Zapomnij o rybie w zwykłej panierce. Tak usmażona jest mega chrupiąca i soczysta

Piątkowy obiad to okazja do tego, by na talerzu pojawiła się ryba. Najchętniej jadamy tę w klasycznej panierce z bułki. Warto jednak postawić na odmianę i sięgnąć po drobne ziarenka.

Pomysł na pyszną panierkę do rybyPomysł na pyszną panierkę do ryby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ryby zbyt rzadko goszczą na naszych stołach. W wielu domach tradycyjnie pojawiają się w piątki jako danie postne, a nadmorskie smażalnie serwują je urlopowiczom. W tym wydaniu jednak ryba smakuje wyjątkowo. Sekret tkwi w panierce, która jest prosta w przygotowaniu, a zarazem efektowna i niezwykle smaczna. Dodany do niej sezam nadaje delikatnie orzechowy aromat i niesamowitą chrupkość, która stanowi idealny kontrast dla soczystego, delikatnego wnętrza.

Panierka z sezamu idealnie pasuje do białych ryb o delikatnym, zwartym mięsie, takich jak dorsz, mintaj czy morszczuk. Możesz ją również wypróbować z łososiem. Warto użyć zarówno białego, jak i czarnego sezamu - ich mieszanka będzie prezentować się bardzo efektownie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hawajskie szaszłyki zrobią furorę na grillu. Znikają szybciej niż kiełbasa

Ryba w sezamie

Przygotowanie tej potrawy jest proste, ale wymaga uwagi. Podczas smażenia sezam bardzo łatwo się pali, dlatego kluczowe jest, by przez cały czas trzymać rękę na pulsie i nie odchodzić od patelni. Ziarenka błyskawicznie zmieniają kolor z jasnego na ciemnobrązowy, a każdy ułamek sekundy może zadecydować o smaku. Smaż na średnim ogniu, a w razie potrzeby zmniejsz go, jeśli zauważysz, że sezam zbyt szybko ciemnieje.

Składniki:

  • 4 filety z białej ryby,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki sezamu,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 2 jajka
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Rybę dopraw solą oraz pieprzem. Świetnie sprawdzi się też pieprz cytrynowy.
  2. Przygotuj trzy głębokie talerze lub miski. W pierwszej wsyp mąkę. W drugiej roztrzep jajka. W trzeciej wymieszaj sezam.
  3. Każdy kawałek ryby najpierw dokładnie obtocz w mące, strzepując jej nadmiar.
  4. Następnie zanurz filet w roztrzepanym jajku, upewniając się, że jest w całości pokryty.
  5. Na koniec obtocz rybę w sezamie wymieszanym z bułką tartą, dociskając go delikatnie dłonią, by ziarenka dobrze przylgnęły do jajka.
  6. Na dużej patelni rozgrzej olej. Powinno być go tyle, by dno było pokryte cienką warstwą. Kiedy olej będzie gorący, ostrożnie połóż filety na patelni.
  7. Smaż na średnim ogniu przez 3-5 minut z każdej strony, aż sezam się zrumieni, a ryba będzie w pełni usmażona. Pamiętaj, by uważnie pilnować koloru sezamu, aby go nie spalić.
  8. Przełóż usmażoną rybę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawaj od razu, najlepiej z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeża surówka z kapusty lub ugotowane ziemniaki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀