Porady11 kuchennych trików, których nie powstydziłby się nawet Gordon Ramsay

11 kuchennych trików, których nie powstydziłby się nawet Gordon Ramsay

Pomysłów na to, jak ułatwić sobie pracę w kuchni nigdy za wiele!

11 kuchennych trików, których nie powstydziłby się nawet Gordon Ramsay
Ewa

#1 Błyskawiczne obieranie pomidorów

O zalaniu ich gorącą wodą wiedzą chyba wszyscy. Ten patent pozostał jednak trochę w cieniu. Nabij pomidora na widelec i potrzymaj ok. 10 cm nad płomieniem palnika. Uważaj oczywiście na swoje ręce!

Obraz

#2 Chroń swoje ręce podczas krojenia ostrych papryczek

Kto chociaż raz dotknął nosa lub oczu po krojeniu ostrej papryczki naprawdę doceni tę radę. Na dłonie wylej łyżeczkę oleju lub oliwy z oliwek i wetrzyj. Powstanie tłusta bariera, która ochroni drobne ranki na dłoniach przed palącą mocą papryczek.

Obraz

#3 Użyj liści sałaty, żeby zabezpieczyć awokado

Liście sałaty mogą służyć jako ekologiczne opakowanie. Otwarte awokado można po prostu zawinąć w jeden z nich i pozostawić w lodówce do tygodnia.

Obraz

#4 Jabłkowy sok bez sokowirówki

Możesz nadal cieszyć się świeżym sokiem jabłkowym, nawet jeśli nie masz sokowirówki. Wystarczy włożyć jabłko do zamrażarki i pozostawić do całkowitego zamrożenia. Następnie wyjmij je i pozwól mu się roztopić. Teraz możesz wziąć szklankę i po prostu ścisnąć jabłkoręką, aby uzyskać sok jabłkowy.

Obraz

#5 Podczas krojenia cebuli używaj olejków eterycznych.

Niektóre olejki eteryczne mogą zapobiec płakaniu podczas przygotowywania cebuli. Możesz dodać olejek goździkowy do miski z ciepłą wodą i umieścić go obok deski do krojenia. Jeśli masz dyfuzor, możesz również użyć kilku kropli olejku cytrusowego i umieścić go obok deski do krojenia.

Obraz

#6 Błyskawicznie posiekaj zioła

Pomoże Ci w tym nóż do pizzy! Doskonale nadaje się do krojenia małych produktów, takich jak np. zielona cebula lub szczypiorek.

Obraz

#7 Zrób zapasy czosnku

Obieranie i krojenie czosnku za każdym razem przed gotowaniem może być czasochłonne i robić dodatkowy bałagan. Możesz rozwiązać ten problem, po prostu przygotowując torebkę strunową pełną drobno posiekanego czosnku. Spłaszcz go, podziel na sekcje i zamroź. Podczas gotowania możesz po prostu odłamać kwadrat i dodać go do garnka.

Obraz

#8 Nie wyrzucaj pojemnika po sosie sojowym

Możesz łatwo nadać mu drugie, równie przydatne życie. Wlej do niego oliwę z oliwek i używaj do skrapiania nią sałaty.

Obraz

#9 Spraw, aby Twój burger był soczysty

Czasami może się zdarzyć, że mięso po grillowaniu wydaje się być suche. Aby temu zapobiec wystarczy kostka lodu. Połóż ją na kotlecie i pozwól się stopić. Następnie po prostu odwróć kotleta i grilluj jak zwykle.

Obraz

#10 Nieprzywierający grill

Prosty ziemniak może zapobiec przywieraniu mięsa i ryb do grilla i zaoszczędzić czas podczas sprzątania. Potnij ziemniaka na pół i po prostu przetrzyj nim kratkę grillową. Skrobia ziemniaczana stworzy barierę, która pomoże Ci upiec nawet delikatne mięso.

Obraz

#11 Proste obieranie czosnku

Będziesz potrzebować tylko miski, ciepłej wody i główki czosnku. Wlej wodę do miski, umieść tam czosnek i odstaw na około 5 minut. Po tym czasie skórka powinna od razu się zsunąć. Co więcej, nie będzie prawie żadnego bałaganu!

Obraz

Wybrane dla Ciebie