Wrzuć do miksera przyprawę bogów. Otrzymasz pastę o niezwykłych właściwościach

Są pewne produkty, które mimo swojej popularności, są zdecydowanie zbyt rzadko używane w kuchni. Do takiej kategorii na pewno należy zaliczyć ziarna sezamu. A szkoda, bo to produkt, który określa się mianem "prawdziwego pokarmu bogów". Pasta, którą można przygotować z takich ziarenek ma niezwykle cenne właściwości. Jak zrobić taką pastę i w jakich celach jej używać?

ObrazekZiarna sezamu - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Sezam to produkt dobrze znany, ale w Polsce nie cieszy się ogromną popularnością. Podobnie wygląda sytuacja, gdy weźmie się pod uwagę ziarna sezamu. Wierzymy, że po lekturze tego artykułu zmienisz zdanie i na dobre zagoszczą w twojej kuchni. Dlaczego? A chociażby dlatego, że można z nich przygotować pastę o niezwykłych właściwościach. To naprawdę proste, a efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania.

Ziarna sezamu - właściwości

Jakie właściwości mają ziarna sezamu? Pomimo tego, że większość osób kojarzy je przede wszystkim z sezamem i posypką do pieczywa, to można z nich przygotować najcenniejszy produkt, którym jest tahini, czyli pasta sezamowa. To masło sezamowe wywodzi się z kuchni Wschodu, a wszystko za sprawą właściwości, smaku i konsystencji. Biorąc pod uwagę właściwości pasty tahini, jak i samych ziaren sezamu, to warto podkreślić, że jest tu potas, magnez, żelazo, sód, a także witaminy z grupy B, D, E i A.

Obrazek
Ziarna sezamu w miseczce - Pyszności; Foto Canva.com

Każdy z tych składników wpływa na samopoczucie, urodę i zdrowie. Regularne stosowanie tych produktów działa przeciwzapalnie, obniża poziom cholesterolu, pomaga przy nadciśnieniu, spowalnia procesy starzenia, wspomaga pamięć i koncentrację, zapewnia zdrowy sen, a także pozytywnie wpływa na stan skóry oraz na włosy i paznokcie. W dodatku wzmacnia kości i poprawia nastrój.

Pasta tahini z ziaren sezamu - przepis. Jak ją zrobić?

Zastanawiasz się, jak wykorzystać ziarna sezamu? Przygotuj z nich wspomnianą kilkukrotnie pastę tahini. Decydując się na nią, uzyskasz wszelkie wspomniane właściwości. Możesz ją użyć do sosów, owsianki, koktajli czy jako składnik domowego hummusu. Dodatkowo, podkreśli smak ciast, deserów i kremów.

Składniki:

  • ziarna sezamu
  • odrobina oleju sezamowego.
Obrazek
Pasta tahini - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Upraż nasiona sezamu na suchej patelni.
  2. Zblenduj je z odrobiną oleju sezamowego na gładką pastę.
  3. Przelej masę do czystego słoiczka i przechowuj w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯