6 pysznych wariacji z okazji Międzynarodowego Dnia Placków Ziemniaczanych

Chrupiące, gorące i przepyszne- takie są placki ziemniaczane! Jemy je różnie, czasem inaczej nazywamy, ale nie można odmówić im jednego- kochamy je wszyscy!

Obrazek
Ewa

Znane są na całym świecie

Swoją historią sięgają aż XVII wieku! Chociaż mogłyby się wydawać takie "nasze", to swoimi korzeniami docierają do Węgier.
Charakterystyczną cechą polskich placków jest dodatek startej cebuli w środku.

Sposobów podania jest mnóstwo

Ze śmietaną i cukrem, solą i pieprzem, musem jabłkowym, gulaszem, sosami- opcji jest naprawdę mnóstwo! Placki ziemniaczane są naprawdę pyszną bazą.

#1 Placek ziemniaczany w wersji XXL z serem, boczkiem i jajkami

Porządny, sycący i przepyszny placek! Idealna opcja na obiad

Obrazek

#2 Zoodlerowe placki ziemniaczane z gulaszem

Placki i gulasz to klasyczne połączenie, które każdemu przypadnie do gustu

Obrazek

#3 Placki ziemniaczane z piekarnika

Mniej tłusta, ale nie mniej pyszna wersja :)

Obrazek

#4 Nietypowe placki ziemniaczane w formie roladek

Czasami warto spróbować czegoś innego, a roladka z serem żółtym, serkiem śmietankowym i szynką może być pyszną odskocznią.

Obrazek

#5 Ziemniaczany burger

Placki zamiast bułki? Wchodzę w to!

Obrazek

#6 Placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym

Nasze domowe smaki, obowiązkowo z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany ;)

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami