Wrzuć do miksera przyprawę bogów. Otrzymasz pastę o niezwykłych właściwościach
Są pewne produkty, które mimo swojej popularności, są zdecydowanie zbyt rzadko używane w kuchni. Do takiej kategorii na pewno należy zaliczyć ziarna sezamu. A szkoda, bo to produkt, który określa się mianem "prawdziwego pokarmu bogów". Pasta, którą można przygotować z takich ziarenek ma niezwykle cenne właściwości. Jak zrobić taką pastę i w jakich celach jej używać?
30.05.2023 14:45
Sezam to produkt dobrze znany, ale w Polsce nie cieszy się ogromną popularnością. Podobnie wygląda sytuacja, gdy weźmie się pod uwagę ziarna sezamu. Wierzymy, że po lekturze tego artykułu zmienisz zdanie i na dobre zagoszczą w twojej kuchni. Dlaczego? A chociażby dlatego, że można z nich przygotować pastę o niezwykłych właściwościach. To naprawdę proste, a efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Ziarna sezamu - właściwości
Jakie właściwości mają ziarna sezamu? Pomimo tego, że większość osób kojarzy je przede wszystkim z sezamem i posypką do pieczywa, to można z nich przygotować najcenniejszy produkt, którym jest tahini, czyli pasta sezamowa. To masło sezamowe wywodzi się z kuchni Wschodu, a wszystko za sprawą właściwości, smaku i konsystencji. Biorąc pod uwagę właściwości pasty tahini, jak i samych ziaren sezamu, to warto podkreślić, że jest tu potas, magnez, żelazo, sód, a także witaminy z grupy B, D, E i A.
Każdy z tych składników wpływa na samopoczucie, urodę i zdrowie. Regularne stosowanie tych produktów działa przeciwzapalnie, obniża poziom cholesterolu, pomaga przy nadciśnieniu, spowalnia procesy starzenia, wspomaga pamięć i koncentrację, zapewnia zdrowy sen, a także pozytywnie wpływa na stan skóry oraz na włosy i paznokcie. W dodatku wzmacnia kości i poprawia nastrój.
Pasta tahini z ziaren sezamu - przepis. Jak ją zrobić?
Zastanawiasz się, jak wykorzystać ziarna sezamu? Przygotuj z nich wspomnianą kilkukrotnie pastę tahini. Decydując się na nią, uzyskasz wszelkie wspomniane właściwości. Możesz ją użyć do sosów, owsianki, koktajli czy jako składnik domowego hummusu. Dodatkowo, podkreśli smak ciast, deserów i kremów.
Składniki:
- ziarna sezamu
- odrobina oleju sezamowego.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Upraż nasiona sezamu na suchej patelni.
- Zblenduj je z odrobiną oleju sezamowego na gładką pastę.
- Przelej masę do czystego słoiczka i przechowuj w lodówce.