3 sposoby na przepyszne, owocowe sorbety, których koniecznie powinieneś spróbować
Sorbet to orzeźwiający, mrożony deser, pochodzący z Azji. Jego głównym składnikiem są mrożone owoce oraz słodzona woda. Niektórzy nawet dodają do niego wino lub likier!
Ala Krauzowicz
22.07.2016 17:04
Gotowy sorbet można kupić w sklepie lub lodziarni. Dzisiaj natomiast pokażę ci, jak przyrządzić go samodzielnie w domu. Jest na pewno zdrowszy niż ten sklepowy, ponieważ nie zawiera chemii.
A więc do dzieła! Przepis poniżej.
#1 Sorbet malinowy
- 230 ml wody
- 230 g cukru
- 805 g malin
- 115 ml soku z cytryny
1. Do garnka wlej wodę, cukier, 460 g malin i podgrzewaj na średnim ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, duś przez 30 minut.
2. Uzyskany syrop przelej przez durszlak, dobrze wszystko dociśnij i zachowaj zawartość miski pod durszlakiem. Ostudź do temperatury pokojowej.
3. Do blendera wlej zawartość miski, 345 g malin i sok z cytryny. Dobrze wszystko zmiksuj.
4. Zawartość blendera przelej do pojemnika do zamrażania. Mroź przez 12 godzin. Po wyjęciu z zamrażarki poczekaj 5-10 minut, aż podasz sorbet.
#2 Sorbet o smaku mango i ananasa
- 230 ml wody
- 230 g cukru
- 690 g mango pokrojonego w kostkę
- 345 g ananasa pokrojonego w kostkę
- 115 ml soku z cytryny
1. Do garnka wlej wodę, cukier, 345 g mango i podgrzewaj na średnim ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, duś przez 30 minut.
2. Uzyskany syrop przelej przez durszlak, dobrze wszystko dociśnij i zachowaj zawartość miski pod durszlakiem. Ostudź do temperatury pokojowej.
3. Do blendera wlej zawartość miski, 345 g mango, ananasa i sok z cytryny. Dobrze wszystko zmiksuj.
4. Zawartość blendera przelej do pojemnika do zamrażania. Mroź przez 12 godzin. Po wyjęciu z zamrażarki poczekaj 5-10 minut, aż podasz sorbet.
#3 Sorbet o smaku truskawek i kiwi
- 230 ml wody
- 230 g cukru
- 575 g pokrojonych truskawek
- 115 g pokrojonego kiwi
- 115 ml soku z cytryny