Zielone gniazda na pomidorowym spodzie. Przystawka na Wielkanoc

Zielone gniazda z pastą na bazie serka śmietankowego, awokado i zieleniny to świetny pomysł na pyszną przystawkę na wielkanocny stół.

Zielone gniazda- PysznościZielone gniazda- Pyszności
Ewa

Wiosenny poranek, wielkanocne śniadanie lub lekka przekąska- te proste zielone gniazdka na pszennym pieczywie i pomidorze znakomicie sprawdzą się na wszelakie okazje. Są lekkie, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Tak przygotowane pomidory błyskawicznie znikają z talerza i robią ogromną furorę. Pieczywo tostowe możesz zamienić opcjonalnie na żytnie lub inne, które lubisz najbardziej. Zielony serek to prawdziwy smak wiosny na talerzu!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Zielone gniazdka

Składniki:

Pasta

  • 2 awokado
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 135 g serka śmietankowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Reszta składników

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 3 łyżki masła
  • 2 pomidory

Sposób przygotowania:

Awokado przetnij na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Dodaj do niego serek śmietankowy, koperek, szczypiorek oraz obrane ząbki czosnku. Dopraw solą, pieprzem i miodem. Połącz składniki na jednolitą masę przy pomocy robota kuchennego lub blendera. Gotową masę wstaw do lodówki. Dzięki temu smaki przegryzą się i połączą w pyszną całość. Zamiast serka śmietankowego możesz użyć również twarogu. Jeśli wtedy masa będzie za sucha, to dorzuć łyżkę jogurtu lub śmietany.

Zielone gniazda na Wielkanoc- Pyszności
Zielone gniazda na Wielkanoc- Pyszności

Z kromek pieczywa wytnij koła. Możesz zrobić to przy pomocy foremki do ciasteczek lub szklanki. Na patelni podgrzej oliwę, olej lub masło i podsmaż kawałki pieczywa z obu stron, aż się zarumienią. Jeśli wybierzesz inny rodzaj pieczywa, postępuj z nim tak samo.

Zielone gniazda na Wielkanoc- Pyszności
Zielone gniazda na Wielkanoc- Pyszności

Na dużym talerzu ułóż plastry świeżego pomidora. Na pomidorze połóż podpieczone pieczywo. Przygotowaną pastę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na kawałek pieczywa. Udekoruj całość gałązką świeżego koperku. Trzymaj w lodówce, wyjmij 10 minut przed podaniem. Lekka, zdrowa i pyszna przekąska jest już gotowa. Podaj ją swoim bliskim i obserwuj, jak zajadają ze smakiem.

Smacznego!

Zielone gniazda- Pyszności
Zielone gniazda- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟