Porady10 popularnych produktów, które jedliśmy w zły sposób przez całe swoje życie

10 popularnych produktów, które jedliśmy w zły sposób przez całe swoje życie

10 popularnych produktów, które jedliśmy w zły sposób przez całe swoje życie
Ewa

17.09.2020 17:25, aktual.: 18.09.2023 12:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jakość jedzenia jest bardzo ważna. Zdarza się jednak, że nieświadomie popełniamy błędy, które powodują, że sporo tracimy.

#1 Nasiona lnu

Nasiona lnu zawierają błonnik, kwasy omega-3 i składniki odżywcze, niezwykle cenne dla naszego organizmu.
Jednak nasze ciała nie są w stanie ich strawić, gdy są spożywane w całości. Dlatego należy je zmiażdżyć przed spożyciem, aby nie utraciły swoich korzystnych właściwości.

Obraz

#2 Szparagi

Chociaż kuchenka mikrofalowa może naprawdę ułatwiać życie, to w przypadku szparagów lepiej z niej zrezygnować, bo niszczy się w ten sposób cenną witaminę C.
Idealnym sposobem przygotowywania szparagów jest krótkie smażenie lub gotowanie na parze.

Obraz

#3 Kiwi

Nie obieraj kiwi! Skórka tego owocu wbrew pozorom jest jadalna. Zawierają wysokie stężenie składników odżywczych, zwłaszcza błonnika, kwasu foliowego i witaminy E. Zresztą, nie od dziś wiadomo, że najwięcej witamin jest w skórce :)

Obraz

#4 Pomidory

Zjedz pomidory na ciepło! Oczywiście, zarówno smaczne, jak i zdrowe są na surowo. Jednak w tych, które zostają poddane obróbce cieplnej znajduje się więcej likopenu. Likopen to przeciwutleniacz, zmniejsza ryzyko zawału serca i wykazuje działanie antynowotworowe.

Obraz

#5 Herbata z mlekiem

Amatorów czarnej herbaty z mlekiem jest naprawdę sporo. Nie musisz z niej rezygnować, ale pamiętaj, że wymieszanie herbaty z nabiałem obniża jej dobroczynne działanie na układ krwionośny. Czarna herbata obniża ciśnienie krwi, co chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi

Obraz

#6 Truskawki

Truskawki są bogate w błonnik, przeciwutleniacze i witaminę C, podobnie jak większość czerwonych owoców. Krojone truskawki stają się wrażliwe na światło i tlen oraz bardzo łatwo tracą składniki odżywcze.

Obraz

#7 Brokuły

Rozgotowane brokuły to zbrodnia! To warzywo najlepiej spożywać surowe lub al dente, podgotowane na parze. Gotując w wodzie brokuły tracą przeciwutleniacze i witaminy, więc całe swoje bogactwo.

Obraz

#8 Fasola

Suszona fasola zawiera związki przeciwutleniające zwane fitynianami, które ograniczają wchłanianie innych substancji odżywczych. Moczenie nie dość, że skraca czas gotowania, to jeszcze wypłukuje szkodliwe związki.

Obraz

#9 Jogurt

Pewnie nie raz pod wieczkiem Twojego jogurtu skrywała się woda. I wielu z nas odlewało ją do zlewu. Nie rób tego więcej! W dobrych jogurtach oddziela się w ten sposób serwatka, niezwykle bogata w białko i witaminę B12. Zamiast wylać- wymieszaj ją z resztą jogurtu.

Obraz

#10 Ogórki

Lepiej jest jeść ogórki razem ze skórką, ze względu na wysoki poziom błonnika. Jeśli jednak nie masz pewności co do pochodzenia warzywa i nie możesz go dokładnie umyć, najlepiej usunąć skórkę, aby uniknąć spożycia pestycydów lub bakterii.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także