Znikną, nim się obejrzysz. Rożki chilli con carne to najlepsza przekąska na imprezę
Pyszne rożki z meksykańskim chili con carne to przepis na idealną imprezową przekąskę. Złap je w rękę i ciesz się wyjątkowym smakiem. W takiej formie prezentują się po prostu świetnie.
Uwielbiam meksykańskie akcenty w kuchni, a chili con carne to jedna z moich ulubionych potraw. Mięso mielone z krojonymi pomidorami, fasolą, kukurydzą i aromatycznymi przyprawami podałam tym razem w rożkach z pszennej tortilli. Wygodnie chwycić je w dłonie, dzięki czemu świetnie sprawdzą się w roli imprezowej przekąski. Przygotowanie jest naprawdę proste, a taka forma przystawki zrobi wrażenie na twojej rodzinie i znajomych.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znikną, nim się obejrzysz. Rożki chilli con carne to najlepsza przekąska na imprezę
Rożki chili con carne
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego,
- 1,5 łyżki słodkiej papryki,
- łyżka suszonego czosnku,
- 2 łyżki suszonego oregano,
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1.5 łyżeczki soli,
- ¾ łyżeczki pieprzu,
- czerwona papryka,
- ½ czerwonej cebuli,
- 100 g kukurydzy konserwowej,
- 150 g czarnej fasoli konserwowej,
- 400 g pomidorów krojonych,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 4 tortille pszenne.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Na rozgrzanym oleju podsmażam mieloną wołowinę. Doprawiam ją solą, pieprzem, słodką papryką, suszonym czosnkiem, oregano oraz kminem rzymskim. Ściągam mięso z patelni.
Krok 2: Na tę samą patelnię wrzucam drobno pokrojoną czerwoną paprykę oraz cebulę. Dorzucam odsączoną z zalewy kukurydzę oraz fasolkę, pomidory krojone z puszki, posiekaną natkę pietruszki oraz przygotowane wcześniej mięso. Dokładnie mieszam i podsmażam całość. Na koniec dorzucam starty ser cheddar i mieszam.
Krok 3: Tortille kroję na pół i zwijam rożek, zabezpieczając jego koniec wykałaczką. Wypełniam rożki przygotowanym farszem i wkładam do żaroodpornych szklanek. Posypuję na wierzchu startym serem cheddar i zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez 10 minut.
Krok 4: Gotowe rożki chili con carne przekładam na talerz i dekorują posiekaną natką pietruszki lub gałązkami kolendry. Serwuję na ciepło, chociaż sprawdzą się również na zimno. Smacznego!