7 faktów na temat bezpieczeństwa żywności, o których mogłeś nie wiedzieć

Bez względu na to, czy gotujesz codziennie, czy robisz to raczej od święta- warto zadbać o bezpieczeństwo i higienę w kuchni.

Obrazek
Ewa

#1 Czekolada z białym lub szarym nalotem nadaje się do jedzenia

Chociaż powstająca warstwa nalotu nie wydaje się być zbyt apetyczna, to jest jak najbardziej bezpieczna. Proces zachodzi, gdy tłuszcze z masła kakaowego oddzielają się od kakao.

Obrazek

#2 Zasada "5 sekund" nie działa

Mam nadzieję, że wiedzą o tym wszyscy, ale lepiej jednak powiedzieć to jeszcze raz.

Obrazek

#3 Resztki jedzenia powinieneś wyrzucić z lodówki po 3-4 dniach

Wszyscy wiemy, że niektóre rodzaje bakterii mogą powodować choroby. Jednak, jak się wydaje, rodzaje bakterii, które nie wpływają na zapach, smak ani wygląd żywności. Dlatego ważne jest, aby zamrozić lub wyrzucić schłodzone resztki w ciągu 3- 4 dni.

Obrazek

#4 Masło najlepiej przechowywać w lodówce

Wszyscy wiemy, jak irytujące jest smarowanie masłem jeszcze zimnego i twardego chleba. Jednak eksperci twierdzą, że pozostawienie masła w cieplejszych temperaturach może przyspieszyć tempo wzrostu drobnoustrojów powodujących psucie się. Dlatego zawsze najlepiej przechowywać masło w lodówce, aby uniknąć nietypowych lub nieprzyjemnych smaków.

Obrazek

#5 Nie zaleca się mycia mięsa przed obróbką

Opłukanie usuwa tylko część bakterii, które znajdują się na powierzchni. Dodatkowo, pryskająca woda roznosi je po całej kuchni.

Obrazek

#6 Deska do krojenia jest nawet 200x brudniejsza niż deska sedesowa

Jak się okazuje mycie go po każdym użyciu nie chroni przed wszystkimi bakteriami.
Zaleca się mieć kilka desek do krojenia, aby można było ich używać do różnych rodzajów potraw. Oprócz tego należy regularnie zmieniać deski do krojenia, ponieważ bakterie mogą ukrywać się w zadrapaniach i szczelinach, a tym samym zanieczyszczać inne produkty spożywcze.

Obrazek

#7 Jajka należy przygotowywać w min. 70 st. Celsjusza

Jeśli chodzi o jajka, zwykle trudno jest stwierdzić, czy jest w porządku, patrząc na ich zewnętrzną skorupkę. Wszelkie potrawy z jajek należy gotować, aż ich temperatura wewnętrzna osiągnie 70 stopni. No, chyba że jesteś pewien świeżości i pochodzenia swoich jaj :)

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione