Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Jeszcze kilkanaście lat temu krzaczki z tymi owocami zdobiły co drugi ogródek działkowy. Dziś nie są już tak popularne jak kiedyś. Na straganach łatwo je ominąć, ponieważ ich barwa nie przyciąga wzroku tak bardzo jak kolor innych owoców sezonowych. Jednak gdy tylko je dostrzeżesz i spróbujesz, twoje kubki smakowe oszaleją.
W odróżnieniu od czerwonych i czarnych porzeczek, których wysoka kwasowość potrafi wywołać grymas na twarzy, białe porzeczki można zajadać bez takich dodatkowych efektów. Najsłodsza odmiana porzeczki jest również całkowicie pozbawiona goryczki, charakterystycznej dla owoców pokrytych ciemną skórką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Clafoutis porzeczkowy. Szybki deser na bazie masy jajeczno-biszkoptowej
Dlaczego warto sięgać po białe porzeczki?
Ich największym walorem jest delikatny, słodki, wręcz miodowy smak, ale na tym nie kończą się zalety białych porzeczek. Chociaż dostarczają do organizmu nieco mniej witaminy C niż czarne czy czerwone owoce, wygrywają pod względem zawartości błonnika, potasu i witamin z grupy B.
Pektyny, czyli rozpuszczalne frakcje błonnika, regulują procesy trawienia i pomagają w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Co więcej, ich duża ilość sprawia, że przetwory z białej porzeczki nie wymagają dodatku substancji żelujących. Dżemik sam gęstnieje, bez żelatyny czy wielogodzinnego gotowania.
To jedne z najmniej kalorycznych owoców – 100 g białej porzeczki dostarcza jedynie ok. 40 kcal, do tego są bezpieczne dla osób chorujących na cukrzycę typu 2, ponieważ zawarty w nich błonnik znacznie obniża indeks glikemiczny. Po porzeczki możesz sięgać bez wyrzutów sumienia na diecie redukcyjnej, do tego korzystnie wpływają na układ krążenia, minimalizując ryzyko zwału, udaru i miażdżycy. Dzięki wysokiej zawartości potasu mają działanie moczopędne, pomagając się pozbyć toksyn z organizmu.
Domowe przetwory z białej porzeczki
W notesiku babci można znaleźć prawdziwe perełki kulinarne z białych porzeczek. Poza tym, że są doskonałe do jedzenia na surowo, świetnie smakują także w postaci dżemu, galaretki lub soku. Mus z białych porzeczek to doskonały dodatek do naleśników czy lodów. Porzeczki możesz również wykorzystać do produkcji domowego wina, które zaskoczy gości unikalnym smakiem.
Sezon na białe porzeczki w Polsce przypada na lipiec i sierpień. W połowie lipca dojrzewają odmiany takie jak Biała z Juterbog czy Zitavia. Na przełomie lipca i sierpnia pojawia się Blanka, która jest najlepsza na przetwory.