Wyciągam z rosołu i mielę z warzywami. Na kanapki jak znalazł

Kiedy na obiad jest rosół, następnego dnia często pojawia się pomidorowa. W moim domu oznacza to jednak, że na śniadanie pojawi się pyszny, mięciutki i aromatyczny pasztet. To prosty i smaczny sposób na to, by nie marnować jedzenia.

Pasztet z resztek po rosole to sposób na niemarnowanie jedzeniaPasztet z resztek po rosole to sposób na niemarnowanie jedzenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zamiast wyrzucać mięso i warzywa z niedzielnego rosołu, możesz z nich przygotować smaczny pasztet. Wystarczy zmielić, doprawić i upiec, by móc delektować się smakiem. Nie ma nic prostszego, by sprawdzić przyjemność bliskim i podać na śniadanie lub kolację pyszny dodatek do kanapki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu

Dobry rosół musi bazować na solidnej porcji mięsa i warzyw. Chociaż są amatorzy zjadania gotowanej marchewki lub skubania mięsa ze skrzydełek, to wiele osób pozostałości po wywarze najczęściej wyrzuca do śmieci. Niejedna babcia złapałaby się na ten widok za głowę - dawniej byłoby to nie do pomyślenia.

Pieczony pasztet
Pieczony pasztet © Adobe Stock

Zamiast wyrzucać, zamień mięso i warzywa w pyszny pasztet. Jest delikatny w smaku, mięciutki i pomaga w przemyceniu dodatkowej porcji warzyw do codziennej diety. Możesz doprawić go ziołami, dodać trochę papryki lub nawet nieco curry. Możesz też dodać do pasztetu posiekane orzechy włoskie, suszone śliwki lub żurawinę dla dodatkowego smaku i tekstury.

Składniki:

  • 500 g mięsa z rosołu bez skóry i kości,
  • 300 g warzyw z rosołu (marchewka, pietruszka, seler),
  • 2 jajka,
  • pół suchej bułki,
  • 50 ml mleka,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, lubczyk, majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso i warzywa z rosołu ostudź i oddziel od kości.
  2. Bułkę namocz w mleku. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  3. Mięso, warzywa i odciśniętą bułkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.
  4. Dodaj jajka, sól, pieprz i przyprawy według uznania i dokładnie wymieszaj.
  5. Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 80-90 minut lub do momentu, aż wierzch się zarumieni.
  7. Po upieczeniu pozostaw pasztet do ostygnięcia w formie.

Taki pasztet świetnie smakuje na kanapkach. Możesz posmarować go odrobiną chrzanu lub musztardy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy