7 trików na przechowywanie produktów. Jeszcze dłużej będą świeże, a Ty nic nie zmarnujesz

Marnowanie jedzenia to coś, czego za wszelką cenę powinniśmy unikać. Zobacz, jak sprawić, żeby służyło nam dłużej.

Obrazek
Ewa

#1 Mleko możesz zamrozić

Otworzyłeś mleko, ale już wiesz, że nie dasz rady zużyć go do końca? Wrzuć je do zamrażarki! Pamiętaj, że pod wpływem niskiej temperatury zwiększy ono swoją objętość, więc jeśli masz pełną butelkę- przelej je do pojemnika o większej objętości.

Obrazek

#2 Podobnie jak i jajka

Czasami dostajemy więcej jaj niż jesteśmy w stanie zużyć. Albo po prostu korzystamy z samych białek, a żółtka są nam zbędne. Zamroź je w pojemnikach na lód z odrobiną soli lub cukru, aby zachowały swoją konsystencję.

Obrazek

#3 Resztki sosu

Mięso zjedzone, a sos (dziwnym sposobem) został? Nie wylewaj go! Przełóż do torby do mrożenia i wyciągnij, gdy najdzie Cię ochota.

Obrazek

#4 Za dużo jabłek

Chociaż z natury jabłka są dość żywotne, to okazuje się, że mogą stać jeszcze dłużej. Włóż je do lodówki! Najważniejsze jest to, żeby nie obijały się o inne produkty i o siebie. Możesz je zabezpieczyć w prosty sposób- zawiń owoc w gazetę.

Obrazek

#5 Marchewki włóż do piasku

Ogrodnicy zalecają przechowywanie marchwi w piasku, co wcale nie jest zaskakujące: piasek zmniejsza parowanie wody i spowalnia gnicie. Pamiętaj, że nie może być to jednak pierwszy lepszy piasek z piaskownicy :)

Obrazek

#6 Szczypiorek wsadź do wody

Pęczki cebuli mogą dłużej zachować świeżość, jeśli przechowujesz je w słoiku wypełnionym wodą. Ścinaj cebulę tam, gdzie potrzebujesz, a będzie rosła.

Obrazek

#7 Świeże zioła i sałatę wrzuć do słoika

Szklany słoik to najlepszy pojemnik na świeże zioła. Zielenina nie psuje się, nie więdnie, nie wysycha ani nie traci swojego aromatu.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe