Najlepsze wino na romantyczną walentynkową kolację. Warto posłuchać rad eksperta

Walentynkowa kolacja to doskonały moment na przygotowanie lub zamówienie pysznego jedzenia i spędzenie czasu z ukochaną osobą.  Słowem odmienianym we wszystkich przypadkach tego dnia jest oczywiście „romantyzm”. Co zatem zjeść i - nie mniej ważne – wypić, by było romantycznie. Jakie podać wino na walentynkową kolację? Swoją wiedzą podzielił się z nami Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina w firmie Henkel Freixenet Polska.

ObrazekPyszności - fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Jakie podać wino na walentynkową kolację?

Kiedy zapytaliśmy pana Tonka o to, jakie jest najlepsze wino na walentynkową kolację, ekspert stwierdził, że wszystko zależy od tego, co planujemy zaserwować swojej drugiej połówce. Oczywiście na stole nie może zabraknąć afrodyzjaków. A trudno sobie wyobrazić lepszy duet niż truskawki i wino.

Być może luty nie jest wymarzonym sezonem na truskawki, jednak dostępność tych owoców w sklepach jest powszechna. Zatem polecam talerz truskawek i słodkie wino musujące – asti. To idealne rozwiązanie na romantyczną kolację. Proste, a jednocześnie pyszne i doskonale do siebie pasujące!

Jest jeszcze jeden szczególny, wręcz niezbędny element walentynkowej kolacji. Chodzi oczywiście o czekoladę. To zdecydowanie jeden z najlepszych, słodkich afrodyzjaków. Doskonałym deserem wieńczącym walentynkową ucztę mogą być zatem lody czekoladowe, ciasto lub czekoladowy suflet.

Taki zestaw aż prosi się o kieliszek dobrego sherry, czyli hiszpańskiego wina wzmacnianego. Wersja pedro ximenez lub cream będzie najbardziej odpowiednia.

W kontekście wina i czekolady nie można również zapomnieć o porto. Ruby, LBV, a w wersji najbardziej luksusowej – rocznikowe porto. Wszystkie te propozycje są bardzo słodkie, dlatego dla osób, które źle znoszą potężną dawkę cukru, wina te mogą być deserem samym w sobie.

Moc afrodyzjaków

Na romantyczną kolację polecamy ryby i owoce morza. Najlepszym afrodyzjakiem są podobno ostrygi. Jednak Tomasz Potrzebowski mówi, że dobre sushi lub smażone krewetki to także idealne składniki walentynkowej kolacji.

Do takiego zestawu bez dwóch zdań pasować będzie wino musujące. Włoskie prosecco, hiszpańska cava, francuski szampan – każdy wybór będzie świetny!

Jeśli nie bąbelki, to co?

Jeśli jednak nie macie ochoty na bąbelki, to równie doskonałe będzie tu białe wino ze szczepu riesling.

Szukajcie interpretacji tej odmiany z Alzacji, Austrii lub Niemiec (najlepiej z regionu Rheingau). Ogólnie rzecz biorąc do ryb i owoców morza świetne będą również wina wytworzone z odmian alvarinho, gavi, sauvignon blanc czy pinot grigio.

Na naszym kanale YouTube znajdziecie przepis na kwadraciki z ciasta francuskiego z pesto i kolorowymi dodatkami:

Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia