WAŻNE
TERAZ

Media: Kijów i sojusznicy odrzucają kluczowe punkty planu pokojowego

Zapiekanka ziemniaczana w postaci tarty

Tym razem zapiekanka ziemniaczana stała się inspiracją do stworzenia oryginalnej tarty. Po prostu palce lizać ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 szt. ciasto kruche
  2. 5-6 szt. ziemniaki podgotowane
  3. 300 g szynka wędzona w plastrach
  4. 250 g ser żółty
  5. 4 szt. jajka
  6. 1 szkl. śmietanka 30%
  7. 1 łyżka rozmaryn suszony
  8. 1/2 łyżeczki sól
  9. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj ciasto kruche i umieść je w formie do pieczenia. Zrób małe otwory i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. W międzyczasie zwiń szynkę i ser w rulon. Podziel na mniejsze kawałki.

Obrazek

3. Następnie podziel podgotowane ziemniaki na grube plastry.

Obrazek

4. Ułóż na przemian mieszankę sera i szynki oraz podgotowane ziemniaki.

Obrazek

5. W misce połącz ze sobą: śmietankę, jajka, rozmaryn, pieprz czarny oraz sól. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

6. Przelej powstałą mieszankę do formy do pieczenia i ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Wystarczy garść dziennie. Jelita chodzą jak w zegarku, a serce bije jak dzwon
Wystarczy garść dziennie. Jelita chodzą jak w zegarku, a serce bije jak dzwon
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Zapomnij o sklepowych słoiczkach. Najlepszy dodatek do serów i mięs łatwo zrobisz w domu
Zapomnij o sklepowych słoiczkach. Najlepszy dodatek do serów i mięs łatwo zrobisz w domu
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇