Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i indykiem

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem oraz indykiem - i pomysł na obiad już jest. Na pewno będziesz zachwycona!

Obrazek
Pyszności

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

  1. 3-4 szt. ziemniaki typ A, AB
  2. 40 g ser parmezan starty
  3. 1 łyżeczka pieprz
  4. 3 łyżki olej roślinny
  5. 250 g serek ricotta
  6. 200 g szpinak
  7. 2-3 ząbki czosnek
  8. 400 g mielone mięso z indyka
  9. 400 g krojone pomidory w zalewie
  10. 1/2 szkl. świeża bazylia posiekana
  11. 1 łyżka sól

Sposób przygotowania:

1. Podziel ziemniaki na cienkie plastry w robocie kuchennym.

Obrazek

2. Następnie rozsyp parmezan na blaszce do pieczenia. Teraz ułóż na nim plasterki ziemniaków, posyp solą i pieprzem oraz polej olejem. Po czym wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. W osobnej misce połącz: ricottę, podsmażony na maśle szpinak, czosnek, sól i pieprz.

Obrazek

4. I na koniec mięsna mieszanka. Przygotujesz ją na patelni, łącząc: cebulę, mięso z indyka, krojone pomidory, posiekaną bazylię, pieprz i sól.

Obrazek

5. Na podpieczonych ziemniakach umieść obie warstwy, po czym zwiń i ponownie wstaw do piekarnika. Tym razem na 20 minut.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥