Anna Lewandowska wyrzuciła z przepisu na makowca wszystkie niezdrowe dodatki. Jej wersja zachwyca
A może zjesz jeszcze kawałeczek makowca? W tym przypadku na pewno nie odmówisz! Szczególnie, że jest to zdrowy makowiec, którym będziecie mogli zajadać się bez żadnych wyrzutów. Swoją recepturą na to ciasto podzieliła się z nami Anna Lewandowska.
12.12.2022 11:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zdrowy makowiec od Anny Lewandowskiej - wyjątkowa słodka przekąska na Boże Narodzenie
Nie może zabraknąć makowca na wigilijnym stole. Istnieje wiele wspaniałych receptur na to ciasto. Makowiec najczęściej jest zawijany, ale są też opcje bez zawijania. Tym razem, przyszła kolej na zdrowy makowiec. Swoją recepturę na to pyszne ciasto, zdradziła nam Anna Lewandowska - miłośniczka zdrowego żywienia. Co ważne, ciasto to nie wymaga żadnych skomplikowanych składników. Robi się je, podobnie jak zwykły makowiec. Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak to, że po kolejny kawałek sięgniesz bez żadnych wyrzutów.
Jak przygotować zdrowy makowiec według Anny Lewandowskiej?
Jako, że Boże Narodzenie coraz bliżej, to warto rozpocząć planowanie świątecznych przysmaków. Skoro ma być zdrowo, to makowiec w takiej wersji będzie na pewno tym najlepszym rozwiązaniem. Sprawdź, dlaczego!
Składniki:
- 6 jajek
- 250 g mielonego maku
- 1,5 szklanki mleka roślinnego
- odrobina soli morskiej
- 150 g cukru kokosowego
- 400 g jabłek
- 150 g masła klarowanego
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki mąki gryczanej
- szczypta cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta wanilii
- 2 garście rodzynek
- tabliczka czekolady
- 4 łyżki syropu z agawy
- garść płatków migdałów.
Sposób przygotowania:
Zdrowy makowiec to dobra propozycja nie tylko na Boże Narodzenie. Jego przygotowanie rozpoczynamy od sparzenia i przepłukania maku. Gotujemy go z mlekiem roślinnym przez 30 minut. Następnie odstawiamy go do przestygnięcia. Gdy będzie gotowy, to go mielimy. Kolejny krok to ubicie białek ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło mieszamy z żółtkami, cukrem kokosowym i wanilią. Jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach i mieszamy je z masą makową, mąkami, sodą, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sparzonymi rodzynkami i syropem z agawy.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i nasze ciasto pieczemy przez 40 minut. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy nią wyjęty z piekarnika zdrowy makowiec. Dekorujemy płatkami migdałów. Smacznego!
Zobacz również, jak przygotować jabłka w szlafroczkach z drożdżowego ciasta. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: