6 ciekawostek na temat jedzenia, o których nie każdy chce wiedzieć

Czasami nawet pozornie oczywiste rzeczy mogą nas szokować. Nie inaczej było w przypadku tych osób.

Obrazek
Ewa

#1 Salami jest technicznie surowym produktem

Do jego produkcji dodaje się "dobre" bakterie, które obniżają pH do tego stopnia, że szkodliwe bakterie, takie jak np. coli i listeria nie mogą przetrwać, co sprawia, że ich jedzenie jest bezpieczne. Nie wspominając o fajnym grzybie, który rośnie na osłonce, aby chronić go przed zbytnim wysuszeniem.

Obrazek

#2 Krowie odchody praktycznie zawsze wpadają do mleka

To wszystko przez lokalizację wymion. Spokojnie, sklepowe mleko jest oczyszczane i pasteryzowane. "Wkładkę" znajdziesz jedynie w tym prosto od krowy ;)

Obrazek

#3 Miód nie nadaje się dla dzieci poniżej 1 roku życia

Spożycie występującej w miodzie bakterii Clostridium botulinum może spowodować u niemowląt (poniżej pierwszego roku życia) chorobę zwaną botulinizmem. Poza tym, miód może silnie uczulać.

Obrazek

#4 Istnieje ser, który celowo zawiera żywe larwy robaków.

Casu marzu to ser pochodzący z Sardynii, przy produkcji którego używa się larw much Piophila casei. Biorą one udział w procesie fermentacji i nadają nietypowy, nieco podobny do gorgonzoli, smak.

Obrazek

#5 Badania wykazały, że jednym z najbrudniejszych miejsc w restauracjach jest maszyna do lodu

Po prostu- nie wszędzie czyści się ją regularnie.

Obrazek

#6 Do barwienia niektórych cukierków używa się żywicy

Pochodzi ona z wydzieliny owadów zwanych czerwcami.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki