10 popularnych produktów, które jedliśmy w zły sposób przez całe swoje życie

Jakość jedzenia jest bardzo ważna. Zdarza się jednak, że nieświadomie popełniamy błędy, które powodują, że sporo tracimy.

Obrazek
Ewa

#1 Nasiona lnu

Nasiona lnu zawierają błonnik, kwasy omega-3 i składniki odżywcze, niezwykle cenne dla naszego organizmu.
Jednak nasze ciała nie są w stanie ich strawić, gdy są spożywane w całości. Dlatego należy je zmiażdżyć przed spożyciem, aby nie utraciły swoich korzystnych właściwości.

Obrazek

#2 Szparagi

Chociaż kuchenka mikrofalowa może naprawdę ułatwiać życie, to w przypadku szparagów lepiej z niej zrezygnować, bo niszczy się w ten sposób cenną witaminę C.
Idealnym sposobem przygotowywania szparagów jest krótkie smażenie lub gotowanie na parze.

Obrazek

#3 Kiwi

Nie obieraj kiwi! Skórka tego owocu wbrew pozorom jest jadalna. Zawierają wysokie stężenie składników odżywczych, zwłaszcza błonnika, kwasu foliowego i witaminy E. Zresztą, nie od dziś wiadomo, że najwięcej witamin jest w skórce :)

Obrazek

#4 Pomidory

Zjedz pomidory na ciepło! Oczywiście, zarówno smaczne, jak i zdrowe są na surowo. Jednak w tych, które zostają poddane obróbce cieplnej znajduje się więcej likopenu. Likopen to przeciwutleniacz, zmniejsza ryzyko zawału serca i wykazuje działanie antynowotworowe.

Obrazek

#5 Herbata z mlekiem

Amatorów czarnej herbaty z mlekiem jest naprawdę sporo. Nie musisz z niej rezygnować, ale pamiętaj, że wymieszanie herbaty z nabiałem obniża jej dobroczynne działanie na układ krwionośny. Czarna herbata obniża ciśnienie krwi, co chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi

Obrazek

#6 Truskawki

Truskawki są bogate w błonnik, przeciwutleniacze i witaminę C, podobnie jak większość czerwonych owoców. Krojone truskawki stają się wrażliwe na światło i tlen oraz bardzo łatwo tracą składniki odżywcze.

Obrazek

#7 Brokuły

Rozgotowane brokuły to zbrodnia! To warzywo najlepiej spożywać surowe lub al dente, podgotowane na parze. Gotując w wodzie brokuły tracą przeciwutleniacze i witaminy, więc całe swoje bogactwo.

Obrazek

#8 Fasola

Suszona fasola zawiera związki przeciwutleniające zwane fitynianami, które ograniczają wchłanianie innych substancji odżywczych. Moczenie nie dość, że skraca czas gotowania, to jeszcze wypłukuje szkodliwe związki.

Obrazek

#9 Jogurt

Pewnie nie raz pod wieczkiem Twojego jogurtu skrywała się woda. I wielu z nas odlewało ją do zlewu. Nie rób tego więcej! W dobrych jogurtach oddziela się w ten sposób serwatka, niezwykle bogata w białko i witaminę B12. Zamiast wylać- wymieszaj ją z resztą jogurtu.

Obrazek

#10 Ogórki

Lepiej jest jeść ogórki razem ze skórką, ze względu na wysoki poziom błonnika. Jeśli jednak nie masz pewności co do pochodzenia warzywa i nie możesz go dokładnie umyć, najlepiej usunąć skórkę, aby uniknąć spożycia pestycydów lub bakterii.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm