PrzepisZapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami
Pyszności

25.11.2020 17:00, aktual.: 30.11.2020 14:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami totalnie zawróciła nam w głowach. Świetnie smakuje, a do tego jest mega prosta w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?

Mieszankę ziemniaczaną przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Pulpety

  1. 400 g mielone mięso z indyka
  2. 1 szt. cebula
  3. 1 łyżka słodka papryka
  4. 1/3 szkl. świeży koperek posiekany
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz

Ziemniaki

  1. 1,2 kg ziemniaki
  2. 2 szt. jajka
  3. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  4. 1 łyżeczka czosnek w proszku

Pozostałe składniki

  1. 500 ml passata pomidorowa
  2. 200 g ser mozzarella tarta

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania pulpetów. W tym celu połącz: mięso mielone z indyka, cebulę, świeży koperek, słodką paprykę i sól.

Obraz

2. W robocie kuchennym zmiksuj: ugotowane ziemniaki, jajka, natkę pietruszki i czosnek w proszku.

Obraz

3. Ziemniaczaną mieszankę przełóż do formy. Na wierzchu ułóż wcześniej przygotowane pulpety. Całość zalej sosem pomidorowym i piecz przez 40 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

4. Na wierzchu zapiekanki rozsyp żółty ser i piecz przez kolejne 20 minut.

Obraz

5. Smacznego!

Obraz