Zamiast cukru, wsyp sól. Będziesz zaskoczony, jaki pyszny wyjdzie ci dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy z solą? Brzmi to dziwnie i wydaje się, że te dwa składniki zupełnie do siebie nie pasują. Okazuje się, że prawda jest zupełnie inna. Dodatek soli sprawi, że konfitura będzie przepyszna. Nie musisz nawet dodawać cukru.

ObrazekDżem truskawkowy z solą (Adobe)
Paulina Hermann

Łączenie truskawek z solą na pierwszy rzut oka wydaje się być niedorzeczne. Przecież konfitury nie mogą być słone. Dosypywanie tej przyprawy do dżemu mija się z celem. Nie do końca jest to prawda, bowiem sól wydobywa z truskawek wspaniały smak. Sprawia, że dżem truskawkowy zawsze wychodzi bajeczny. Jest nawet lepszy, niż ten z cukrem.

Dżem truskawkowy z solą zachwyci twoje kubki smakowe

Owoce są słodkie i dodawanie do nich cukru nie jest zbyt dobrym pomysłem. Dlatego też warto zainteresować się janginizacją. Co to takiego? Jest to specjalna metoda przygotowywania konfitur. Dzięki niej możemy zrobić przetwory bez dodatku cukru.  Sól wydobywa naturalną słodycz truskawek i je zagęszcza. Najważniejsze jest to, by użyć dojrzałych owoców, to sprawi, że dżem truskawkowy wyjdzie idealnie słodki.

Obrazek
Dżem truskawkowy (Pixabay)

Zastanawiacie się, jak zrobić taką konfiturę? Już spieszymy z pomocą. Przygotuj sobie:

  • 3 kilogramy truskawek,
  • 3/4 łyżeczki soli.'

Wykonanie

      
  1. Na początku umyjcie truskawki i oderwijcie z nich szypułki. Odetnijcie też twarde części.
  2. Owoce włóżcie do garnka o grubym dnie. Zasypcie je 3/4 łyżeczki soli.
  3. Truskawki podgrzewajcie przez pół godziny na bardzo małym ogniu.
  4. Dżem przelejcie do czystych i wyparzonych słoików. Dokładnie zakręćcie weka i poukładajcie je do góry dnem.

Sól i truskawki to dobre połączenie

Jedzenie owoców z solą może przynieść pozytywne skutki. Sód bowiem reaguje ze składnikami zawartymi w truskawkach, dzięki czemu smak owoców jest bardziej intensywny. Nie oznacza to, że od razu możemy sypać tyle soli, ile chcemy. Wystarczy tylko odrobinka, by ucieszyć podniebienie. Zbyt duża ilość dodatkowego składnika nie tylko źle wpłynie na smak truskawek, ale i nie przysłuży się naszemu organizmowi.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę