Wielu nie ma świadomości, że można je jeść. Są bardzo cenne
Choć większość z nas odruchowo odrywa i wyrzuca szypułki truskawek, te zielone "czapeczki" wcale nie są bezwartościowe. Zawierają cenne składniki odżywcze i mają szerokie zastosowanie kulinarne oraz zdrowotne. W dobie niemarnowania warto spojrzeć na nie świeżym okiem – i po prostu je zjadać.
Zielone "odpady", które mają wartość
Kiedy sięgamy po soczyste, czerwone truskawki, pierwsze co robimy, to odrywamy zielone szypułki i kierujemy je prosto do kosza. A szkoda! Bo choć te małe liściaste "kapelusiki" wyglądają niepozornie, kryją w sobie sporo wartości. W czasach, gdy coraz więcej mówi się o niemarnowaniu żywności i korzystaniu z całego potencjału roślin, warto przyjrzeć się bliżej szypułkom truskawek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami
Szypułki truskawek - małe, a pełne zdrowia
Okazuje się, że szypułki truskawek są nie tylko jadalne, ale i zdrowe. Zawierają antyoksydanty, witaminę C, błonnik oraz substancje przeciwzapalne. Ich lekko ziołowy smak może wzbogacić koktajle, herbaty, a nawet sałatki. W medycynie ludowej używano ich jako naturalnego środka moczopędnego i wspierającego trawienie. Co ciekawe, zielone części truskawki mają też właściwości oczyszczające – pomagają usuwać toksyny z organizmu.
Kuchenne zastosowania szypułek
Z kulinarnego punktu widzenia szypułki mają wiele zastosowań. Można je dorzucić do blendera razem z owocami i jogurtem – nie będą wyczuwalne, a wzbogacą smoothie o dodatkowe składniki odżywcze. Świetnie sprawdzą się też jako składnik domowego naparu – wystarczy zalać je gorącą wodą, dodać plaster cytryny i kilka liści mięty. To orzeźwiający napój idealny na lato. Można je też suszyć i używać do mieszanek herbacianych.
Mniej odpadów, więcej świadomości
Nie bez znaczenia jest również aspekt ekologiczny. Wyrzucając szypułki, marnujemy część rośliny, którą z powodzeniem można wykorzystać. To drobny gest, ale gdy robią to miliony ludzi każdego dnia, skala marnotrawstwa rośnie. Korzystając z całych owoców, zmniejszamy ilość bioodpadów i uczymy się bardziej świadomego podejścia do jedzenia.
Podsumowując, zamiast odruchowo pozbywać się szypułek, warto je po prostu… zjeść. Nasz organizm na tym skorzysta, planeta również, a może nawet odkryjemy nowe smaki i sposoby na wzbogacenie codziennej diety. Truskawki to nie tylko słodycz owocu – to także moc zamknięta w zielonej czapeczce, której nie warto ignorować!