8 kuchennych grzechów, które popełnia wielu z nas. Pozbądź się tych nawyków

Czasami wydaje się, że jeśli robimy coś cały czas to znaczy, że robimy to poprawnie. A jednak każdemu zdarza się mylić. Zobacz, jakie grzechy popełniamy najczęściej w kuchni i zrób mały rachunek sumienia :)

Obrazek
Ewa

#1 Rozmrażanie mięsa w wodzie

Nie raz zdarzyło Ci się pewnie wyciągnąć mięso z zamrażarki i włożyć je do wody, żeby się rozmroziło. Nie powinno się jednak tak robić: takie mięso staje się bardziej podatne na rozwój bakterii. Zostawiając je na blacie stwarzamy drobnoustrojom świetne warunki do wzrostu.
Wyciągnij mięso z zamrażarki i włóż do lodówki, to o wiele lepszy i bezpieczniejszy sposób.

Obrazek

#2 Blendowanie puree

Pyszne i kremowe ziemniaki to wspaniały dodatek do każdego obiadu. Czasami, chcąc ułatwić sobie ich przygotowanie, chwytamy za blender, żeby zamienić je w gładką masę. W efekcie dostajemy lepką i ciężką masę. Tradycyjne ubijanie tłuczkiem jest trochę bardziej pracochłonne, ale dzięki temu nasze puree będzie puszyste i kremowe.

Obrazek

#3 Niemieszanie makaronu

O tym, że makaron należy wrzucić do wrzącej wody wiedzą wszyscy. Ale nie wszyscy pamiętają o mieszaniu. W pierwszych minutach jest to bardzo ważne: dzięki temu nitki makaronu nie sklejają się.

#4 Otwieranie piekarnika podczas pieczenia

Ciasto, babeczki, chleb w piekarniku z okienkiem. Ale to okienko Ci nie wystarcza. Dumny ze swojego wypieku (lub zaniepokojony jego rezultatem) uchylasz drzwiczki, żeby podejrzeć, jak wygląda sytuacja w środku. STOP! Uwalniasz w ten sposób ciepło, przez co ryzyko odpadnięcia ciasta wzrasta.
A zakalec, chociaż może być smaczny, niekoniecznie jest pożądanym efektem.

Obrazek

#5 Przechowywanie razem warzyw i owoców

Czy wiedziałeś, że warzywa i owoce powinno trzymać się oddzielnie? Niektóre owoce (np. jabłka, banany i mango) wydzielają więcej etylenu. Etylen jest naturalnym gazem, który wymusza dojrzewanie owoców. Dlatego przechowywanie warzyw w pobliżu spowoduje, że warzywa dojrzeją i zepsują się znacznie szybciej.

Obrazek

#6 Przyprawianie wszystkiego razem

Gordan Ramsay mówi: "przyprawianie ma warstwy". Oznacza to, że jeśli przepis wymaga przyprawionego kurczaka, następnie przyprawionej cebuli i przyprawionej papryki, każdy element przyprawiasz indywidualnie. Czasami z pośpiechu robimy to wszystko razem na patelni, przez co smaki mogą się zmieszać i w efekcie być nieco płytsze niż zamierzony efekt.

#7 Wkładanie potrawy do nierozgrzanego piekarnika

Przed włożeniem naczynia musisz całkowicie rozgrzać piekarnik. Większość produktów, zwłaszcza wypieków, nie upiecze się prawidłowo, jeśli zostaną wstawione do piekarnika przed jego rozgrzaniem, więc bądź cierpliwy.
Dodatkowo, w porządnie nagrzanym piekarniku potrawy przygotują się szybciej.

#8 Wkładanie gorącego jedzenia do lodówki

Niby eksperci mają różne opinie, niby staramy się wystudzić jedzenie, ale jednak każdemu czasem się spieszy. Zdecydowanie lepszym sposobem będzie rozlanie np. zupy do mniejszych pojemników niż wsadzanie całego gorącego garnka, bo może to skutkować rozwojem bakterii i potrawa może się zwyczajnie zepsuć. Lepiej nie ryzykować!

#9 Mycie rąk tylko raz

Na szczęście społeczna świadomość na temat mycia rąk rośnie, jednak przyznaj się sam przed sobą: czy myjesz ręce także w trakcie gotowania? Po przygotowaniu kurczaka, używaniu kuchennego blendera i przyprawianiu potraw? Z brudu nikt nie umarł, ale z powodu zakażeń można trochę pocierpieć.

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu