8 kuchennych grzechów, które popełnia wielu z nas. Pozbądź się tych nawyków

Czasami wydaje się, że jeśli robimy coś cały czas to znaczy, że robimy to poprawnie. A jednak każdemu zdarza się mylić. Zobacz, jakie grzechy popełniamy najczęściej w kuchni i zrób mały rachunek sumienia :)

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ

#1 Rozmrażanie mięsa w wodzie

Nie raz zdarzyło Ci się pewnie wyciągnąć mięso z zamrażarki i włożyć je do wody, żeby się rozmroziło. Nie powinno się jednak tak robić: takie mięso staje się bardziej podatne na rozwój bakterii. Zostawiając je na blacie stwarzamy drobnoustrojom świetne warunki do wzrostu.
Wyciągnij mięso z zamrażarki i włóż do lodówki, to o wiele lepszy i bezpieczniejszy sposób.

Obrazek

#2 Blendowanie puree

Pyszne i kremowe ziemniaki to wspaniały dodatek do każdego obiadu. Czasami, chcąc ułatwić sobie ich przygotowanie, chwytamy za blender, żeby zamienić je w gładką masę. W efekcie dostajemy lepką i ciężką masę. Tradycyjne ubijanie tłuczkiem jest trochę bardziej pracochłonne, ale dzięki temu nasze puree będzie puszyste i kremowe.

Obrazek

#3 Niemieszanie makaronu

O tym, że makaron należy wrzucić do wrzącej wody wiedzą wszyscy. Ale nie wszyscy pamiętają o mieszaniu. W pierwszych minutach jest to bardzo ważne: dzięki temu nitki makaronu nie sklejają się.

#4 Otwieranie piekarnika podczas pieczenia

Ciasto, babeczki, chleb w piekarniku z okienkiem. Ale to okienko Ci nie wystarcza. Dumny ze swojego wypieku (lub zaniepokojony jego rezultatem) uchylasz drzwiczki, żeby podejrzeć, jak wygląda sytuacja w środku. STOP! Uwalniasz w ten sposób ciepło, przez co ryzyko odpadnięcia ciasta wzrasta.
A zakalec, chociaż może być smaczny, niekoniecznie jest pożądanym efektem.

Obrazek

#5 Przechowywanie razem warzyw i owoców

Czy wiedziałeś, że warzywa i owoce powinno trzymać się oddzielnie? Niektóre owoce (np. jabłka, banany i mango) wydzielają więcej etylenu. Etylen jest naturalnym gazem, który wymusza dojrzewanie owoców. Dlatego przechowywanie warzyw w pobliżu spowoduje, że warzywa dojrzeją i zepsują się znacznie szybciej.

Obrazek

#6 Przyprawianie wszystkiego razem

Gordan Ramsay mówi: "przyprawianie ma warstwy". Oznacza to, że jeśli przepis wymaga przyprawionego kurczaka, następnie przyprawionej cebuli i przyprawionej papryki, każdy element przyprawiasz indywidualnie. Czasami z pośpiechu robimy to wszystko razem na patelni, przez co smaki mogą się zmieszać i w efekcie być nieco płytsze niż zamierzony efekt.

#7 Wkładanie potrawy do nierozgrzanego piekarnika

Przed włożeniem naczynia musisz całkowicie rozgrzać piekarnik. Większość produktów, zwłaszcza wypieków, nie upiecze się prawidłowo, jeśli zostaną wstawione do piekarnika przed jego rozgrzaniem, więc bądź cierpliwy.
Dodatkowo, w porządnie nagrzanym piekarniku potrawy przygotują się szybciej.

#8 Wkładanie gorącego jedzenia do lodówki

Niby eksperci mają różne opinie, niby staramy się wystudzić jedzenie, ale jednak każdemu czasem się spieszy. Zdecydowanie lepszym sposobem będzie rozlanie np. zupy do mniejszych pojemników niż wsadzanie całego gorącego garnka, bo może to skutkować rozwojem bakterii i potrawa może się zwyczajnie zepsuć. Lepiej nie ryzykować!

#9 Mycie rąk tylko raz

Na szczęście społeczna świadomość na temat mycia rąk rośnie, jednak przyznaj się sam przed sobą: czy myjesz ręce także w trakcie gotowania? Po przygotowaniu kurczaka, używaniu kuchennego blendera i przyprawianiu potraw? Z brudu nikt nie umarł, ale z powodu zakażeń można trochę pocierpieć.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach