Zbieranie grzybów się opłaciło. Teraz mam pyszny świąteczny pasztet
Podczas świąt stoły są zastawione najróżniejszymi potrawami. Oczywiście najczęściej gwiazdą stołu są barszcz i pierogi, ale czy to oznacza, że nie warto przygotować również kilku dodatków? Absolutnie nie. Obłędnie pyszny, jarski pasztet sprawdzi się znakomicie.
Jarskie pasztety to nic nowego. Od dawna po internecie szaleją przepisy na wersje z soczewicy, kaszy jaglanej czy fasoli, ale moje serce zdecydowanie skradł pasztet z tofu i grzybów leśnych. Jest to jeden z tych dodatków, które sprawiają, że świąteczna uczta staje się jeszcze pełniejsza i bardziej urozmaicona. W przepisie wykorzystuję zebrane i ususzone wcześniej grzyby, które nadają potrawie nieoceniony smak, a przygotowanie jest banalnie proste – i co ważne, nie potrzebujesz nawet piekarnika.
Udka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnika
Jarski pasztet z grzybów leśnych
Tradycyjnie pasztet piecze się w piekarniku. Dzięki temu uzyskuje zwartą konsystencję i lekko przypieczoną wierzchnią warstwę. W tym przepisie wychodzimy jednak poza utarty schemat – nasz pasztet zamiast do piekarnika trafia do lodówki. Tak przygotowany świetnie sprawdzi się jako smarowidło na pieczywo, a razem mogą stanowić smaczną przekąskę między innymi potrawami.
To jeden z tych świątecznych przepisów, które możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej. Pasztet można przechowywać do pięciu dni, dzięki czemu w dniu poprzedzającym święta możesz skupić się na potrawach przygotowywanych na ostatnią chwilę.
Przepis na wegetariański pasztet grzybowy
Składniki:
- 50 g suszonych grzybów leśnych,
- 180 g wędzonego tofu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 20 ml oliwy z oliwek,
- 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Zalej suszone grzyby 400 ml gorącej wody i odstaw na 1-2 godziny, aż całkowicie zmiękną.
- Następnie odcedź je, ale nie wylewaj całości powstałego wywaru. Zachowaj około 2 łyżek i odstaw go na bok.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Namoczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki.
- Tofu wyjmij z zalewy i dokładnie odciśnij nadmiar płynu.
- Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę i czosnek.
- Po chwili dorzuć grzyby i smaż na średnim ogniu, aż odparuje nadmiar wilgoci i lekko się zarumienią.
- Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
- Przełóż całość do blendera, dodaj tofu, 2 łyżki wywaru powstałego z moczenia grzybów i miksuj do uzyskania gładkiej, kremowej pasty.
- Masę przelej do formy
- Pasztet wystudź i przechowuj przykryty w lodówce do 4-5 dni. Gotowe!