Porady7 trików na przechowywanie produktów. Jeszcze dłużej będą świeże, a Ty nic nie zmarnujesz

7 trików na przechowywanie produktów. Jeszcze dłużej będą świeże, a Ty nic nie zmarnujesz

7 trików na przechowywanie produktów. Jeszcze dłużej będą świeże, a Ty nic nie zmarnujesz
Ewa

06.11.2020 08:32, aktual.: 18.09.2023 12:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Marnowanie jedzenia to coś, czego za wszelką cenę powinniśmy unikać. Zobacz, jak sprawić, żeby służyło nam dłużej.

#1 Mleko możesz zamrozić

Otworzyłeś mleko, ale już wiesz, że nie dasz rady zużyć go do końca? Wrzuć je do zamrażarki! Pamiętaj, że pod wpływem niskiej temperatury zwiększy ono swoją objętość, więc jeśli masz pełną butelkę- przelej je do pojemnika o większej objętości.

Obraz

#2 Podobnie jak i jajka

Czasami dostajemy więcej jaj niż jesteśmy w stanie zużyć. Albo po prostu korzystamy z samych białek, a żółtka są nam zbędne. Zamroź je w pojemnikach na lód z odrobiną soli lub cukru, aby zachowały swoją konsystencję.

Obraz

#3 Resztki sosu

Mięso zjedzone, a sos (dziwnym sposobem) został? Nie wylewaj go! Przełóż do torby do mrożenia i wyciągnij, gdy najdzie Cię ochota.

Obraz

#4 Za dużo jabłek

Chociaż z natury jabłka są dość żywotne, to okazuje się, że mogą stać jeszcze dłużej. Włóż je do lodówki! Najważniejsze jest to, żeby nie obijały się o inne produkty i o siebie. Możesz je zabezpieczyć w prosty sposób- zawiń owoc w gazetę.

Obraz

#5 Marchewki włóż do piasku

Ogrodnicy zalecają przechowywanie marchwi w piasku, co wcale nie jest zaskakujące: piasek zmniejsza parowanie wody i spowalnia gnicie. Pamiętaj, że nie może być to jednak pierwszy lepszy piasek z piaskownicy :)

Obraz

#6 Szczypiorek wsadź do wody

Pęczki cebuli mogą dłużej zachować świeżość, jeśli przechowujesz je w słoiku wypełnionym wodą. Ścinaj cebulę tam, gdzie potrzebujesz, a będzie rosła.

Obraz

#7 Świeże zioła i sałatę wrzuć do słoika

Szklany słoik to najlepszy pojemnik na świeże zioła. Zielenina nie psuje się, nie więdnie, nie wysycha ani nie traci swojego aromatu.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także