Dzięki tej liście więcej nie użyjesz soli. Zdradzamy najzdrowsze zamienniki

Sól to bez wątpienia najpopularniejsza przyprawa, której używa każdy z nas. Istnieją jednak jej zdecydowanie zdrowsze zamienniki i znajdziesz je w swojej domowej kuchni. Czym zastąpić sól?

Czym zastąpić sólCzym zastąpić sól - Pyszności; Foto Canva
Karol Wiak

Niezwykle ciężko jest wyobrazić sobie przygotowywanie posiłków bez zastosowania soli. Jest zdecydowanie najpopularniejszą i z drugiej strony tanią przyprawą, która podkreśla smak dań i ma właściwości konserwujące dla wielu produktów obecnych w naszej codziennej diecie. Co ważne, spożywanie soli w dużych ilościach jest szkodliwe. Odpowiedź na pytanie czym zastąpić sól może być skomplikowana, ale można ją śmiało zastąpić przyprawami, które znajdziesz w swojej kuchni.

Czym zastąpić sól?

Nie trzeba używać drogich przypraw, by zastąpienie soli stało się możliwe. Większość z nich używamy do przyprawiania dań i nawet nie zdajemy sobie sprawy z faktu, że możemy nimi zastąpić popularną sól. Poznajmy 5 najlepszych i najzdrowszych zamienników soli.

Sól himalajska

Obrazek
Sól himalajska - fot. pictavio / pixabay.com, CC0

Dobrze jest zastąpić sól zdecydowanie lepszymi wariantami tej przyprawy. Himalajska wersja uznawana jest za najzdrowszą - zawiera bowiem wiele cennych substancji mineralnych i elektrolitów, takich jak: magnez, żelazo, jod,  cynk, wapń. Co ważne, nie jest w żaden sposób przetwarzana, a jej kryształki są w pełni naturalne i czyste. Nie jest szkodliwa, a jej składniki są łatwo przyswajalne przez organizm.

Sól morska

Sól morska to kolejny wariant, którym można zastąpić sól jodowaną. Co prawda, ma podobną ilość sodu, co zwykła sól, ale zawiera wiele ważnych składników mineralnych, podobnie jak sól himalajska. Nie zawiera żadnych substancji chemicznych, a wyróżnia się zdecydowanie lepszymi walorami smakowymi niż zwykła sól jodowana.

Sól niskosodowa

To ta wersja soli, która w szczególności jest polecana dla osób, borykających się z chorobami serca i podwyższonym ciśnieniem tętniczym. Sód jest tu zastępowany potasem i magnezem, które usprawniają pracę naszego organizmu. Smak jest podobny do soli jodowanej, ale ta wersja jest zdecydowanie zdrowsza.

Zioła dedykowane poszczególnym potrawom

Obrazek
Pinterest

Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić sól, to świetnym rozwiązaniem może okazać się mieszkanka ziół, które często znajdziesz w swoim przyprawniku. Odpowiednie połączenie ziół, nie tylko będzie imitować smak soli, ale pozwoli ją w pełni zastąpić. Przyprawiając dania mięsne, dobrze jest użyć bazylii. Do drobiu idealnie nada się estragon i szałwia. Zupy doprawisz majerankiem i lubczykiem, a sałatki - pietruszką lub tymiankiem.

Domowa mieszanka dostępnych ziół i przypraw

A gdyby tak dać wszystkiego po trochu? Niezależnie czy przyprawiasz aromatyczne krewetki, czy kotleta schabowego, są pewne mieszanki ziół, które pozwolą nadać potrawom odpowiedniego smaku. Zastąpienie soli będzie możliwe, jeśli połączysz majeranek, bazylię, oregano, estragon, kolendrę, pieprz czarny, cząber, gorczycę i lubczyk. Nie tylko zastępują niezdrową sól, ale są bardzo aromatyczne i pozwalają wydobyć z potraw ten najlepszy i niepowtarzalny smak!

Mieszankę ziół i zamienniki soli możesz wykorzystać do przyprawienia gniecionych, chrupiących ziemniaków z dodatkiem czosnku:

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom