Zapiekanka ziemniaczana w postaci tarty

Tym razem zapiekanka ziemniaczana stała się inspiracją do stworzenia oryginalnej tarty. Po prostu palce lizać ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 szt. ciasto kruche
  2. 5-6 szt. ziemniaki podgotowane
  3. 300 g szynka wędzona w plastrach
  4. 250 g ser żółty
  5. 4 szt. jajka
  6. 1 szkl. śmietanka 30%
  7. 1 łyżka rozmaryn suszony
  8. 1/2 łyżeczki sól
  9. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj ciasto kruche i umieść je w formie do pieczenia. Zrób małe otwory i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. W międzyczasie zwiń szynkę i ser w rulon. Podziel na mniejsze kawałki.

Obrazek

3. Następnie podziel podgotowane ziemniaki na grube plastry.

Obrazek

4. Ułóż na przemian mieszankę sera i szynki oraz podgotowane ziemniaki.

Obrazek

5. W misce połącz ze sobą: śmietankę, jajka, rozmaryn, pieprz czarny oraz sól. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

6. Przelej powstałą mieszankę do formy do pieczenia i ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża