Znikną, nim się obejrzysz. Rożki chilli con carne to najlepsza przekąska na imprezę
Pyszne rożki z meksykańskim chili con carne to przepis na idealną imprezową przekąskę. Złap je w rękę i ciesz się wyjątkowym smakiem. W takiej formie prezentują się po prostu świetnie.
13.09.2023 | aktual.: 11.10.2023 07:23
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Uwielbiam meksykańskie akcenty w kuchni, a chili con carne to jedna z moich ulubionych potraw. Mięso mielone z krojonymi pomidorami, fasolą, kukurydzą i aromatycznymi przyprawami podałam tym razem w rożkach z pszennej tortilli. Wygodnie chwycić je w dłonie, dzięki czemu świetnie sprawdzą się w roli imprezowej przekąski. Przygotowanie jest naprawdę proste, a taka forma przystawki zrobi wrażenie na twojej rodzinie i znajomych.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Rożki chili con carne
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego,
- 1,5 łyżki słodkiej papryki,
- łyżka suszonego czosnku,
- 2 łyżki suszonego oregano,
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1.5 łyżeczki soli,
- ¾ łyżeczki pieprzu,
- czerwona papryka,
- ½ czerwonej cebuli,
- 100 g kukurydzy konserwowej,
- 150 g czarnej fasoli konserwowej,
- 400 g pomidorów krojonych,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 4 tortille pszenne.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Na rozgrzanym oleju podsmażam mieloną wołowinę. Doprawiam ją solą, pieprzem, słodką papryką, suszonym czosnkiem, oregano oraz kminem rzymskim. Ściągam mięso z patelni.
Krok 2: Na tę samą patelnię wrzucam drobno pokrojoną czerwoną paprykę oraz cebulę. Dorzucam odsączoną z zalewy kukurydzę oraz fasolkę, pomidory krojone z puszki, posiekaną natkę pietruszki oraz przygotowane wcześniej mięso. Dokładnie mieszam i podsmażam całość. Na koniec dorzucam starty ser cheddar i mieszam.
Krok 3: Tortille kroję na pół i zwijam rożek, zabezpieczając jego koniec wykałaczką. Wypełniam rożki przygotowanym farszem i wkładam do żaroodpornych szklanek. Posypuję na wierzchu startym serem cheddar i zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez 10 minut.
Krok 4: Gotowe rożki chili con carne przekładam na talerz i dekorują posiekaną natką pietruszki lub gałązkami kolendry. Serwuję na ciepło, chociaż sprawdzą się również na zimno. Smacznego!