Wygląda jak niedojrzała, a zachwyca smakiem. Słodka i bardziej aromatyczna od zwykłej truskawki

Czy widziałeś kiedyś krzak porośnięty białymi truskawkami? Wyglądają na niedojrzałe, jednak nie daj się zwieść pozorom. Odmiana "Pinberry" to hybryda truskawki z... ananasem. Jak smakuje biała truskawka? Jak wykorzystać owoc w kuchni? Wyjaśniamy.

"Pinberry", czyli biała truskawka. "Pinberry", czyli biała truskawka.
Źródło zdjęć: © Pyszności | Pyszności

Truskawki kojarzą się z latem. Czekamy na nie przez cały rok. Pierwsze owoce pojawiają się już na początku czerwca, jednak wszystko zależy od pogody i danego gatunku truskawki, a jest w czym wybierać. Na świecie występuje aż 200 gatunków tego niezwykłego owocu, a każdy z nich różni się smakiem, kolorem i zapachem.

Jedną z takich wyjątkowych odmian jest "Pinberry", znana jako biała truskawka. Wygląda, jakby była niedojrzała, jednak nie daj się zwieść pozorom. Białe truskawki są jeszcze smaczniejsze od tych klasycznych. Co warto o niej wiedzieć?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Wygląda na niedojrzałą, a smakuje lepiej niż klasyczna truskawka

Biała truskawka to odmiana "Pineberry". To hybryda truskawki i ananasa. Wygląda na niedojrzałą, jednak to tylko pozory. Owoce są niezwykle słodkie, soczyste i.... intensywnie ananasowe. Choć trudno to sobie wyobrazić, smak ananasa jest w nich mocno wyczuwalny. "Pineberry" jest ceniona nie tylko za walory smakowe, ale też za wyjątkową odporność przed grzybami i szkodnikami. Jest naprawdę prosta w uprawie, dlatego też często wybierają ją początkujący ogrodnicy.

Jak uprawiać białą truskawkę? Wystarczy zapewnić jej żyzną ziemię i zasadzić je w dobrze oświetlonym miejscu. Stanowisko powinno być dobrze osłonięte przed wiatrem, aby roślina mogła prawidłowo się rozwijać. W okresie intensywnego wzrostu rozpoczynającego się na początku maja należy ją regularnie podlewać — nawet 2-3 razy w tygodniu. Ziemię warto pokryć ściółką ze skoszonej trawy, aby zapobiec przesuszeniu.

Biała truskawka w kuchni

Biała truskawka nie tylko przyciąga wzrok, ale i smakuje. Jej mlecznobiałe owoce są niezwykle słodkie i soczyste. Doskonale komponują się z deserami, ciastami, a nawet z mięsem. Można dodać je do sałatki albo przygotować z nich słodko-kwaśną salsę do potraw z grilla. Biała truskawka sprawdzi się przy smoothie, koktajlu (także tym alkoholowym), a nawet w mocktailu. Jeśli chcesz zatrzymać ich smak na dłużej, wykorzystaj je do przygotowania domowego soku z truskawki lub konfitury. Dodaj do nich odrobinę kwiatów lawendy lub bzu, a wzniesiesz jej smak na całkowicie nowy poziom.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków