3 sposoby na przepyszne, owocowe sorbety, których koniecznie powinieneś spróbować

Sorbet to orzeźwiający, mrożony deser, pochodzący z Azji. Jego głównym składnikiem są mrożone owoce oraz słodzona woda. Niektórzy nawet dodają do niego wino lub likier!

3 sposoby na przepyszne, owocowe sorbety, których koniecznie powinieneś spróbować
Ala Krauzowicz

22.07.2016 17:04

Gotowy sorbet można kupić w sklepie lub lodziarni. Dzisiaj natomiast pokażę ci, jak przyrządzić go samodzielnie w domu. Jest na pewno zdrowszy niż ten sklepowy, ponieważ nie zawiera chemii.

A więc do dzieła! Przepis poniżej.

Obraz

#1 Sorbet malinowy

Obraz
  • 230 ml wody
  • 230 g cukru
  • 805 g malin
  • 115 ml soku z cytryny

1. Do garnka wlej wodę, cukier, 460 g malin i podgrzewaj na średnim ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, duś przez 30 minut.

Obraz

2. Uzyskany syrop przelej przez durszlak, dobrze wszystko dociśnij i zachowaj zawartość miski pod durszlakiem. Ostudź do temperatury pokojowej.

Obraz

3. Do blendera wlej zawartość miski, 345 g malin i sok z cytryny. Dobrze wszystko zmiksuj.

Obraz

4. Zawartość blendera przelej do pojemnika do zamrażania. Mroź przez 12 godzin. Po wyjęciu z zamrażarki poczekaj 5-10 minut, aż podasz sorbet.

Obraz

#2 Sorbet o smaku mango i ananasa

Obraz
  • 230 ml wody
  • 230 g cukru
  • 690 g mango pokrojonego w kostkę
  • 345 g ananasa pokrojonego w kostkę
  • 115 ml soku z cytryny

1. Do garnka wlej wodę, cukier, 345 g mango i podgrzewaj na średnim ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, duś przez 30 minut.

Obraz

2. Uzyskany syrop przelej przez durszlak, dobrze wszystko dociśnij i zachowaj zawartość miski pod durszlakiem. Ostudź do temperatury pokojowej.

Obraz
Obraz

3. Do blendera wlej zawartość miski, 345 g mango, ananasa i sok z cytryny. Dobrze wszystko zmiksuj.

Obraz

4. Zawartość blendera przelej do pojemnika do zamrażania. Mroź przez 12 godzin. Po wyjęciu z zamrażarki poczekaj 5-10 minut, aż podasz sorbet.

Obraz

#3 Sorbet o smaku truskawek i kiwi

Obraz
  • 230 ml wody
  • 230 g cukru
  • 575 g pokrojonych truskawek
  • 115 g pokrojonego kiwi
  • 115 ml soku z cytryny

1. Do garnka wlej wodę, cukier, 460 g truskawek i podgrzewaj na średnim ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, duś przez 30 minut.

Obraz

2. Uzyskany syrop przelej przez durszlak, dobrze wszystko dociśnij i zachowaj zawartość miski pod durszlakiem. Ostudź do temperatury pokojowej.

Obraz

3. Do blendera wlej zawartość miski, 115 g truskawek, kiwi i sok z cytryny. Dobrze wszystko zmiksuj.

Obraz

Zawartość blendera przelej do pojemnika do zamrażania. Mroź przez 12 godzin. Po wyjęciu z zamrażarki poczekaj 5-10 minut, aż podasz sorbet.

Obraz

Który sposób spodobał ci się najbardziej?

kulinariaprzepisyprzepisy kulinarne
Wybrane dla Ciebie