5 podstawowych czynności, które są niezbędne, by dobrze gotować - według Gordona Ramsaya

Kto nie chciałby gotować jak mistrz? A w szczególności jak mistrz Ramsay?
Znany kucharz i restaurator zdradził, jakie podstawowe umiejętności powinien posiadać każdy z nas, żeby gotować jak zawodowiec.

Obrazek
Ewa

#1 Siekanie cebuli

Jak zrobić to szybko i bez łez? Cebulę przetnij na pół jak najbliżej korzenia- mimo że większość z nas zwykle zaczyna od usunięcia tego zgrubienia. Obróć cebulę i wykonaj dwa równoległe do deski cięcia i pokrój w kostkę. Ta instrukcja może wyglądać prosto, ale spróbuj wykorzystać ten sposób: na pewno ułatwi Ci pracę z cebulą.

Obrazek

#2 Gotowanie ryżu

Ryż przed gotowaniem koniecznie przepłucz w zimnej wodzie.

„Zawsze zaczynaj od zimnej wody. Następnie jak najszybciej ją zagotuj, a później gotuj na wolnym ogniu przez 8–10 minut. To sekret gotowania wspaniałego ryżu - pozwól mu gotować się na parze. Nie podnoś pokrywki!zdradza Gordon Ramsay

Swój ryż możesz wzbogacić 3 rozgniecionymi w palcach ziarnami kardamonu i 2 gwiazdkami anyżu. Dodaj sól, pieprz i gotuj. Ta indyjska wersja ryżu Gordona Ramsaya na pewno Cię zaskoczy!

Obrazek

#3 Skórowanie ryby

Usunięcie skóry i wszystkich ości może być męczącą i czasochłonną pracą, jednak warto spędzić nad tym chwilę. Gordon zdradza, jak ułatwić sobie to zadanie

Zacznij od końca fileta i zrób małe cięcie układając nóż prawie równolegle do skóry tak, żeby wszedł właśnie między te dwie części. Następnie chwyć za skórę i pociągaj ją w swoją stronę- ułatwi Ci to prowadzenie noża. Kiedy dojedziesz do 1/3 długości sprawdź, jak blisko skóry przylega nóż i odciągnij skórę.

Obrazek

Pomocnym trikiem jest owinięcie sobie kawałków skóry wokół palca: dzięki temu chwyt będzie pewniejszy i jeszcze wygodniej będzie Ci przesuwać nóż.

Obrazek

Następnie chwyć za pęsetę i wyciągnij ości. To mozolna praca nad którą trzeba trochę posiedzieć, ale w efekcie dostajemy perfekcyjnego fileta.

#4 Ostrzenie noża

Chyba każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak ważny jest dobrze naostrzony nóż.

"Tępy nóż jest niebezpieczniejszy niż ostry. Ostrz (nóż) przed każdym użyciem- w tym tkwi sekret. Rób to pod kątem 45 stopni w stosunku do ostrzałki. Koniecznie trzymaj palce za metalowym zabezpieczeniem. Zacznij od początku ostrza i przesuń całą krawędź po ostrzałce w kierunku końca.
Obrazek

#5 Perfekcyjnie ugotowany makaron

Bardzo łatwo rozgotować lub przegotować makaron, a to już duża kuchenna zbrodnia :)

Do garnka wlej wodę i dopraw ją solą przed zagotowaniem.
Gordon Ramsay dodaje też olej. Jest to sporna kwestia, ale dziś chcemy pokazać jak robi to mistrz Ramsay.
Nie opuszczaj makaronu: żeby uniknąć posklejania się nitek obracaj je w trakcie gotowania.
Prawdziwy kucharz nie boi się timera: użyj go, żeby nie przegotować makaronu

Obrazek

A jakie kuchenne czynności, według Ciebie, powinien opanować do perfekcji każdy Masterchef?

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita