Wyciągam z rosołu i mielę z warzywami. Na kanapki jak znalazł
Kiedy na obiad jest rosół, następnego dnia często pojawia się pomidorowa. W moim domu oznacza to jednak, że na śniadanie pojawi się pyszny, mięciutki i aromatyczny pasztet. To prosty i smaczny sposób na to, by nie marnować jedzenia.
28.11.2024 15:10
Zamiast wyrzucać mięso i warzywa z niedzielnego rosołu, możesz z nich przygotować smaczny pasztet. Wystarczy zmielić, doprawić i upiec, by móc delektować się smakiem. Nie ma nic prostszego, by sprawdzić przyjemność bliskim i podać na śniadanie lub kolację pyszny dodatek do kanapki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu
Dobry rosół musi bazować na solidnej porcji mięsa i warzyw. Chociaż są amatorzy zjadania gotowanej marchewki lub skubania mięsa ze skrzydełek, to wiele osób pozostałości po wywarze najczęściej wyrzuca do śmieci. Niejedna babcia złapałaby się na ten widok za głowę - dawniej byłoby to nie do pomyślenia.
Zamiast wyrzucać, zamień mięso i warzywa w pyszny pasztet. Jest delikatny w smaku, mięciutki i pomaga w przemyceniu dodatkowej porcji warzyw do codziennej diety. Możesz doprawić go ziołami, dodać trochę papryki lub nawet nieco curry. Możesz też dodać do pasztetu posiekane orzechy włoskie, suszone śliwki lub żurawinę dla dodatkowego smaku i tekstury.
Składniki:
- 500 g mięsa z rosołu bez skóry i kości,
- 300 g warzyw z rosołu (marchewka, pietruszka, seler),
- 2 jajka,
- pół suchej bułki,
- 50 ml mleka,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, lubczyk, majeranek do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso i warzywa z rosołu ostudź i oddziel od kości.
- Bułkę namocz w mleku. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Mięso, warzywa i odciśniętą bułkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.
- Dodaj jajka, sól, pieprz i przyprawy według uznania i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 80-90 minut lub do momentu, aż wierzch się zarumieni.
- Po upieczeniu pozostaw pasztet do ostygnięcia w formie.
Taki pasztet świetnie smakuje na kanapkach. Możesz posmarować go odrobiną chrzanu lub musztardy. Smacznego!