Zawijasy z Nutellą i orzechami. Błyskawiczny deser z ciasta francuskiego

Błyskawiczny deser z ciasta francuskiego. Pyszne zawijasy z Nutellą i orzechami przygotujesz w kilka minut. Chrupiące, słodkie i niesamowicie czekoladowe.

ObrazekZawijasy - Pyszności
Ewa

Szybki deser

Odebrałeś telefon, że zaraz wpadną znajomi? A może naszła Cię ochota na coś szybkiego, pysznego i słodkiego? Zawijaski z czekoladą sprawdzą się w tych przypadkach po prostu idealnie. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut i to z zaledwie kilku składników. Warto mieć w swojej lodówce lub zamrażarce arkusz ciasta francuskiego na niespodziewane okazje. Łatwo możesz zamienić je w prosty deser lub słoną przekąskę.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Zawijasy z Nutellą i orzechami

Składniki:

  • 2 sztuki ciasta francuskiego
  • 150 g nutelli
  • Orzechy
  • Jajko do posmarowania
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Wyjmij go 15 minut wcześniej z lodówki- gdy złapie nieco pokojowej temperatury będzie elastyczne, nie będzie się kruszyć i praca z nim będzie o wiele łatwiejsza. Rozsmaruj na arkuszu ciasta krem czekoladowy. Pomocna będzie z pewnością łyżka lub szpatułka.

Zawijasy z Nutellą i orzechami- Pyszności
Zawijasy z Nutellą i orzechami- Pyszności

Przykryj całość drugim arkuszem ciasta francuskiego i nożem do pizzy odkrój brzegi. Następnie podziel ciasto francuskiego na długie paski.

Zawijasy z Nutellą i orzechami- Pyszności
Zawijasy z Nutellą i orzechami- Pyszności

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie ułóż na niej paski francuskiego ciasta, zawijając je luźno. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić. Posmaruj zawijasy roztrzepanym jajkiem, żeby apetycznie zarumienił się w czasie pieczenia. Następnie posyp posiekanymi orzechami ziemnymi. Piecz całość w 200 stopniach Celsjusza przez około 20 minut.

Zawijasy z Nutellą i orzechami- Pyszności
Zawijasy z Nutellą i orzechami- Pyszności

Po tym czasie nasze proste przekąski na słodko są już gotowe. Gdy przestygną- udekoruj je cukrem pudrem. Smacznego!

Zawijasy z Nutellą i orzechami- Pyszności
Zawijasy z Nutellą i orzechami- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa