Zapomnij o zwykłej zupie ogórkowej. Z tym składnikiem wyjdzie rozkosznie kremowa i pyszna
Zupa ogórkowa to klasyk, który jadł każdy z nas – kwaśna, rozgrzewająca i pełna domowego smaku. Jednak warto spróbować jej w zupełnie nowej odsłonie. To danie udowadnia, że nawet najbardziej znane potrawy mogą zaskoczyć na nowo.
Zupy krem zyskały na popularności w ostatnich latach i stały się chętnie wybieraną alternatywą dla tradycyjnych zup. W tej wersji zupa ogórkowa zyskuje zupełnie nowe oblicze i udowadnia, że nawet klasyki mogą dostarczyć nam świeżych doznań smakowych. Dodatek grzanek lub pestek słonecznika wprowadza przyjemną chrupkość, idealnie uzupełniając aksamitną konsystencję zupy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy
Magia ogórków kiszonych
Ogórki kiszone to jedna z tradycyjnych polskich przekąsek, szczególnie popularna na różnego rodzaju przyjęciach. Oprócz walorów smakowych są także wartościowym dodatkiem do diety i mają wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim są naturalnym źródłem bakterii kwasu mlekowego, które wspierają florę jelitową, poprawiają odporność i ułatwiają trawienie.
Dodatkowo zawierają witaminy C, K oraz z grupy B. Zdrowie tkwi nie tylko w samych ogórkach, ale również w soku z kiszenia. Warto go zachować i regularnie pić, aby wspomóc pracę jelit. Wyjątek stanowią osoby z problemami żołądkowymi – ze względu na wysoką kwasowość kiszonek i ich soku należy spożywać je z umiarem, aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości.
Przepis na zupę krem z ogórków kiszonych z grzankami serowymi
Składniki:
- 300 g ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- marchewka,
- pietruszka,
- 500 g ogórków kiszonych,
- pęczek koperku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
- 3 kajzerki,
- 30 g startej mozzarelli,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- litr zimnej wody,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności przygotuj grzanki. W tym celu rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pokrój kajzerki w kostkę, obtocz je w dwóch łyżkach oliwy i wstaw do piekarnika.
- Po 5 minutach wyjmij grzanki, posyp je mozzarellą i wstaw z powrotem na kolejne 5 minut. Następnie odstaw grzanki do ostygnięcia.
- Obierz warzywa i pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej dwie łyżki oliwy na patelni i dodaj najpierw marchewkę, a następnie ziemniaki – całość wymieszaj.
- Gdy warzywa lekko się zarumienią, dodaj cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dopraw solą i pieprzem.
- W międzyczasie pokrój ogórki w kostkę i dodaj je do smażonych warzyw.
- Po około 2 minutach przełóż warzywa do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj pęczek koperku oraz sos sojowy, a następnie gotuj przez 30 minut.
- Po tym czasie zblenduj zupę na gładką masę.
- Podawaj z serowymi grzankami.