Znasz ten trik na zupę ogórkową? Stosowały go nasze babcie

Zupa ogórkowa to klasyk polskiej kuchni. Obok rosołu, pomidorówki czy krupniku, należy do najchętniej gotowanych zup. Jej przygotowanie nie wymaga zbyt wielu kulinarnych umiejętności. Warto jednak zapamiętać kilka ważnych zasad. Oto sekret wybornej zupy ogórkowej.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Agnieszka

Jeśli nie dysponujemy dużą ilością czasu, a w lodówce mamy pozostałe po wczorajszym obiedzie ogórki kiszone - zupa ogórkowa to najlepsze rozwiązanie na szybkie, zdrowe danie. Zupa ogórkowa to znana i lubiana potrawa kuchni polskiej. Stanowi lekkie danie obiadowe. Zupa ta przygotowywana jest na bazie wywaru mięsnego z dodatkiem startych ogórków kiszonych. Oprócz tego smak oraz aromat potrawy wzbogacają zioła i ziemniaki.

Zupa ogórkowa a zdrowie

Warto wspomnieć, że ogórki kiszone to samo zdrowie. Charakteryzują się one dużą zawartością soli mineralnych oraz witamin z grupy C i K. Dzięki temu wzmacniają nasz układ odpornościowy, a także wspomagają krzepliwość krwi. Ogórki kiszone w postaci zupy ogórkowej to pyszne, lekkostrawne danie. Zupa ta jest niskokaloryczna, więc może ją jeść każdy, a nawet ten, kto dba o swoją figurę. Zupa ogórkowa smakuje przez cały rok, jednak idealnie sprawdzi się w okresie jesienno - zimowym, kiedy mamy zapotrzebowanie na więcej składników odżywczych. Poza tym to pyszne danie świetnie rozgrzewa nasz organizm w mroźne dni.

Obrazek
Ogórki kiszone - Pyszności; foto: Canva

Jak przygotować wyborną zupę ogórkową?

Jeśli chcesz, aby twoja zupa zachwycała smakiem, dodaj do niej podsmażone ogórki! Po przygotowaniu wywaru zetrzyj kiszone ogórki. Następnie rozpuść 1 lub 2 łyżki masła na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzuć starte ogórki. Całość smaż kilka minut. Na końcu dodaj podsmażone ogórki do gorącego wywaru. Tak przygotowana zupa będzie miała wyjątkowo głęboki aromat. Natomiast dodatek podsmażonych ogórków do potrawy, wzmocni ich kwaśny smak. Dzięki temu danie nabierze wyraźnego charakteru.

Zupa ogórkowa tradycyjnie powinna być przygotowana na mięsnym wywarze. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by tę potrawę wykonać na bazie warzyw. Dzięki temu zupa będzie lżejsza, idealna na letnie dni. Jeśli zależy nam, aby ogórkowa miała jak najmniej kalorii, w takiej sytuacji warzywny wywar jest najlepszym rozwiązaniem. Oprócz tego warto zrezygnować z dodatku śmietany.

Zobacz nasz film z przepisem na grillowane szparagi:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej