloumi. 

ObrazekTen ser wesprze zdrowie seniorów - Pyszności; foto: Canva

Kiedy słyszysz słowo "ser", to jakie kraje jako pierwsze przychodzą ci do głowy? Francja? Jak najbardziej, w ojczyźnie Napoleona wytwarza się aktualnie około 500 gatunków tego nabiału. Włochy? No pewnie, czy istnieją większe klasyki niż gorgonzola, grana padano czy mozzarella? A może Szwajcaria i jej słynne twarde, dziurawe sery?

To wszystko dobre skojarzenia, ale nie zbliżają cię do odpowiedzi na pytanie, skąd pochodzi ser halloumi. Miejscem narodzin naszego dzisiejszego bohatera jest bowiem... Cypr. I wcale nie oznacza to, że ustępuje on w smaku serom z Europy kontynentalnej. Co więcej, pod względem zdrowotnym może nawet dość mocno nad nimi górować.

Obrazek
Halloumi to ser cypryjski - Pyszności; foto: Canva

Ser halloumi w diecie

Halloumi to półtwardy ser, według tradycyjnego, cypryjskiego przepisu produkowany z mleka owczego. Ma wyraźnie słony smak, przez który przebija delikatna nuta mięty, którą do halloumi dodają serowarzy. Specyficzny smak tego mlecznego wyrobu stał się obsesją miłośników grillowania, dlatego halloumi często ląduje na ruszcie. Zwykle podaje się go wtedy z dodatkiem pomidorów i pieczywa.

Na wyjątkowym smaku sera halloumi nie kończą się jego zalety. Jak się okazuje, charakteryzuje się on niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi, którymi powinni zainteresować się zwłaszcza seniorzy. Dlaczego? Przede wszystkim nie brakuje w nim niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów.

Obrazek
Grillowane halloumi smakuje doskonale - Pyszności; foto: Canva

Chociaż w halloumi odnajdziemy zarówno witaminę A, B, E i K, jak i magnez, potas i dużą ilość białka, to za najcenniejsze składniki cypryjskiego sera uważa się połączenie witaminy D, fosforu i wapnia. Taki prozdrowotny miks jest niebywale skutecznym środkiem zapobiegającym osteoporozie. Odpowiada także za kondycję kości i zębów oraz budowę tkanek miękkich i błon komórkowych. Powyższe cechy są bardzo istotnym czynnikiem pozwalającym zachować pełnię funkcjonalności osobom starszym, dlatego halloumi co jakiś czas powinien pojawić się w ich menu!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej