Wrzuć do miksera przyprawę bogów. Otrzymasz pastę o niezwykłych właściwościach

Są pewne produkty, które mimo swojej popularności, są zdecydowanie zbyt rzadko używane w kuchni. Do takiej kategorii na pewno należy zaliczyć ziarna sezamu. A szkoda, bo to produkt, który określa się mianem "prawdziwego pokarmu bogów". Pasta, którą można przygotować z takich ziarenek ma niezwykle cenne właściwości. Jak zrobić taką pastę i w jakich celach jej używać?

ObrazekZiarna sezamu - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Sezam to produkt dobrze znany, ale w Polsce nie cieszy się ogromną popularnością. Podobnie wygląda sytuacja, gdy weźmie się pod uwagę ziarna sezamu. Wierzymy, że po lekturze tego artykułu zmienisz zdanie i na dobre zagoszczą w twojej kuchni. Dlaczego? A chociażby dlatego, że można z nich przygotować pastę o niezwykłych właściwościach. To naprawdę proste, a efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania.

Ziarna sezamu - właściwości

Jakie właściwości mają ziarna sezamu? Pomimo tego, że większość osób kojarzy je przede wszystkim z sezamem i posypką do pieczywa, to można z nich przygotować najcenniejszy produkt, którym jest tahini, czyli pasta sezamowa. To masło sezamowe wywodzi się z kuchni Wschodu, a wszystko za sprawą właściwości, smaku i konsystencji. Biorąc pod uwagę właściwości pasty tahini, jak i samych ziaren sezamu, to warto podkreślić, że jest tu potas, magnez, żelazo, sód, a także witaminy z grupy B, D, E i A.

Obrazek
Ziarna sezamu w miseczce - Pyszności; Foto Canva.com

Każdy z tych składników wpływa na samopoczucie, urodę i zdrowie. Regularne stosowanie tych produktów działa przeciwzapalnie, obniża poziom cholesterolu, pomaga przy nadciśnieniu, spowalnia procesy starzenia, wspomaga pamięć i koncentrację, zapewnia zdrowy sen, a także pozytywnie wpływa na stan skóry oraz na włosy i paznokcie. W dodatku wzmacnia kości i poprawia nastrój.

Pasta tahini z ziaren sezamu - przepis. Jak ją zrobić?

Zastanawiasz się, jak wykorzystać ziarna sezamu? Przygotuj z nich wspomnianą kilkukrotnie pastę tahini. Decydując się na nią, uzyskasz wszelkie wspomniane właściwości. Możesz ją użyć do sosów, owsianki, koktajli czy jako składnik domowego hummusu. Dodatkowo, podkreśli smak ciast, deserów i kremów.

Składniki:

  • ziarna sezamu
  • odrobina oleju sezamowego.
Obrazek
Pasta tahini - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Upraż nasiona sezamu na suchej patelni.
  2. Zblenduj je z odrobiną oleju sezamowego na gładką pastę.
  3. Przelej masę do czystego słoiczka i przechowuj w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska