Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami totalnie zawróciła nam w głowach. Świetnie smakuje, a do tego jest mega prosta w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?

Obrazek
Pyszności

Mieszankę ziemniaczaną przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Pulpety

  1. 400 g mielone mięso z indyka
  2. 1 szt. cebula
  3. 1 łyżka słodka papryka
  4. 1/3 szkl. świeży koperek posiekany
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz

Ziemniaki

  1. 1,2 kg ziemniaki
  2. 2 szt. jajka
  3. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  4. 1 łyżeczka czosnek w proszku

Pozostałe składniki

  1. 500 ml passata pomidorowa
  2. 200 g ser mozzarella tarta

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania pulpetów. W tym celu połącz: mięso mielone z indyka, cebulę, świeży koperek, słodką paprykę i sól.

Obrazek

2. W robocie kuchennym zmiksuj: ugotowane ziemniaki, jajka, natkę pietruszki i czosnek w proszku.

Obrazek

3. Ziemniaczaną mieszankę przełóż do formy. Na wierzchu ułóż wcześniej przygotowane pulpety. Całość zalej sosem pomidorowym i piecz przez 40 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. Na wierzchu zapiekanki rozsyp żółty ser i piecz przez kolejne 20 minut.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę