PoradyTen banalny składnik sprawia, że mielone są soczyste i jędrne. Niestety mało kto o tym wie

Ten banalny składnik sprawia, że mielone są soczyste i jędrne. Niestety mało kto o tym wie

Przygotowując rodzinny obiad, dokładamy wszelkich starań, by nasze danie wyszło możliwie jak najlepsze. Ta zasada dotyczy również kotletów mielonych, które chętnie smażymy przede wszystkim w niedzielę. A czy wiesz, że zimna woda do mielonych sprawi, że nasze kotlety będą soczyste i jędrne?

Zimna woda do mielonych - Pyszności; Foto Canva.com/Wikimedia
Zimna woda do mielonych - Pyszności; Foto Canva.com/Wikimedia

03.01.2023 14:14

Zimna woda do mielonych - dzięki temu dodatkowi, Twoje kotlety będą o niebo lepsze!

Nie da się ukryć, że kotlety mielone należą do kategorii ulubionych dań Polaków. Ich podstawą jest przede wszystkim świeże i najlepsze mięso, ale nie tylko. Liczą się również pewne dodatki, dzięki którym stają się smaczniejsze, jędrne i soczyste. Pomimo tego, że są łatwe w przygotowaniu, to czasem zdarzają się takie sytuacje, że wychodzą nam twarde i bez smaku. I tu z pomocą przychodzi odrobina wody. To sekretny składnik, który dodaje większość kucharzy do tak przyrządzanych kotletów. Zimna woda do mielonych sprawi, że staną się one dużo lepsze.

Kotlety mielone - Pyszności; foto: Canva
Kotlety mielone - Pyszności; foto: Canva

Tradycyjna receptura kotletów mielonych opiera się na mięsie mielonym, jajku, cebuli, namoczonej kajzerce, bułce tartej i przyprawach oraz odrobinie czosnku. Do tej listy warto jest dodać jeszcze jeden składnik, czyli zimą wodę. To właśnie ona sprawi, że po wymieszaniu wszystkich składników, masa mięsna będzie miała odpowiednią konsystencję. Wystarczą 3 łyżki na pół kilograma mięsa, które należy dodać pod sam koniec wyrabiania. Woda sprawi, że mięso będzie luźniejsze w konsystencji, przez co nasze kotlety będą kruche i delikatne.

Jak przygotować najlepsze kotlety mielone?

Zimna woda do mielonych to zasada, którą warto wziąć sobie do serca, ale jest coś jeszcze. Jest kilka patentów, dzięki którym kotlety mielone staną się lepsze. I tak, zamiast moczyć bułkę w wodzie, można namoczyć ją w mleku. Cebulę, przez dodaniem do masy mięsnej, dobrze jest wcześniej przez chwilę podsmażyć. Niezwykle ważny jest również tłuszcz, na którym będziemy smażyć kotlety mielone. Najlepiej sprawdzi się mocno rozgrzany olej rzepakowy, dzięki któremu kotlety będą delikatne w środku, z chrupiącą skórką.

Jesteś miłośnikiem tradycyjnych dań? Na naszym kanale YouTube znajdziesz wiele ciekawych przepisów. Jednym z nich jest receptura na domową galaretkę wieprzową w słoiku:

Wybrane dla Ciebie