Dobrze się zastanów, zanim kupisz gotową babkę. Ich skład pozostawia wiele do życzenia

Wielkanocna baba opanowała supermarkety. Różne polewy, smaki, ceny i rozmiary kuszą nas na półkach i zachęcają do zakupów. Zanim się zdecydujesz, dobrze się zastanów.

Wielkanocna baba w supermarkecie- PysznościWielkanocna baba w supermarkecie- Pyszności
Ewa

Przygotowania do świąt ruszyły pełną parą. W natłoku obowiązków i przygotowań poszukujemy rozwiązań, które ułatwią nam pracę i skrócą czas w kuchni. Jednym z chętniej wybieranych w sklepach produktów jest babka. Słodki symbol dobrobytu i obfitości to tradycyjny wypiek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Historia tradycji wypiekania bab wielkanocnych sięga czasów przedchrześcijańskich, kiedy to wierzono w magiczną moc ciasta. Według legendy, w niektórych regionach babka wielkanocna była uważana za personifikację Matki Ziemi, a jej zjedzenie miało przynieść urodzaj w nadchodzącym roku.

Wielkanocna baba z supermarketu

W supermarketach półki aż uginają się pod ciężarem babek wielkanocnych w różnych odsłonach, smakach i dekoracjach. Mogłoby się wydawać, że babka to nic trudnego. Ot, tylko jajka, mąka, olej, proszek do pieczenia i cukier. Wydaje się, że z zadaniem poradziłby sobie nawet dziecko, jednak w gotowych produktach skład często rozwija się w postaci długiej listy zbędnych składników. Przed wrzuceniem gotowej babki do koszyka, zastanów się nad tym, czy warto.

Wielkanocna baba w supermarkecie- Pyszności
Wielkanocna baba w supermarkecie- Pyszności

W składzie wielu gotowych bab można znaleźć mnóstwo zbędnych dodatków. Tłuszcze utwardzone, w tym tłuszcz palmowy, powinny zostać zastąpione zdrowszymi alternatywami, takimi jak masło lub olej rzepakowy. Często masło zastępowane jest margarynami utwardzanymi chemicznie lub jeszcze tańszym tłuszczem palmowym.

Substancje spulchniające, takie jak węglan sodu i wodorowęglan sodu tylko brzmią groźnie - tak naprawdę jest to po prostu proszek do pieczenia, który nie jest niczym zaskakującym w składzie. Sorbitol to półsyntetyczny środek słodzący, którego absolutnie nie wolno podawać dzieciom. Wykorzystywany jest nie tylko z uwagi na słodki smak, ale także w produktach spożywczych  pełni rolę stabilizatora. Jednym z najgorszych składników jest syrop glukozowo-fruktozowy. Mimo coraz większej świadomości konsumentów producenci wciąż wybierają go zamiast cukru. Jest to tani, ale bardzo szkodliwy zamiennik, który znacząco przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu II. Lepiej sięgnąć po babkę z cukrem, ksylitolem lub erytrytolem.

Obrazek
Wielkanocna baba w supermarkecie- Pyszności

Przepis na pistacjową babkę znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇