Polak zobaczył cenę cukru w Niemczech i chwycił za telefon. Zdjęcie rozpaliło internet do czerwoności

Polak zrobił zdjęcie w niemieckim supermarkecie. Szokująca cena cukru- jak to możliwe, że kosztuje tylko tyle? Takiego widoku zdecydowanie można pozazdrościć.

Obrazek
Ewa

Kryzys cukrowy w Polsce trwa w najlepsze. Chociaż część sklepów nałożyła limit sprzedawanych opakowań na osobę, to półki wciąż świecą pustkami. Jeśli chce się kupić cukier od ręki, to często zapłacić trzeba ponad 7 zł za kilogram. Znalezienie opakowania w cenie niższej niż 5 zł graniczy z cudem i zdecydowanie można uznać to za szczęśliwe łowy. Temat dostępności i cen wciąż rozgrzewa Polaków. Okazuje się, że za granicą sytuacja wygląda o wiele lepiej.

Cena cukru w Niemczech

Paweł Grządziel, użytkownik Twittera, wrzucił zdjęcie, które rozgrzało internet do czerwoności. Mężczyzna odwiedził jeden z supermarketów w Niemczech i zrobił zdjęcie półki sklepowej z cukrem. Nie dość, że jest on dostępny od ręki, bez limitów, to na dodatek szokuje jego cena. Za kilogram słodkich kryształów zapłacić trzeba jedynie 0,79 euro czyli około 3.79 zł.

Cukier to jeden z podstawowych produktów spożywczych. Nie da się też ukryć, że zarobki na Zachodzie są wyższe. Minimalne wynagrodzenie za godzinę pracy to 12 euro, w Polsce 19,70 zł. Ceny cukru, mimo wyższych zarobków, są tym samym niższe u naszych sąsiadów zza Odry.

Inflacja coraz wyższa

Największy wpływ na wzrost cen produktów ma szalejąca w Polsce inflacja.

We wrześniu 2022 r. ceny towarów i usług konsumpcyjnych wg szybkiego szacunku wzrosły w porównaniu do września 2021 r. o 17,2%, a w stosunku do sierpnia 2022 r. wzrosły o 1,6% - poinformował w piątek GUS

Sytuację z cukrem wykorzystują sprytni sklepikarze z przygranicznych miejscowości. Kupują oni cukier w Niemczech i sprzedają go w Polsce po ok. 4,50 zł. Taniej niż w sklepie, a wciąż trochę na tym zarabiają.

Katarzyna Bosacka pokazała też ceny cukru w innych krajach. Polska wciąż wypada najgorzej.

Jak wyglądają tam ceny za 1 kg cukru?Niemcy – 0,79 EUR = 3, 76 złAnglia – 0,65 GBP = 3,70 złSzwajcaria – 0,90 CHF = 4,40 złHiszpania – 0,77 EUR = 3,66 złHolandia 0,65 EUR = 3,10 złIrlandia 0,95 EUR = 4,52 złPolska – 5 – 9 zł  (rozpiętość cenowa jest spora)– napisała Katarzyna Bosacka

Czy kryzys cukrowy kiedyś się skończy?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej