Zielone gniazda na pomidorowym spodzie. Przystawka na Wielkanoc

Zielone gniazda z pastą na bazie serka śmietankowego, awokado i zieleniny to świetny pomysł na pyszną przystawkę na wielkanocny stół.

Zielone gniazda- PysznościZielone gniazda- Pyszności
Ewa

Wiosenny poranek, wielkanocne śniadanie lub lekka przekąska- te proste zielone gniazdka na pszennym pieczywie i pomidorze znakomicie sprawdzą się na wszelakie okazje. Są lekkie, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Tak przygotowane pomidory błyskawicznie znikają z talerza i robią ogromną furorę. Pieczywo tostowe możesz zamienić opcjonalnie na żytnie lub inne, które lubisz najbardziej. Zielony serek to prawdziwy smak wiosny na talerzu!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Zielone gniazdka

Składniki:

Pasta

  • 2 awokado
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 135 g serka śmietankowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Reszta składników

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 3 łyżki masła
  • 2 pomidory

Sposób przygotowania:

Awokado przetnij na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Dodaj do niego serek śmietankowy, koperek, szczypiorek oraz obrane ząbki czosnku. Dopraw solą, pieprzem i miodem. Połącz składniki na jednolitą masę przy pomocy robota kuchennego lub blendera. Gotową masę wstaw do lodówki. Dzięki temu smaki przegryzą się i połączą w pyszną całość. Zamiast serka śmietankowego możesz użyć również twarogu. Jeśli wtedy masa będzie za sucha, to dorzuć łyżkę jogurtu lub śmietany.

Zielone gniazda na Wielkanoc- Pyszności
Zielone gniazda na Wielkanoc- Pyszności

Z kromek pieczywa wytnij koła. Możesz zrobić to przy pomocy foremki do ciasteczek lub szklanki. Na patelni podgrzej oliwę, olej lub masło i podsmaż kawałki pieczywa z obu stron, aż się zarumienią. Jeśli wybierzesz inny rodzaj pieczywa, postępuj z nim tak samo.

Zielone gniazda na Wielkanoc- Pyszności
Zielone gniazda na Wielkanoc- Pyszności

Na dużym talerzu ułóż plastry świeżego pomidora. Na pomidorze połóż podpieczone pieczywo. Przygotowaną pastę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na kawałek pieczywa. Udekoruj całość gałązką świeżego koperku. Trzymaj w lodówce, wyjmij 10 minut przed podaniem. Lekka, zdrowa i pyszna przekąska jest już gotowa. Podaj ją swoim bliskim i obserwuj, jak zajadają ze smakiem.

Smacznego!

Zielone gniazda- Pyszności
Zielone gniazda- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis