Z powodzeniem zastąpi karpia. Ma niewiele ości i smaczne mięso

Ryba na święta? Karp to pierwsze skojarzenie. Jednak nie wszyscy doceniają jego smak, a mówiąc wprost, nie lubią go. Czasami też chcemy wzbogacić wigilijne menu i oprócz karpia podać inne ryby. Oto nasze propozycje. Jest w czym wybierać.

Smażona ryba tradycyjnie pojawia się na świątecznym stole.
Smażona ryba tradycyjnie pojawia się na świątecznym stole.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.11.2024 14:40

Czas Bożego Narodzenia często kojarzy się z karpiem, choć nie od zawsze gościł on na wigilijnych stołach. Jego popularność pojawiła się dopiero po II wojnie światowej, a wcześniej wigilijne menu było znacznie bardziej różnorodne. Chcesz wrócić do dawnych tradycji? Jest sporo gatunków ryb, które można brać pod uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zamiast karpia?

Pstrąg, z delikatnym różowym mięsem, jest bogaty w nienasycone kwasy omega-3, więc wspomaga pracę serca i mózgu. Można go przygotować w piekarniku z prostym nadzieniem. Wystarczy masło, czosnek, zielenina i cytryna. Drugi popularny sposób to po prostu usmażenie go w kawałkach lub w całości na patelni.

Sandacz, jego mięso dostarcza białka i aminokwasów. Jest smaczne, ale bardzo delikatne, dla niektórych wręcz mdłe. Dlatego ta ryba często podawana jest z sosem, na przykład grzybowym. Można też dzwonka ryby natrzeć mieszanką przypraw z utartych goździków, pieprzu i ziela angielskiego, obłożyć je plasterkami cytryny oraz cebuli. Tak przygotowaną rybę wystarczy zapiec w piekarniku.

Łosoś, mimo że kiedyś uważany za rarytas, dziś często pojawia się na stołach. Szczególnie dziki, z Pacyfiku lub Atlantyku, jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Najłatwiejszy sposób to po prostu upieczenie kawałków łososia w piekarniku. Wcześniej dobrze go natrzeć przyprawami, czosnkiem, sokiem z cytryny. Świetnie komponuje się on też z ziołami.

Labraks, znany jako okoń morski, ma delikatne, smaczne mięso bogate w DHA, wspierający układy nerwowy i sercowo-naczyniowy. Śródziemnomorski sposób przygotowania w soli z ziołami, dodaje mu aromatu.

Dorsz charakteryzuje się delikatnym w smaku, białym mięsem, które docenią nawet osoby nie przepadające za rybami. Ma imponujące właściwości odżywcze – już 200 g tej ryby pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na białko oraz cenny selen. Dorsz jest idealny na popularną w czasie świat, rybę po grecku.

potrawy wigilijnerybykarp
Wybrane dla Ciebie