Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Już wigilijna wieczerza pokazała nam, jakie mogą być skutki przejedzenia. Wiele osób skarżyło się na wzdęcia i zgagę, co nie sprzyja czerpaniu radości ze wspólnie spedzanego czasu. Żeby uniknąć powtórki, po świątecznym obiedzie sięgnij po plasterek imbiru i żuj jak gumę przez kilka minut, a szybko poczujesz wyraźną ulgę.
Wiele osób uważa, że zgaga to dokuczliwy, ale niegroźny objaw, który pojawia się po przejedzeniu, a potem mija. Tymczasem nie należy ignorować pieczenia w przełyku, zwłaszcza gdy dolegliwość jest powracająca. Może świadczyć o refluksie żołądkowo-przełykowym, który w przypadku długotrwałego i nieleczonego przebiegu bywa przyczyną powikłań, takich jak przełyk Barretta – a to schorzenie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka przełyku i wymaga kontroli lekarskiej.
Sylwestrowa sałatka z tortellini i roszponką. Stanie się hitem w każdym domu
Domowe sposoby na zgagę
W różnych domach spotkasz się z innymi poradami na zgagę, ale w każdym przypadku warto zachować ostrożność. Dawniej uważano, że ulgę przynosi szklanka mleka. Dzisiaj wiemy, że nie jest to najlepsza pomoc, a może nawet pogorszyć sytuację poprzez zwiększenie produkcji kwasów żołądkowych. Dlatego nowe metody wprowadzaj bardzo delikatnie z uważnością na swój organizm, ponieważ każdy może reagować inaczej. Żucie plasterka imbiru u wielu osób działa korzystnie na zgagę, która jest sporadycznym objawem przejedzenia. Jednak gdy dolegliwość nie przechodzi, nie stosuj tej metody na siłę, tylko skonsultuj się z lekarzem, jak tylko będzie taka możliwość.
Plasterek imbiru na pieczenie w przełyku
Imbir ma intesywny smak i aromat, a przy większej ilości może podrażniać jamę ustną i przełyk. Dlatego zachowaj umiar – dla złagodzenia zgagi wystarczy cienki plasterek, który należy żuć powoli. W ten sposób stopniowo uwalniane substancje aktywne będą zmiejszać uczucie pieczenia i poprawiać trawienie. Dodatkową korzyścią jest odświeżenie oddechu.
Jeśli potrzebujesz jeszcze łagodniejszego działania, zaparz herbatka ziołową, na przykład rumianek, miętę lub melisę, i dodaj do niej plasterek imbiru. Zioła mają działanie kojące na żołądek i przełyk, a świeży imbir dodatkowo wspiera trawienie i łagodzi uczucie pieczenia w przełyku – taki napój po posiłku będzie działał kompleksowo, a jednocześnie ukoi zmysły korzennym aromatem. Pij herbatkę małymi łykami, aby uzyskać maksymalny efekt łagodzący zgagę.
O skutkach przejedzenia warto pomyśleć zawczasu. Zamiast głodzić się przed ofitym obiadem, zjedz śniadanie o stałej porze, a na rodzinne spotkanie załóż luźniejsze ubranie, które nie będzie powodować ucisku w okolicy brzucha – ucisk sprzyja cofaniu się treści żołądkowej. Podczas posiłku pij letnią wodę małymi łykami, a być może wtedy po plasterek imbiru sięgniesz już tylko ze względu na walory smakowe.