Z powodzeniem zastąpi karpia. Ma niewiele ości i smaczne mięso

Ryba na święta? Karp to pierwsze skojarzenie. Jednak nie wszyscy doceniają jego smak, a mówiąc wprost, nie lubią go. Czasami też chcemy wzbogacić wigilijne menu i oprócz karpia podać inne ryby. Oto nasze propozycje. Jest w czym wybierać.

Smażona ryba tradycyjnie pojawia się na świątecznym stole. Smażona ryba tradycyjnie pojawia się na świątecznym stole.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Czas Bożego Narodzenia często kojarzy się z karpiem, choć nie od zawsze gościł on na wigilijnych stołach. Jego popularność pojawiła się dopiero po II wojnie światowej, a wcześniej wigilijne menu było znacznie bardziej różnorodne. Chcesz wrócić do dawnych tradycji? Jest sporo gatunków ryb, które można brać pod uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Co zamiast karpia?

Pstrąg, z delikatnym różowym mięsem, jest bogaty w nienasycone kwasy omega-3, więc wspomaga pracę serca i mózgu. Można go przygotować w piekarniku z prostym nadzieniem. Wystarczy masło, czosnek, zielenina i cytryna. Drugi popularny sposób to po prostu usmażenie go w kawałkach lub w całości na patelni.

Sandacz, jego mięso dostarcza białka i aminokwasów. Jest smaczne, ale bardzo delikatne, dla niektórych wręcz mdłe. Dlatego ta ryba często podawana jest z sosem, na przykład grzybowym. Można też dzwonka ryby natrzeć mieszanką przypraw z utartych goździków, pieprzu i ziela angielskiego, obłożyć je plasterkami cytryny oraz cebuli. Tak przygotowaną rybę wystarczy zapiec w piekarniku.

Łosoś, mimo że kiedyś uważany za rarytas, dziś często pojawia się na stołach. Szczególnie dziki, z Pacyfiku lub Atlantyku, jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Najłatwiejszy sposób to po prostu upieczenie kawałków łososia w piekarniku. Wcześniej dobrze go natrzeć przyprawami, czosnkiem, sokiem z cytryny. Świetnie komponuje się on też z ziołami.

Labraks, znany jako okoń morski, ma delikatne, smaczne mięso bogate w DHA, wspierający układy nerwowy i sercowo-naczyniowy. Śródziemnomorski sposób przygotowania w soli z ziołami, dodaje mu aromatu.

Dorsz charakteryzuje się delikatnym w smaku, białym mięsem, które docenią nawet osoby nie przepadające za rybami. Ma imponujące właściwości odżywcze – już 200 g tej ryby pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na białko oraz cenny selen. Dorsz jest idealny na popularną w czasie świat, rybę po grecku.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył