13 najdziwniejszych potraw z całego świata, które odważą się spróbować tylko nieliczni
Poznawania nowych kultur zdecydowanie nie obędzie się bez spróbowania lokalnej kuchni. Niektóre potrawy mogą być jednak kontrowersyjne dla części Europejczyków.
10.03.2021 13:59
#1 Kurze łapki, Azja Wschodnia, Karaiby, Ameryka Południowa i Afryka Południowa
Popularna, chociaż wciąż niestandardowa dla nas potrawa. Kurza łapka składa się głównie ze skóry i ma galaretowatą konsystencję. Nie każdemu taka koścista przystawka przypadnie do gustu.
#2 Shirako, Japonia
Popularny przysmak w Japonii to po prostu... rybi mlecz (np. dorsza), który swoim wyglądam przypomina nieco zwoje mózgowe. Są to woreczki z rybią spermą o lekko słonym i delikatnie słodkim smaku.
#3 Balut, Filipiny
Tę potrawę znajdziesz też w innych krajach azjatyckich, jednak to w Wietnamie i na Filipinach cieszy się największą popularnością.
Bardzo kontrowersyjna i odpychająca potrawa. Jest to ugotowane jajko z małą kaczuszką w środku. Zjada się całość, łącznie z embrionem, piórami i dziobem.
#4 Smażone tarantule, Kambodża
Chrupiąca przekąska, smażona w głębokim tłuszczu, podobno wygląda gorzej niż smakuje. Przypomina w smaku kraba. Spróbujesz
#5 Zupa z białych mrówek, Laos
Jedzenie insektów może być dla nas odpychająca, jednak w krajach azjatyckich są naprawdę popularne.
Jedna z bardziej niezwykłych zup na świecie Gaeng Kai Mot Daeng, łączy w sobie mieszankę jaj mrówek i częściowych zarodków białej mrówki oraz kilka małych mrówek, aby dodać kwaśności. Jest podobno bardzo smaczna: ostra i jednocześnie delikatna, z posmakiem "krewetek".
#6 Airag, Mongolia
Jest to rodzaj piwnego napoju, który powstaje na bazie fermentowanego mleka końskiego. Mocno schłodzone serwowane jest tradycyjnie w filiżance w kształcie misy.
#7 Casu Marzu, Włochy
Tym razem nie odlatujemy daleko. Znany na Sardynii ser wytwarzany jest na bazie pecorino, który... naprawdę się zepsuł. Do środka dodawane są larwy serowych muszek, które trawią tłuszcze. W rezultacie otrzymujemy ser o ostrym smaku, który możemy zjeść w wersji z robakami lub bez.
#8 Muktuk, Grenlandia
Tradycyjny posiłek Eskimosów składający się z mrożonej skóry wieloryba i tłuszczu, muktuk jest zwykle podawany na surowo lub marynowany. Ma kilka warstw: skórkę (która podobno smakuje jak orzechy laskowe), tłuszcz (gumowaty) i warstwę ochronną pomiędzy nimi (jeszcze bardziej gumowatą). Jest cennym źródłem witaminy C i D.
#9 Szarańcze, Izrael
Smażona w głębokim tłuszczu i oblana czekoladą przekąska jest do dostania na izraelskich targowiskach.
#10 Surstromming, Szwecja
Nasz bałtycki śledź w nieco mniej znanej odsłonie. Poddawany jest fermentacji w towarzystwie dużej ilości soli, która ma zatrzymać gnicie.
Obecnie spotykany głównie w puszce w solance, po otwarciu wydziela tak ostry aromat, że zwykle trzeba go jeść na zewnątrz.
#11 Escamol, Meksyk
Danie to, znane również jako „kawior owadów”, składa się z jadalnych larw i poczwarek mrówek. Uważany za coś w rodzaju przysmaku, podobno ma konsystencję twarogu i maślany, orzechowy smak. Podawany jest jako dodatek do tacos dla odważnych.
#12 Świnka morska, Ameryka Południowa
Dla nas- zwierzątko domowe. W Ameryce Południowej- przysmak. Zwykle pieczona i podawana w całości, w smaku podobno przypomina królika.
No cóż, dla nas królik i kurczak to norma, więc nie ma co oceniać!
#13 Rocky Mountain Oysters - Stany Zjednoczone
Chociaż nazwa może sugerować, że ta potrawa składa się z ostryg to... nic bardziej mylnego! Są to jądra byka głęboko zanurzone w cieście z mąki, pieprzu i soli i smażone w głębokim tłuszczu.