PoradyZanim zaczniesz grillować nie zapomnij o tej jednej czynności. To bardzo ważne

Zanim zaczniesz grillować nie zapomnij o tej jednej czynności. To bardzo ważne

Zanim zaczniesz grillować nie zapomnij o tej jednej czynności. To bardzo ważne
Zanim zaczniesz grillować nie zapomnij o tej jednej czynności. To bardzo ważne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fotostudiocolor24

19.05.2024 09:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon grillowy w pełni, a wraz z nim nadchodzi czas na pyszne potrawy przygotowane na świeżym powietrzu. Aby impreza udała się bez zarzutu, warto odpowiednio się do niej przygotować.

Wraz z cieplejszą pogodą i dłuższymi dniami, chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu. Sezon grillowy wystartował w tym roku wyjątkowo wcześnie. Jednak zanim rozpalisz ogień, istnieje jedna kluczowa czynność, o której nie można zapomnieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

O czym mowa? O umyciu rusztu!

Może wydawać się to banalne, ale brudny ruszt to gwarancja przypalonego jedzenia i nieprzyjemnego zapachu. Przed rozpaleniem grilla zawsze dokładnie umyj ruszt wodą z dodatkiem delikatnego płynu do mycia naczyń. Usuń z niego resztki jedzenia, tłuszczu i popiołu z poprzedniego grillowania.

Dlaczego to takie ważne?

  • Zdrowie: Na brudnym ruszcie mogą znajdować się bakterie i inne szkodliwe mikroorganizmy, które podczas grillowania przeniosą się na jedzenie. Dokładne umycie rusztu pomaga je usunąć i chroni nas przed zatruciami pokarmowymi.
  • Smak: Przypalone resztki jedzenia na ruszcie nadają potrawom nieprzyjemny, gorzki smak. Dokładne umycie rusztu przed grillowaniem pozwala tego uniknąć i cieszyć się pełnią smaku grillowanych potraw.
  • Łatwość czyszczenia: Brudny ruszt po grillowaniu trudniej się czyści. Przypalone resztki jedzenia mocno przywierają do metalu i wymagają szorowania, co może być męczące i czasochłonne. Dokładne umycie rusztu przed grillowaniem sprawia, że po skończonej imprezie wystarczy go tylko przetrzeć wilgotną szmatką.

Pamiętaj umycie rusztu to prosta czynność, która zajmie ci tylko kilka minut. Dzięki temu masz pewność, że twoje jedzenie będzie zdrowe, pyszne i łatwe do przygotowania.

Dodatkowe wskazówki:

  • Jeśli używasz rusztu żeliwnego, możesz go dodatkowo natłuścić olejem przed grillowaniem. Pomoże to zapobiec przywieraniu potraw.
  • Podczas grillowania regularnie obracaj potrawy, aby piekły się równomiernie.
  • Nie używaj zbyt dużego ognia, ponieważ może to doprowadzić do przypalenia potraw z zewnątrz i niedopieczenia w środku.
  • Po zakończeniu grillowania ponownie umyj ruszt, aby był gotowy na następne przyjęcie w ogrodzie.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także