Porady11 kuchennych trików, których nie powstydziłby się nawet Gordon Ramsay

11 kuchennych trików, których nie powstydziłby się nawet Gordon Ramsay

11 kuchennych trików, których nie powstydziłby się nawet Gordon Ramsay
Ewa
14.10.2020 10:29, aktualizacja: 18.09.2023 12:47

Pomysłów na to, jak ułatwić sobie pracę w kuchni nigdy za wiele!

#1 Błyskawiczne obieranie pomidorów

O zalaniu ich gorącą wodą wiedzą chyba wszyscy. Ten patent pozostał jednak trochę w cieniu. Nabij pomidora na widelec i potrzymaj ok. 10 cm nad płomieniem palnika. Uważaj oczywiście na swoje ręce!

Obraz

#2 Chroń swoje ręce podczas krojenia ostrych papryczek

Kto chociaż raz dotknął nosa lub oczu po krojeniu ostrej papryczki naprawdę doceni tę radę. Na dłonie wylej łyżeczkę oleju lub oliwy z oliwek i wetrzyj. Powstanie tłusta bariera, która ochroni drobne ranki na dłoniach przed palącą mocą papryczek.

Obraz

#3 Użyj liści sałaty, żeby zabezpieczyć awokado

Liście sałaty mogą służyć jako ekologiczne opakowanie. Otwarte awokado można po prostu zawinąć w jeden z nich i pozostawić w lodówce do tygodnia.

Obraz

#4 Jabłkowy sok bez sokowirówki

Możesz nadal cieszyć się świeżym sokiem jabłkowym, nawet jeśli nie masz sokowirówki. Wystarczy włożyć jabłko do zamrażarki i pozostawić do całkowitego zamrożenia. Następnie wyjmij je i pozwól mu się roztopić. Teraz możesz wziąć szklankę i po prostu ścisnąć jabłkoręką, aby uzyskać sok jabłkowy.

Obraz

#5 Podczas krojenia cebuli używaj olejków eterycznych.

Niektóre olejki eteryczne mogą zapobiec płakaniu podczas przygotowywania cebuli. Możesz dodać olejek goździkowy do miski z ciepłą wodą i umieścić go obok deski do krojenia. Jeśli masz dyfuzor, możesz również użyć kilku kropli olejku cytrusowego i umieścić go obok deski do krojenia.

Obraz

#6 Błyskawicznie posiekaj zioła

Pomoże Ci w tym nóż do pizzy! Doskonale nadaje się do krojenia małych produktów, takich jak np. zielona cebula lub szczypiorek.

Obraz

#7 Zrób zapasy czosnku

Obieranie i krojenie czosnku za każdym razem przed gotowaniem może być czasochłonne i robić dodatkowy bałagan. Możesz rozwiązać ten problem, po prostu przygotowując torebkę strunową pełną drobno posiekanego czosnku. Spłaszcz go, podziel na sekcje i zamroź. Podczas gotowania możesz po prostu odłamać kwadrat i dodać go do garnka.

Obraz

#8 Nie wyrzucaj pojemnika po sosie sojowym

Możesz łatwo nadać mu drugie, równie przydatne życie. Wlej do niego oliwę z oliwek i używaj do skrapiania nią sałaty.

Obraz

#9 Spraw, aby Twój burger był soczysty

Czasami może się zdarzyć, że mięso po grillowaniu wydaje się być suche. Aby temu zapobiec wystarczy kostka lodu. Połóż ją na kotlecie i pozwól się stopić. Następnie po prostu odwróć kotleta i grilluj jak zwykle.

Obraz

#10 Nieprzywierający grill

Prosty ziemniak może zapobiec przywieraniu mięsa i ryb do grilla i zaoszczędzić czas podczas sprzątania. Potnij ziemniaka na pół i po prostu przetrzyj nim kratkę grillową. Skrobia ziemniaczana stworzy barierę, która pomoże Ci upiec nawet delikatne mięso.

Obraz

#11 Proste obieranie czosnku

Będziesz potrzebować tylko miski, ciepłej wody i główki czosnku. Wlej wodę do miski, umieść tam czosnek i odstaw na około 5 minut. Po tym czasie skórka powinna od razu się zsunąć. Co więcej, nie będzie prawie żadnego bałaganu!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także