PoradyWystarczy łyżeczka do kawy. Poczujesz przypływ energii na dłużej, a twój mózg będzie działał jak komputer

Wystarczy łyżeczka do kawy. Poczujesz przypływ energii na dłużej, a twój mózg będzie działał jak komputer

Kawa z dodatkiem kakao. Czy to ma sens?
Kawa z dodatkiem kakao. Czy to ma sens?
Źródło zdjęć: © Canva
19.03.2024 08:14, aktualizacja: 19.03.2024 08:24

W naszym społeczeństwie istnieje wielu miłośników kawy, dla których dzień bez tego pobudzającego napoju jest nie do pomyślenia. A czy zdarza im się pić kawę z kakao? Kawa z tym dodatkiem okazuje się niezwykle interesującym wyborem. Smak i właściwości tej mieszanki z pewnością cię zaskoczą.

Kawa jest ceniona przez jej wielbicieli przede wszystkim za jej pobudzające właściwości. Nic nie daje takiego kopa energii rano, jak filiżanka małej czarnej. Niemniej nie każdemu odpowiada jej intensywny aromat. Niektórzy uważają, że jest zbyt gorzka. W takim przypadku trik z dodaniem łyżeczki kakao powinien nieco złagodzić jej smak. Jakie jeszcze korzyści przyniesie to połączenie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kawa z kakao posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim wspomaga proces odchudzania

Oba te produkty, nawet spożywane osobno, mają wiele zalet. Jednak połączone ze sobą, wzmacniają swoje właściwości. Naukowcy zwracają uwagę na dwie najważniejsze. Po pierwsze, to połączenie pomaga w spalaniu tłuszczu. Jest to możliwe dzięki temu, że składniki zawarte w kakao wpływają na działanie kofeiny. Dzięki temu poprawia się szybkość przemiany materii. Picie tego napoju sprawia również, że czujemy się mniej zmęczeni i mamy większą ochotę na aktywność.

Zarówno kawa, jak i kakao posiadają niezwykłe właściwości prozdrowotne
Zarówno kawa, jak i kakao posiadają niezwykłe właściwości prozdrowotne© Canva | pixelshot

Po drugie, ta mieszanka ma pozytywny wpływ na koncentrację. Poprawia krążenie krwi, co dodatkowo obniża poziom lęku. Spożywanie tej mikstury rano przed trudnymi zadaniami może okazać się bardzo dobrym pomysłem. Jeśli chcesz osiągnąć najlepsze efekty, lepiej nie dodawać do napoju mleka i cukru. Pamiętajcie również, aby kakao miało co najmniej 70 procent.

Jakie są właściwości kawy i kakao?

Zalety małej czarnej:


  • zmniejsza ryzyko zachorowania na Parkinsona i nowotwory,
  • przyspiesza metabolizm,
  • poprawia pamięć i koncentrację,
  • poprawia nastrój (w związku z produkowaną wówczas serotoniną),
  • zmniejsza ryzyko zapadnięcia na cukrzycę typu 2.

A dlaczego warto pić kakao? Oto kilka powodów:

  • dobrze smakuje,
  • poprawia nastrój,
  • pozytywnie wpływa na pamięć,
  • łagodzi stres,
  • zmniejsza uciążliwy kaszel,
  • prawdopodobnie hamuje rozwój kamicy nerkowej,
  • pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia.

Kawa z kakao jest niewątpliwie bardzo dobrym wyborem. Efekty, jakie zauważycie po regularnym piciu tego napoju, na pewno mocno was zaskoczą.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także