PrzepisZamiast cukru, wsyp sól. Będziesz zaskoczony, jaki pyszny wyjdzie ci dżem truskawkowy

Zamiast cukru, wsyp sól. Będziesz zaskoczony, jaki pyszny wyjdzie ci dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy z solą (Adobe)
Dżem truskawkowy z solą (Adobe)
04.07.2023 17:51, aktualizacja: 20.03.2024 11:14

Dżem truskawkowy z solą? Brzmi to dziwnie i wydaje się, że te dwa składniki zupełnie do siebie nie pasują. Okazuje się, że prawda jest zupełnie inna. Dodatek soli sprawi, że konfitura będzie przepyszna. Nie musisz nawet dodawać cukru.

Łączenie truskawek z solą na pierwszy rzut oka wydaje się być niedorzeczne. Przecież konfitury nie mogą być słone. Dosypywanie tej przyprawy do dżemu mija się z celem. Nie do końca jest to prawda, bowiem sól wydobywa z truskawek wspaniały smak. Sprawia, że dżem truskawkowy zawsze wychodzi bajeczny. Jest nawet lepszy, niż ten z cukrem.

Dżem truskawkowy z solą zachwyci twoje kubki smakowe

Owoce są słodkie i dodawanie do nich cukru nie jest zbyt dobrym pomysłem. Dlatego też warto zainteresować się janginizacją. Co to takiego? Jest to specjalna metoda przygotowywania konfitur. Dzięki niej możemy zrobić przetwory bez dodatku cukru.  Sól wydobywa naturalną słodycz truskawek i je zagęszcza. Najważniejsze jest to, by użyć dojrzałych owoców, to sprawi, że dżem truskawkowy wyjdzie idealnie słodki.

Dżem truskawkowy (Pixabay)
Dżem truskawkowy (Pixabay)

Zastanawiacie się, jak zrobić taką konfiturę? Już spieszymy z pomocą. Przygotuj sobie:

  • 3 kilogramy truskawek,
  • 3/4 łyżeczki soli.'

Wykonanie

      
  1. Na początku umyjcie truskawki i oderwijcie z nich szypułki. Odetnijcie też twarde części.
  2. Owoce włóżcie do garnka o grubym dnie. Zasypcie je 3/4 łyżeczki soli.
  3. Truskawki podgrzewajcie przez pół godziny na bardzo małym ogniu.
  4. Dżem przelejcie do czystych i wyparzonych słoików. Dokładnie zakręćcie weka i poukładajcie je do góry dnem.

Sól i truskawki to dobre połączenie

Jedzenie owoców z solą może przynieść pozytywne skutki. Sód bowiem reaguje ze składnikami zawartymi w truskawkach, dzięki czemu smak owoców jest bardziej intensywny. Nie oznacza to, że od razu możemy sypać tyle soli, ile chcemy. Wystarczy tylko odrobinka, by ucieszyć podniebienie. Zbyt duża ilość dodatkowego składnika nie tylko źle wpłynie na smak truskawek, ale i nie przysłuży się naszemu organizmowi.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także