Jarzynowa inaczej. Lepiej zapisz przepis, bo jest przepyszna

Tradycyjna zupa jarzynowa w jeszcze lepszym wydaniu. Jeden prosty i nietypowy dodatek sprawi, że będzie o wiele smaczniejsza.

ObrazekZupa jarzynowa- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Dla jednych koszmar ze szkolnej stołówki, dla innych z kolei jedna z ulubionych zup. W moim domu mówiło się na nią "śmietnik", bo w środku lądowały akurat te warzywa, które mieliśmy w lodówce. Jeśli w twojej pamięci ta zupa widnieje jako mdła breja z rozgotowanymi warzywami, to czas zastąpić te wspomnienia zupełnie nowymi smakami. Ta jarzynowa zdecydowanie odmieni twoje życia, a wszystko jest zasługą jednego, prostego i zaskakującego dodatku, który ląduje w garnku pod koniec gotowania.

Jakie warzywa do zupy jarzynowej?

Zupa jarzynowa to kwintesencja wiosny i lata, kiedy ze straganów uśmiechają się do nas świeże warzywa. Warto korzystać z tego pysznego, chociaż niezbyt długiego sezonu i przygotować obiad pełen witamin. Do zupy jarzynowej warto dodać brukselkę, fasolkę szparagową, kalafior, brokuł, marchewkę czy też ziemniaki. Im więcej warzyw, tym lepiej. Postaw na te, które twoja rodzina lubi najbardziej, a talerze błyskawicznie zostaną wyczyszczone do dna. Aby była jeszcze bardziej sycąca, możesz dorzucić kaszę pęczak, jęczmienną lub lane kluski. Taka zupa jarzynowa będzie jeszcze pyszniejsza.

Obrazek
Jarzynowa zupa na rosole to idealny pomysł na szybki obiad - Pyszności;

Zupa jarzynowa z nietypowym dodatkiem

Na koniec gotowania, polecam dodać do garnka świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Ten niezwykły dodatek znakomicie uwydatni smak warzyw, delikatnie je osłodzi i nada przyjemnego aromatu. Już jedno niewielkie cytrusowe uderzenie sprawi, że prosta jarzynówka przerodzi się w wykwintne danie o pełnym, restauracyjnym smaku. Smak pomarańczy balansują również dodatki wyrazistych przypraw, jak pieprz cayenne, wędzona papryka i rozmaryn. Taka zupa jarzynowa będzie jeszcze smaczniejsza.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 pomidory,
  • 1 papryka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 marchewka,
  • pół cukinii,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • szczypta rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oleju,

Sposób przygotowania:

  1. Myję lub obieram wszystkie warzywa. Marchewkę i seler naciowy kroję na plasterki, a ziemniaki, cukinię, paprykę i pomidory na kostkę.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam na oleju. Dodaję marchew, seler naciowy i ziemniaki i przesmażam przez kilka minut.
  3. Po tym czasie dorzucam paprykę, cukinię i pomidory. Zupa jarzynowa to prawdziwe bogactwo warzyw.
  4. Gdy warzywa zarumienią się i zmiękną, wlewam bulion i gotuję na średniej mocy.
  5. Po 20 minutach gotowania dodaję sok wyciśnięty z pomarańczy oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszam.
  6. Nakładam na talerze. Opcjonalnie dodaję też posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇