PrzepisKolacjaZapiekanka ziemniaczana w postaci tarty

Zapiekanka ziemniaczana w postaci tarty

Zapiekanka ziemniaczana w postaci tarty
Pyszności

27.05.2019 17:00, aktual.: 09.09.2020 10:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tym razem zapiekanka ziemniaczana stała się inspiracją do stworzenia oryginalnej tarty. Po prostu palce lizać ?

Składniki:

  1. 1 szt. ciasto kruche
  2. 5-6 szt. ziemniaki podgotowane
  3. 300 g szynka wędzona w plastrach
  4. 250 g ser żółty
  5. 4 szt. jajka
  6. 1 szkl. śmietanka 30%
  7. 1 łyżka rozmaryn suszony
  8. 1/2 łyżeczki sól
  9. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj ciasto kruche i umieść je w formie do pieczenia. Zrób małe otwory i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

2. W międzyczasie zwiń szynkę i ser w rulon. Podziel na mniejsze kawałki.

Obraz

3. Następnie podziel podgotowane ziemniaki na grube plastry.

Obraz

4. Ułóż na przemian mieszankę sera i szynki oraz podgotowane ziemniaki.

Obraz

5. W misce połącz ze sobą: śmietankę, jajka, rozmaryn, pieprz czarny oraz sól. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

6. Przelej powstałą mieszankę do formy do pieczenia i ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także