Wybrali się do restauracji serwującej sushi. Niedługo potem zmarli

Dwie osoby zmarły, a 41 zmaga się z objawami silnego zatrucia pokarmowego. Wszyscy ci ludzie wybrali się do pewnej restauracji sushi w Montanie. Władze starają się ustalić przyczynę tragedii. Pierwsze podejrzenia padły na grzyby sprowadzane z Chin.

ObrazekŚmierć po zjedzeniu sushi (pexels)
Paulina Hermann

Amerykańska Agencja Żywności i Leków oraz Departament Zdrowia Publicznego i Usług Publicznych Montany zajmują się sprawą. Wpłynęło wiele skarg od klientów, którzy skarżyli się na zatrucie po odwiedzeniu lokalu.

Dwie osoby nie żyją. Jadły sushi w restauracji

Ustalane są przyczyny śmierci 64-letniej kobiety i 74-letniego mężczyzny. Lokalne media podejrzewają, że ogromny związek z tym może mieć wizyta w restauracji w Montanie. Najprawdopodobniej zamówili "specjalną rolkę" z łososiem i smardzami eksportowanymi prosto z Chin. Z informacji opublikowanych przez portal "Independent" wynika także, że daniem zatruło się jeszcze 41 osób.

Śmierć po zjedzeniu sushi. Wpłynęło wiele skarg od klientów

Kobieta 17 kwietnia zjadła lunch w lokalu. Z relacji stacji 7KBZK wynika, że godzinę później zasłabła i trafiła do szpitala. Okazało się, że doszło do niewydolności wielonarządowej oraz zatrzymania akcji serca. Jej stan był na tyle ciężki, że 29 kwietnia (czyli 13 dni później) zmarła. Jej 74-letni mąż 9 maja miał złożyć pozew, w którym oskarżył restaurację o śmierć żony. Media są jednak zdania, że mężczyzna zmarł dzień po zjedzeniu posiłku w lokalu.

Obrazek
Sushi (pexels)

"Independent" ustalił, że wpłynęło co najmniej 41 skarg od klientów, którzy doznali zatrucia pokarmowego. Trzy osoby trafiły do szpitala. Z tego powodu restaurację zamknięto 21 kwietnia.

"Twierdzimy, że składnikiem, który mógł zostać spożyty, były zatwierdzone przez FDA [amerykańska Agencja Żywności i Leków - przyp.], hodowane grzyby, których użyliśmy w poniedziałek" - czytamy w oświadczeniu.

Śledztwo w toku. Są już pierwsze podejrzenia

Co więc jest przyczyną zaistniałej sytuacji? Wszystko wskazuje na to, że winę za to ponoszą grzyby, które pochodzą z Chin. Dostarczano je do Kalifornii, a stamtąd wysyłano do restauracji w różnych stanach. Trafiły też do baru w Montanie. Co ciekawe, nie ma informacji o podobnych wydarzeniach w innych miejscach. Władze nie mogą więc podać oficjalnej przyczyny.

"Jak dotąd nie udało się ustalić w nich żadnej toksycznej substancji, władze stanowe i federalne testują próbki" - czytamy w komunikacie DPHHS i Departamentu Zdrowia hrabstwa Gallatin.

Przetestuj ten przepis, a nie pożałujesz. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku