Jarzynowa inaczej. Lepiej zapisz przepis, bo jest przepyszna

Tradycyjna zupa jarzynowa w jeszcze lepszym wydaniu. Jeden prosty i nietypowy dodatek sprawi, że będzie o wiele smaczniejsza.

ObrazekZupa jarzynowa- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Dla jednych koszmar ze szkolnej stołówki, dla innych z kolei jedna z ulubionych zup. W moim domu mówiło się na nią "śmietnik", bo w środku lądowały akurat te warzywa, które mieliśmy w lodówce. Jeśli w twojej pamięci ta zupa widnieje jako mdła breja z rozgotowanymi warzywami, to czas zastąpić te wspomnienia zupełnie nowymi smakami. Ta jarzynowa zdecydowanie odmieni twoje życia, a wszystko jest zasługą jednego, prostego i zaskakującego dodatku, który ląduje w garnku pod koniec gotowania.

Jakie warzywa do zupy jarzynowej?

Zupa jarzynowa to kwintesencja wiosny i lata, kiedy ze straganów uśmiechają się do nas świeże warzywa. Warto korzystać z tego pysznego, chociaż niezbyt długiego sezonu i przygotować obiad pełen witamin. Do zupy jarzynowej warto dodać brukselkę, fasolkę szparagową, kalafior, brokuł, marchewkę czy też ziemniaki. Im więcej warzyw, tym lepiej. Postaw na te, które twoja rodzina lubi najbardziej, a talerze błyskawicznie zostaną wyczyszczone do dna. Aby była jeszcze bardziej sycąca, możesz dorzucić kaszę pęczak, jęczmienną lub lane kluski. Taka zupa jarzynowa będzie jeszcze pyszniejsza.

Obrazek
Jarzynowa zupa na rosole to idealny pomysł na szybki obiad - Pyszności;

Zupa jarzynowa z nietypowym dodatkiem

Na koniec gotowania, polecam dodać do garnka świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Ten niezwykły dodatek znakomicie uwydatni smak warzyw, delikatnie je osłodzi i nada przyjemnego aromatu. Już jedno niewielkie cytrusowe uderzenie sprawi, że prosta jarzynówka przerodzi się w wykwintne danie o pełnym, restauracyjnym smaku. Smak pomarańczy balansują również dodatki wyrazistych przypraw, jak pieprz cayenne, wędzona papryka i rozmaryn. Taka zupa jarzynowa będzie jeszcze smaczniejsza.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 pomidory,
  • 1 papryka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 marchewka,
  • pół cukinii,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • szczypta rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oleju,

Sposób przygotowania:

  1. Myję lub obieram wszystkie warzywa. Marchewkę i seler naciowy kroję na plasterki, a ziemniaki, cukinię, paprykę i pomidory na kostkę.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam na oleju. Dodaję marchew, seler naciowy i ziemniaki i przesmażam przez kilka minut.
  3. Po tym czasie dorzucam paprykę, cukinię i pomidory. Zupa jarzynowa to prawdziwe bogactwo warzyw.
  4. Gdy warzywa zarumienią się i zmiękną, wlewam bulion i gotuję na średniej mocy.
  5. Po 20 minutach gotowania dodaję sok wyciśnięty z pomarańczy oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszam.
  6. Nakładam na talerze. Opcjonalnie dodaję też posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują