NewsyDobrze się zastanów, zanim kupisz gotową babkę. Ich skład pozostawia wiele do życzenia

Dobrze się zastanów, zanim kupisz gotową babkę. Ich skład pozostawia wiele do życzenia

Wielkanocna baba w supermarkecie- Pyszności
Wielkanocna baba w supermarkecie- Pyszności
Ewa

28.03.2023 12:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wielkanocna baba opanowała supermarkety. Różne polewy, smaki, ceny i rozmiary kuszą nas na półkach i zachęcają do zakupów. Zanim się zdecydujesz, dobrze się zastanów.

Przygotowania do świąt ruszyły pełną parą. W natłoku obowiązków i przygotowań poszukujemy rozwiązań, które ułatwią nam pracę i skrócą czas w kuchni. Jednym z chętniej wybieranych w sklepach produktów jest babka. Słodki symbol dobrobytu i obfitości to tradycyjny wypiek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Historia tradycji wypiekania bab wielkanocnych sięga czasów przedchrześcijańskich, kiedy to wierzono w magiczną moc ciasta. Według legendy, w niektórych regionach babka wielkanocna była uważana za personifikację Matki Ziemi, a jej zjedzenie miało przynieść urodzaj w nadchodzącym roku.

Wielkanocna baba z supermarketu

W supermarketach półki aż uginają się pod ciężarem babek wielkanocnych w różnych odsłonach, smakach i dekoracjach. Mogłoby się wydawać, że babka to nic trudnego. Ot, tylko jajka, mąka, olej, proszek do pieczenia i cukier. Wydaje się, że z zadaniem poradziłby sobie nawet dziecko, jednak w gotowych produktach skład często rozwija się w postaci długiej listy zbędnych składników. Przed wrzuceniem gotowej babki do koszyka, zastanów się nad tym, czy warto.

Wielkanocna baba w supermarkecie- Pyszności
Wielkanocna baba w supermarkecie- Pyszności

W składzie wielu gotowych bab można znaleźć mnóstwo zbędnych dodatków. Tłuszcze utwardzone, w tym tłuszcz palmowy, powinny zostać zastąpione zdrowszymi alternatywami, takimi jak masło lub olej rzepakowy. Często masło zastępowane jest margarynami utwardzanymi chemicznie lub jeszcze tańszym tłuszczem palmowym.

Substancje spulchniające, takie jak węglan sodu i wodorowęglan sodu tylko brzmią groźnie - tak naprawdę jest to po prostu proszek do pieczenia, który nie jest niczym zaskakującym w składzie. Sorbitol to półsyntetyczny środek słodzący, którego absolutnie nie wolno podawać dzieciom. Wykorzystywany jest nie tylko z uwagi na słodki smak, ale także w produktach spożywczych  pełni rolę stabilizatora. Jednym z najgorszych składników jest syrop glukozowo-fruktozowy. Mimo coraz większej świadomości konsumentów producenci wciąż wybierają go zamiast cukru. Jest to tani, ale bardzo szkodliwy zamiennik, który znacząco przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu II. Lepiej sięgnąć po babkę z cukrem, ksylitolem lub erytrytolem.

Wielkanocna baba w supermarkecie- Pyszności
Wielkanocna baba w supermarkecie- Pyszności

Przepis na pistacjową babkę znajdziesz na naszym kanale YouTube