PoradyZnasz ten trik na zupę ogórkową? Stosowały go nasze babcie

Znasz ten trik na zupę ogórkową? Stosowały go nasze babcie

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Agnieszka
02.05.2023 19:31

Zupa ogórkowa to klasyk polskiej kuchni. Obok rosołu, pomidorówki czy krupniku, należy do najchętniej gotowanych zup. Jej przygotowanie nie wymaga zbyt wielu kulinarnych umiejętności. Warto jednak zapamiętać kilka ważnych zasad. Oto sekret wybornej zupy ogórkowej.

Jeśli nie dysponujemy dużą ilością czasu, a w lodówce mamy pozostałe po wczorajszym obiedzie ogórki kiszone - zupa ogórkowa to najlepsze rozwiązanie na szybkie, zdrowe danie. Zupa ogórkowa to znana i lubiana potrawa kuchni polskiej. Stanowi lekkie danie obiadowe. Zupa ta przygotowywana jest na bazie wywaru mięsnego z dodatkiem startych ogórków kiszonych. Oprócz tego smak oraz aromat potrawy wzbogacają zioła i ziemniaki.

Zupa ogórkowa a zdrowie

Warto wspomnieć, że ogórki kiszone to samo zdrowie. Charakteryzują się one dużą zawartością soli mineralnych oraz witamin z grupy C i K. Dzięki temu wzmacniają nasz układ odpornościowy, a także wspomagają krzepliwość krwi. Ogórki kiszone w postaci zupy ogórkowej to pyszne, lekkostrawne danie. Zupa ta jest niskokaloryczna, więc może ją jeść każdy, a nawet ten, kto dba o swoją figurę. Zupa ogórkowa smakuje przez cały rok, jednak idealnie sprawdzi się w okresie jesienno - zimowym, kiedy mamy zapotrzebowanie na więcej składników odżywczych. Poza tym to pyszne danie świetnie rozgrzewa nasz organizm w mroźne dni.

Ogórki kiszone - Pyszności; foto: Canva
Ogórki kiszone - Pyszności; foto: Canva

Jak przygotować wyborną zupę ogórkową?

Jeśli chcesz, aby twoja zupa zachwycała smakiem, dodaj do niej podsmażone ogórki! Po przygotowaniu wywaru zetrzyj kiszone ogórki. Następnie rozpuść 1 lub 2 łyżki masła na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzuć starte ogórki. Całość smaż kilka minut. Na końcu dodaj podsmażone ogórki do gorącego wywaru. Tak przygotowana zupa będzie miała wyjątkowo głęboki aromat. Natomiast dodatek podsmażonych ogórków do potrawy, wzmocni ich kwaśny smak. Dzięki temu danie nabierze wyraźnego charakteru.

Zupa ogórkowa tradycyjnie powinna być przygotowana na mięsnym wywarze. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by tę potrawę wykonać na bazie warzyw. Dzięki temu zupa będzie lżejsza, idealna na letnie dni. Jeśli zależy nam, aby ogórkowa miała jak najmniej kalorii, w takiej sytuacji warzywny wywar jest najlepszym rozwiązaniem. Oprócz tego warto zrezygnować z dodatku śmietany.

Zobacz nasz film z przepisem na grillowane szparagi:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także