Z tym patentem mielone wychodzą jeszcze smaczniejsze. Pokazała mi go sąsiadka

Zwykła szklanka może okazać się jednym z bardziej praktycznych narzędzi w kuchni - a już zdecydowanie podczas przygotowywania kotletów mielonych. Dzięki niej twoje kotlety wyjdą smaczniejsze.

Kotlety z mięsa mielonego z dodatkiem farszuKotlety z mięsa mielonego z dodatkiem farszu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ile gospodyń, tyle pomysłów, trików i domowych sposobów na codzienne dania – również te dobrze znane, jak kotlety mielone. Choć przepis jest prosty, każda kuchnia ma swoje małe sekrety. Jednym z nich jest trik z użyciem szklanki. Brzmi nieco tajemniczo, ale w rzeczywistości jest dziecinnie prosty. Do jego zastosowania wystarczy to, co znajdziesz w każdej kuchennej szafce – czyli, jak sama nazwa wskazuje, zwykła szklanka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Kotlety od szklanki

Czasem w kuchni wystarczy jeden dobry sposób, żeby ułatwić sobie życie i poprawić efekt końcowy. Patent ze szklanką to właśnie taki trik — prosty, a bardzo skuteczny. Po uformowaniu kotletów wystarczy lekko je spłaszczyć, a środek delikatnie docisnąć dnem szklanki. W ten sposób kotlety zyskują równy kształt i miejsce na farsz, który nie wypływa w trakcie pieczenia. To rozwiązanie nie tylko poprawia wygląd, ale też ułatwia przygotowanie – mięso lepiej się trzyma, nic się nie rozchodzi i wszystko wygląda tak, jak powinno. Nie trzeba wymyślnych foremek ani specjalnych narzędzi – wystarczy coś, co masz pod ręką.

Przepis na kotlety mielone od szklanki

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 jajko,
  • 30 g bułki tartej,
  • 1 łyżka musztardy,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta papryki słodkiej i ostrej.

Składniki na farsz:

  • 200 g pieczarek,
  • 1średnia cebula,
  • 20 g natki pietruszki,
  • 50 g żółtego sera,
  • 2 łyżki
  • oleju, szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść pieczarki z ziemi.
  2. Następnie pieczarki i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i smaż na średnim ogniu około 7-8 minut, aż warzywa zmiękną, a nadmiar wody odparuje.
  4. Dopraw farsz szczyptą soli i pieprzu.
  5. Zdejmij z ognia, wymieszaj z natką i startym serem, odstaw do przestygnięcia.
  6. Mięso wymieszaj z jajkiem, musztardą, bułką tartą oraz przyprawami, formuj kulki wielkości jabłka.
  7. Następnie spłaszcz je delikatnie i dnem szklanki zrób w środku wgłębienie, pamiętaj, by brzegi kotleta były lekko podniesione, aby farsz się nie wylewał.
  8. Nałóż farsz do wgłębień, ułóż kotlety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, przez około 30 minut, aż kotlety będą rumiane i dobrze wypieczone.
  9. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład kaszą i ćwikłą z chrzanem.

Wybrane dla Ciebie

Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków