11 zdjęć dzieci z całego świata z ich tygodniowym menu. "Zaskoczył nas chłopiec z Dubaju"

Mówi się, że jesteśmy tym, co jemy. A to, co jemy różni się w zależności od tego, skąd pochodzimy. Fotograf Gregg Segal podróżował po całym świecie, żeby stworzyć nietypowy projekt, w którym fotografuje dzieci z całego świata w towarzystwie ich jedzenia.

Obrazek
Ewa

#1 Kawakaniha, 9 lat, Brazylia

Dieta Kawakaniha jest bardzo prosta i składa się głównie z ryb, tapioki, owoców i orzechów. Podróż do szkoły zajmuje jej 31 godzin, więc dziewczynka jeździ tam tylko kilka razy w roku.

Obrazek

#2 Anchal, 10 lat, Indie

Jej ojciec zarabia mniej niż 5 dolarów dziennie, co wystarczy, by mama przygotowała od podstaw curry z okrą i kalafiorem, soczewicę i placki z mąki. Podczas spacerów Anchal zbiera kolorowe opakowania czekolady, które znajduje przy drodze obok sklepu spożywczego.

Obrazek

#3 Meissa, 11 lat, Senegal

Uwielbia kozie mięso i słodkie potrawy, takie jak owsianka, chociaż w swoim tygodniowym dzienniczki odntował, że zjadł mało mięsa. Częściej sięgał po francuski chleb nadziewany spaghetti, groszkiem lub smażonymi ziemniakami. Meissa kocha futbol i ma nadzieję, że zostanie gwiazdą, jak Messi czy Ronaldo.

Obrazek

#4 Hank, 8 lat, Kalifornia, Stany Zjednoczone

Szczególnie lubi aromat roztopionego masła i czosnku. Jego rodzice uprawiają sporo warzyw, m.in pomidorki koktajlowe, karczochy, cukinię, szpinak, granaty i bataty.

Obrazek

#5 Beryl, 8 lat, Malezja

Najwcześniejsze wspomnienie Beryl o jedzeniu to owsianka i ciasto. Jej ulubionym daniem jest spaghetti z sosem carbonara. Beryl hoduje kapustę pak choy i szpinak w swoim balkonowym ogrodzie, nie wolno jej pić napojów gazowanych i za nic w świecie nie zje imbiru.

Obrazek

#6 Rosalie, 10 lat, Francja

Ma zdrową dietę z dużą ilością świeżych ryb. Zawdzięcza to swojemu ojcu, który jest restauratorem. To on który nauczył ją robić naleśniki, sałatki i soczewicę z kiełbasą. Jedyne potrawy, których nie zje, to ratatouille, szpinak i ogórek

Obrazek

#7 June, 8 lat, Niemcy

Ulubionym daniem dziewczynki jest sznycel. Nie przepada za curry i truflami i do tej pory nie lubiła też brokułów. Jednym z jej życzeń jest lot na księżyc, choć wolałaby skupić się na życzeniach, które się spełnią.

Obrazek

#8 Andrea, 9 lat, Włochy

Ulubionym daniem Andrea jest makaron carbonara z dużą ilością boczku. Uwielbia zapach kwiatów pomarańczy i wiśni. Nie dotknie kalafiora.

Obrazek

#9 Yusuf, 9 lat, Dubaj

Yusuf uwielbia gotowanie swojej mamy, choć sam potrafi zrobić jajecznicę i tosty. Mama Yusufa przyjechała do Dubaju z Irlandii, by pracować jako cukiernik i producent czekolady.

Musimy przyznać, że to właśnie chłopiec z Dubaju najbardziej nas zaskoczył. W jego kuchni można zobaczyć dużo dań z kultury zachodniej. Takie jak pizza, tosty i popcorn.

Obrazek

#10 Henrico, 10 lat, Brazylia

J ego ulubionym daniem jest Feijoada- brazylijski gulasz z czarnej fasoli i wieprzowiny, podawany z białym ryżem, „farofą” (smażoną mąką z manioku) i kapustą. Uwielbia też desery: suflet czekoladowy, Toblerone, tost z masłem posypany kakao.

Obrazek

#11 Daria, 6 lat, USA

Daria uwielbia bekon, makaron, popcorn z masłem, mleczną czekoladę i inne słodycze, zwłaszcza lody miętowo-czekoladowe. Nie lubi żadnych owoców i warzyw, Nawet jako małe dziecko nie jadła ugniecionych bananów czy musu jabłkowego

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników